Idealne do każdego obiadu pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką
Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką to świetna alternatywa dla zwykłych, tłuczonych ziemniaków. Chrupiąca skórka i czosnkowo-ziołowy aromat sprawią, że na nowo odkryjesz byliny i ich wyjątkowy smak. Pieczone ziemniaki doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań z grilla, steków, polędwiczek i pieczonych ryb. Sprawdź, jak je przygotować.
Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką są pysznym dodatkiem to każdego dania. Najlepiej jednak komponują się z wołowiną, polędwiczkami wieprzowymi, karkówką z grilla i lekką sałatką warzywną. Pieczone ziemniaki przygotowuję głównie do steka z antrykotu z masłem czosnkowym. Tego połączenia koniecznie musisz spróbować.
Do przygotowania pieczonych ziemniaków najlepiej sprawdzą się te o wysokiej zawartości skrobi, ponieważ nie rozlecą się podczas pieczenia, będą chrupiące i nie wchłoną wody. Wybieraj więc ziemniaki typu B lub C, np: Sante, Agnes, Bryza, Legenda, Magnolia.
Możesz przygotować ziemniaki z suszonym tymiankiem, jednak świeże gałązki wydobędą więcej smaku i aromatu.
Przepis na pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką
Składniki:
1 kg dużych ziemniaków
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
świeży tymianek
Jak przygotować pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką?
Ziemniaki umyj i gotuj w całości w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie odcedź z wody i przekrój na pół, nie obieraj ze skórki.
Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj paprykę w proszku, sól, pieprz, posiekany czosnek, oliwę, następnie dokładnie wysmaruj nią ziemniaki.
Ziemniaki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, połóż na nich gałązki świeżego tymianku i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 30 minut.
Smacznego.