Znamy trendy kulinarne na 2024. Aż 60% Polaków deklaruje poważne zmiany, nie wszystkim się to spodoba
Jakie trendy kulinarne zdominują 2024 roku? Co będzie modne i warte spróbowania? Trendy kulinarne sprecyzowali eksperci z tej dziedziny. Jeden z trendów może zaskoczyć i nie każdemu smakoszowi się spodoba.
Pikantne smaki i dobry humor w kuchni
Światowi specjaliści są zdania, że produktem, po który warto sięgnąć, są papryczki, a dokładnie kalabryjskie chili. Mają średnią ostrość i nie pozbawią nas tchu. Jednak są dużo ostrzejsze od jalapeno i niemal tak samo ostre jak pieprz cayenne. Warto ich używać nie tylko do potraw kuchni włoskiej. Trendem, na który zwracają uwagę eksperci, jest kuchnia, która zapewnia dobre samopoczucie i taki sam humor.
Ten gwarantuje czekolada, kofeina i zdrowe przekąski. Wybiera je zamiast posiłków aż 70 procent Millenialsów. Dlatego zdrowe przekąski, takie jak: orzechy, mieszanki trailowe i nasiona stają się liderami na globalnym rynku. Żywność ma poprawiać nastrój, a jedzenie sprawiać przyjemność. Takie produkty jak migdały, nasiona chia, tłuste ryby i zielone warzywa gwarantują szczęście podczas jedzenia.
Ta sałatka smakuje mi 100 razy bardziej od jarzynowej. Podziękujesz za ten przepis Biedronka rozdaje co drugi produkt za darmo. Tak tanio jeszcze nie byłoCzas pro i prebiotyków nadszedł
Zdrowy mikrobiom jelitowy to hasło, które zyskuje na popularności. Zapobiega on chorobom, podnosi odporność i nawet reguluje pracę mózgu. Probiotyki i żywe szczepy bakterii sprzedają się najlepiej na świecie. W tym roku modne, ale też zdrowe jest jedzenie jogurtów, kefirów i picie maślanek. Warto postawić na kiszonki, produkty fermentowane, ale też sięgnąć po karczochy, szparagi, ziemniaki, pomidory.
Rok 2024 to też fuzja nieoczywistych smaków. Sushi-pizza? Ramen-burger? Teraz je się takie potrawy! Światowi szefowie kuchnie zestawiają ze sobą smaki i produkty, które do tej pory nie były łączone. Nowy trend może być pomysłem na odświeżenie tradycyjnych smaków i dodania im nutki nowości. Czy będzie smacznie? Spróbujcie sami.
Polacy rezygnują ze schabowego
Dominującym trendem będzie ten, który może zszokować niektórych smakoszy. Według danych z raportu “Talerz przyszłości” i Interdyscyplinarne Centrum Analiz, aż 60% Polaków chce postawić na produkty organiczne. To oznacza rezygnację z jedzenia mięsa, a wybieranie dań roślinnych. Taka zmiana jest podyktowana dbaniem o układ trawienny, odporność i dobry nastrój.
Rezygnacja z produktów zwierzęcych, ale też tych pełnych cukru i laktozy, ma poprawić jakość snu, wpłynąć na zdrową skórę i wspierać aktywności sportowe. Czy soplówka jeżowata, ksylitol, wodorosty, algi, zastąpią schabowe i golonkę? Wielu Polaków deklaruje wprowadzenie takich zmian. Pisaliśmy o błędzie, który powoduje, że żurek wychodzi mdły. Polecaliśmy przepis na pierogi z podwójnym nadzieniem z Podkarpacia.
Źródło: unileverfoodsolutions.pl, gastrro.pl