Smakosze.pl Przepisy Ziemniaki pieczone z ziołami
Ziemniaki pieczone z ziołami
canva/ pixelshot

Ziemniaki pieczone z ziołami

16 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ziemniaki pieczone to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, tłuczonych ziemniaków. Charakteryzuje je wyraźny, ziołowo- czosnkowy smak, miękki środek i chrupiąca, przyrumieniona skórka. Ziemniaki są genialnym dodatkiem do dań obiadowych i z grilla. Poznaj przepis na ziemniaki pieczone z ziołami.

Ziemniaki pieczone są świetnym dodatkiem do głównych dań mięsnych i wegetariańskich i przygotujesz je na wiele sposobów: z jogurtem , w mundurkach , z ziołami, w formie talarków, ćwiartek, połówek, frytek. Ziemniaki pieczone z ziołami mają rewelacyjny, ziołowo- czosnkowy smak, są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę.

Do pieczenia wykorzystaj folię aluminiową. Wyłóż ją na blachę, aby ziemniaki się nie przypaliły. Jeśli chcesz, aby ziemniaki były miękkie, bez przypieczonej skórki, przykryj je drugim kawałkiem folii. Ziemniaki piecz w piekarniku bez termoobiegu, jeśli lubisz mocno przypieczone, włącz termoobieg 5 minut przez końcem pieczenia.

Przepis na ziemniaki pieczone z ziołami

Składniki na 5 porcji:

  • 10 młodych ziemniaków

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • po łyżeczce: ziół prowansalskich, rozmarynu, tymianku, papryki czerwonej mielonej

  • 5 ząbków czosnku

  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić ziemniaki pieczone z ziołami?

Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w ćwiartki. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C i przygotuj marynatę.

Do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj sól, rozmaryn, tymianek, paprykę czerwoną, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.

Ziemniaki wyłóż na blachę wysmarowaną oliwą i przykrytą folią aluminiową, następnie wlej marynatę i dokładnie wymieszaj. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Z wykształcenia jest politologiem, praca w mediach jest dla niej pasją. Początki jej kariery zawodowej w copywritingu sięgają 2019 roku. Zajmowała się szeroko pojętym e-commerce, w tym opisami produktów na strony internetowe, czy przygotowywaniem specjalistycznych artykułów. Przygodę z portalem kulinarnym Smakosze.pl rozpoczęła w 2021 roku jako redaktor. Obecnie jest wydawcą ww. portalu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl