Zimna czy gorąca - w jakiej wodzie moczyć suszone grzyby? Znamy odpowiedź
Podczas nadchodzących świąt wiele z potraw przygotowywać będziemy z użyciem suszonych grzybów. Aby grzyby nadawały się do kulinarnych zmagań, należy zawczasu namoczyć je w letniej wodzie. To jednak nie koniec przygotowań w tym zakresie. Więcej na temat moczenia suszonych grzybów dowiesz się z poniższego tekstu.
Moczenie suszonych grzybów nie jest złożoną czynnością. Ważne jest jednak, aby przestrzegać kilku podstawowych zasad. Odpowiednia temperatura wody to nie jedyna kwestia. Równie ważny jest czas moczenia, a także dalsze prawidłowe postępowanie z produktem.
Garść podstawowych informacji na temat moczenia suszonych grzybów
Najprostszą metodą na moczenie suszonych grzybów jest moczenie w wodzie . Aby zrobić to w prawidłowy sposób, warto zacząć od przepłukania suszonego produktu . Ta czynność pozwoli nam pozbyć się pozostałości zanieczyszczeń , takich jak piasek czy fragmenty ściółki leśnej.
Przepłukane grzyby wkładamy do odpowiednio dużego naczynia i zalewamy letnią wodą . Należy pamiętać, że moczenie suszonych grzybów może zając od kilku do nawet kilkunastu godzin . Co jakiś czas dobrze jest również przemieszać grzyby , aby mieć pewność, że każda sztuka równomiernie pęcznieje podczas kąpieli.
Pamiętaj koniecznie, aby nie wylewać wody po moczeniu suszonych grzybów . Płyn ten zawiera w sobie dużą ilość charakterystycznego aromatu . Aby płyn był odpowiednio intensywny, nie zalewaj grzybów do moczenia nadmierną jego ilością .
Moczenie suszonych grzybów można przeprowadzić również w mleku . Płyn do moczenia warto wcześniej odrobinę osolić . Tak potraktowane grzyby charakteryzują się wyjątkowo delikatnym smakiem .
Jakie są kolejne czynności po moczeniu suszonych grzybów?
Po odpowiednio przeprowadzonym moczeniu suszonych grzybów należy je w następnej kolejności ugotować . Grzyby gotuje się do miękkości i może zająć to chwilę czasu . Ich przygotowanie należy zaplanować wobec tego ze stosownym wyprzedzeniem .
Leśne dary najlepiej gotować jest w wodzie pozostałej po moczeniu suszonych grzybów . Dzięki temu zostanie w nich maksymalna ilość aromatu . Grzyby wraz z płynem wystarczy przełożyć do garnka i wstawić na niewielką moc palnika.
Podczas gotowania grzybów, na powierzchni wody może pojawić się nieco piany . Takie zanieczyszczenie usuwamy za pomocą sitka lub łyżki cedzakowej . Gotowanie grzybów do miękkości może zając od 45 do nawet 60 minut .
Wszystko zależy od gatunku, wielkości a także ilości czasu poświęconego na moczenie suszonych grzybów . Więcej na temat moczenia grzybów w mleku dowiesz się z tego artykułu . Zapoznaj się z tajemniczymi grzybami mun i sprawdź, jakie mają zastosowanie w kuchni .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sałatka jarzynowa cioci Marioli zawsze robi furorę. 1 świąteczny dodatek bosko podkręca smak
-
Jak Magda Gessler robi rosół? Jej sekret tkwi w 1 zasadzie. Koniecznie zapamiętaj
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama