Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać
Grzyby mun znajdziemy w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Wołowina z woka po chińsku, czy tajska zupa z mlekiem kokosowym są tylko nielicznymi przykładami potraw, w których wykorzystywane są popularne grzyby. W Polsce dostaniemy głównie suszone grzyby mun. Poznaj ich właściwości i sprawdź, do czego warto je dodawać.
Grzyby mun, inaczej uszaki bzowe, są grzybami uprawianymi głównie w Azji Wschodniej. Grzyby dodawane są do zup, dań duszonych i potraw z woka. Grzyby mun w kuchni azjatyckiej dodawane są zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Wołowina, wieprzowina, kaczka, warzywa, makaron, czy tofu smakują rewelacyjnie z dodatkiem orientalnych grzybów.
Suszone grzyby po namoczeniu i doprawieniu solą i pieprzem zyskują bardzo delikatny, ciekawy smak. Grzyby mun po obróbce termicznej są lekko chrupiące. Doskonale łączą się z wyraźnymi przyprawami, np. sosem sojowym, rybnym, czosnkiem i papryczką chili.
Co ciekawe, suszone uszaki brzozowe po namoczeniu zwiększają swoją objętość nawet pięciokrotnie. Grzyby mun to nie tylko smak. To również wiele zdrowotnych właściwości. Grzyby polecane są między innymi osobom borykającym się z chorobami układu krążenia.
Prozdrowotne właściwości grzybów mun
Grzyby mun mają wiele prozdrowotnych właściwości. Wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbólowe. Łagodzą objawy przeziębienia, ostry kaszel i działają wspomagająco w leczeniu chorób płuc.
Grzyby wzmacniają cały układ krwionośny: obniżają ciśnienie, zapobiegają zawałom, zatorom i udarom, a także ograniczają powstanie choroby niedokrwiennej serca. W grzybach znajdują się silne antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
W sklepach znajdziemy suszone grzyby mun. Jak je przygotować?
Suszone grzyby mun, podobnie jak nasze grzyby, koniecznie namocz przed przygotowywaniem potrawy. Uszaki bzowe nie muszą być jednak moczone przez kilka godzin. Wystarczy, że zalejesz grzyby gorącą wodą i odstawisz na 20 minut.
Po tym czasie grzyby zwiększą swoją objętość kilkukrotnie. Uszaki bzowe osusz, pokrój w cienkie paski i dodaj do przygotowywanej potrawy w azjatyckim stylu. Przygotuj wieprzowinę z woka po chińsku i dodaj do niej namoczone grzyby. Efekt zachwyci każdego smakosza.
Dowiedz się również, do jakich potraw warto dodawać pieprz ziołowy. Przyprawa wzmocni smak i aromat całego dania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wytrawne tosty francuskie. Pomysł na pyszne śniadanie z kilkudniowego pieczywa
Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama