Smakosze.pl Porady Zimna czy gorąca - w jakiej wodzie moczyć suszone grzyby? Znamy odpowiedź
Canva / Langan

Zimna czy gorąca - w jakiej wodzie moczyć suszone grzyby? Znamy odpowiedź

28 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Podczas nadchodzących świąt wiele z potraw przygotowywać będziemy z użyciem suszonych grzybów. Aby grzyby nadawały się do kulinarnych zmagań, należy zawczasu namoczyć je w letniej wodzie. To jednak nie koniec przygotowań w tym zakresie. Więcej na temat moczenia suszonych grzybów dowiesz się z poniższego tekstu.

Moczenie suszonych grzybów nie jest złożoną czynnością. Ważne jest jednak, aby przestrzegać kilku podstawowych zasad. Odpowiednia temperatura wody to nie jedyna kwestia. Równie ważny jest czas moczenia, a także dalsze prawidłowe postępowanie z produktem.

Garść podstawowych informacji na temat moczenia suszonych grzybów

Najprostszą metodą na moczenie suszonych grzybów jest moczenie w wodzie . Aby zrobić to w prawidłowy sposób, warto zacząć od przepłukania suszonego produktu . Ta czynność pozwoli nam pozbyć się pozostałości zanieczyszczeń , takich jak piasek czy fragmenty ściółki leśnej.

Przepłukane grzyby wkładamy do odpowiednio dużego naczynia i zalewamy letnią wodą . Należy pamiętać, że moczenie suszonych grzybów może zając od kilku do nawet kilkunastu godzin . Co jakiś czas dobrze jest również przemieszać grzyby , aby mieć pewność, że każda sztuka równomiernie pęcznieje podczas kąpieli.

Pamiętaj koniecznie, aby nie wylewać wody po moczeniu suszonych grzybów . Płyn ten zawiera w sobie dużą ilość charakterystycznego aromatu . Aby płyn był odpowiednio intensywny, nie zalewaj grzybów do moczenia nadmierną jego ilością .

Moczenie suszonych grzybów można przeprowadzić również w mleku . Płyn do moczenia warto wcześniej odrobinę osolić . Tak potraktowane grzyby charakteryzują się wyjątkowo delikatnym smakiem .

Jakie są kolejne czynności po moczeniu suszonych grzybów?

Po odpowiednio przeprowadzonym moczeniu suszonych grzybów należy je w następnej kolejności ugotować . Grzyby gotuje się do miękkości i może zająć to chwilę czasu . Ich przygotowanie należy zaplanować wobec tego ze stosownym wyprzedzeniem .

Leśne dary najlepiej gotować jest w wodzie pozostałej po moczeniu suszonych grzybów . Dzięki temu zostanie w nich maksymalna ilość aromatu . Grzyby wraz z płynem wystarczy przełożyć do garnka i wstawić na niewielką moc palnika.

Podczas gotowania grzybów, na powierzchni wody może pojawić się nieco piany . Takie zanieczyszczenie usuwamy za pomocą sitka lub łyżki cedzakowej . Gotowanie grzybów do miękkości może zając od 45 do nawet 60 minut .

Wszystko zależy od gatunku, wielkości a także ilości czasu poświęconego na moczenie suszonych grzybów . Więcej na temat moczenia grzybów w mleku dowiesz się z tego artykułu . Zapoznaj się z tajemniczymi grzybami mun i sprawdź, jakie mają zastosowanie w kuchni .

Canva / Stonefy
Canva / Stonefy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy