Termin „kuchnia” można rozumieć dwojako. Pierwsza z definicji dotyczyć będzie kuchni jako miejsca, w którym przygotowywane są posiłki. Często kuchnia połączona jest z jadalnią, umożliwiającą grupie ludzi (na przykład rodzinie) wspólne spożycie uprzednio przygotowanych dań.
Drugi z terminów ujmuje kuchnię jako ogół potraw i zwyczajów kulinarnych właściwych dla danego państwa, narodu, kręgu kulturowego, religijnego, czy osób związanych ze sobą określonym światopoglądem.
W przypadku kuchni rozumianej jako sztuka kulinarna, wyróżniać może jeszcze kilka dodatkowych kuchni, cechujących się pewną dozą nowoczesności. Przykład może stanowić widowiskowa kuchnia molekularna, albo zdobywająca na popularności kuchnia Fusion, polegająca na łączeniu rozmaitych smaków i tradycji pochodzących z różnych stron świata i okresów historycznych.
Kuchnia jako pomieszczenie służące przyrządzaniu potraw, przede wszystkim powinna cechować się dostępem do ciepłej i zimnej wody. Jeśli zaś chodzi o sprzęt AGD jaki będzie niezbędny we współczesnej kuchni, to wymienić można przede wszystkim takie urządzenia jak lodówka, piekarnik czy kuchenka gazowa. Opcjonalnie kuchnię wyposażyć można w okap czy zmywarkę do naczyń.
Warto zadbać także o walory estetyczne kuchni (zgodnie z osobistym poczuciem smaku), szczególnie wówczas, gdy kuchnia jest połączona z jadalnią. Idealnie do tego celu nadadzą się odpowiednie meble kuchenne. Naturalnie, kuchnia musi być wyposażona również we właściwe przybory kuchenne i sztućce.
Sztuka kulinarna na świecie cechuje się ogromną różnorodnością, wynikającą z zarówno z tradycji właściwej dla danego regionu, jak i dostępności w naturze określonych produktów. Kuchnia polska cieszy się wyjątkowością i bogactwem rozpoznawalnym na całym świecie, słynąc z wielu rodzajów zup i potraw – głównie mącznych i mięsnych.
Do najistotniejszych potraw kuchni polskiej zaliczymy kotlet schabowy, bigos, pierogi, kotlet mielony, gołąbki czy zrazy. Wśród zup z kolei wymienione powinny zostać takie, jak żurek, rosół, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony czy zupa grzybowa.
Charakterystyczne dla kuchni polskiej są również takie produkty jak maślanka, kefir, ogórki kiszone, kapusta kiszona czy flaki. Wśród ciast i deserów na uwagę zasługuje makowiec, sernik, czy pączek, jednak do najbardziej charakterystycznych wypieków należą faworki (znane również jako chruściki).
Pokaż więcej
Mrożenie koperku w pojemniku po lodach to patent wielu gospodyń. Okazuje się jednak, że nie powinno się tak robić, bo to jedna najbardziej szkodliwych możliwości. Dlatego poznaj lepszy patent, a koperek już zawsze będziesz mrozić w ten sposób.
Wiemy, że trzeba regularnie pić wodę. Jednak warto dodać do niej pewien wartościowy produkt. Przeważnie mamy go w domu. Dzięki wodzie z tym dodatkiem będziemy spać jak nigdy przedtem, ale to nie koniec korzyści dla naszego organizmu.
Michel Moran poinformował fanów na Instagramie, że jest po zabiegu okulistycznym. Niegroźna operacja diametralnie polepszy komfort jego życia. Poruszający wpis wzbudził troskę wśród fanów kucharza.
Sprzątanie brudnego piekarnika, już nigdy nie będzie problematyczne. Jeżeli zawodzą drogie środki czyszczące, poznaj ten sposób. Wykorzystana do tego czyszczenia cytryna sprawi, że urządzenie będzie lśniło jak nowe.
Hodowany przez ciebie zamiokulkas może rosnąć jeszcze lepiej. Wspomoże cię w tym odżywka przygotowana z fasoli i kawy. Dzięki niej roślina wiele zyska i stanie się jeszcze piękniejsza. Dowiedz się, jakie cuda może zdziałać odżywka, a następnie zaaplikuj ją do doniczki z zamiokulkasem.
Czy podczas smażenia, zdarza ci się, że olej nadmiernie pryska? Poznaj sposób, dzięki któremu tłuszcz już nigdy cię nie poparzy i nie zabrudzi twojej kuchni. Ten łatwy sposób będziesz stosować go za każdym razem.
Masło niemal codziennie gości w naszej diecie. Smarujemy nim chleb, dodajemy do ciasta, czy smażymy na nim rozmaite produkty. Teraz masłu przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka zwróciła uwagę na jedną rzecz, która ma kolosalne znaczenie i zmienia wszystko w tym produkcie.
Cebula pomimo wielu cennych dla zdrowia właściwości może być także szkodliwa. Dowiedz się, jakiej unikać, aby nie narazić się na nieprzyjemne dolegliwości trawienne. Czytaj dalej, a poznasz także najlepszą metodę przechowywania warzywa, dzięki której zachowasz jej świeżość nawet przez kilka miesięcy.
Zapomniane bibeloty z PRL-u zyskują na popularności, ale też na wartości. Za niektóre szklane ozdoby kolekcjonerzy są w stanie zapłacić olbrzymie pieniądze. Czytaj dalej, a dowiesz się, które dekoracje są znowu na topie, a następnie sprawdź, czy masz je jeszcze w swoim domu.
Bez tej przyprawy trudno wyobrazić sobie gotowanie. Każdy z nas ma ją w swojej kuchni. Teraz warto dowiedzieć się też, że czarny pieprz jest bardzo zdrowy. Dlatego doprawiajmy nim dania, a nasze serca i odporność będą działać jak należy.
Rosół to dla wielu Polaków ulubiona zupa. Co zrobić, by wyszedł klarowny i esencjonalny? Zdradzamy trik na rosół, który go właśnie takim uczyni. Znają go najlepsze kucharki i z powodzeniem stosują.
Jajka z Lidla wywołały niemałe wzburzenie w czeskich mediach społecznościowych. Wszystko dlatego, że miały pochodzić z Polski. Czesi czują się tym faktem oszukani i żądają wyjaśnień od sieci handlowej, która nie widzi w pochodzeniu jajek problemu. Dlaczego miejsce produkcji jajek wywołało w obywatelach czeskich aż takie poruszenie?
Akrylamid. Brzmi groźnie? I słusznie. To substancja, która jest na celowniku dietetyków i lekarzy nie od dziś. Badania pokazują, gdzie można ją znaleźć.
Przełom jesieni i zimy często przynosi spadek odporności i przeziębienia. Nie zaszkodzi sięgać wtedy po rozgrzewające przyprawy. Z jednej z nich przygotujesz syrop o zaskakującym działaniu. Jest polecany m.in. na kaszel.
Któż nie lubi dobrze upieczonych ziemniaków? Odpowiedź jest prosta: każdy lubi. Dosłownie: każdy europejski naród. Szwedzi też.
Ten kuchenny kłopot spotyka większość gospodarstw domowych. Kupne rozwiązania nie zawsze zdają egzamin. Na szczęście rozwiązaniu powszechnego problemu pomocna okaże się sztuczka od blogerki kulinarnej – Anny Zyśk. Wystarczy kawałek cytryny i goździki.
Banany są owocami, po które tak chętnie sięgamy. Teraz wystarczy owinąć końcówki bananów folią spożywczą i dłużej cieszyć się ich smakiem. Ta sztuczka kuchenna, którą poleca blogerka kulinarna Ania Zyśk, przyda się w każdym domu.
Bez tych pysznych i zdrowych produktów trudno wyobrazić sobie świąteczne wypieki. Dzięki bakaliom smakują, że palce lizać i zyskują na smaku. Biedronka przygotowała atrakcyjną promocję na bakalie. Warto odwiedzić tę sieć sklepów.
Rosół to prawdziwy król wśród polskich zup. Uwielbiamy jego smak, który też czasem staramy się podkręcić różnymi sposobami. Radzimy, czego nigdy nie dodawać do rosołu. Skład tego produktu pozostawia wiele do życzenia.
Znana z mediów społecznościowych influencerka kulinarna – Anna Zyśk – pokazała niezwykły patent. Dzięki niemu pomidory dłużej zachowają świeżość, a ty będziesz cieszyć się ich smakiem nawet przez dwa tygodnie. Nie uwierzysz, na czym polega jej sposób, ale kiedy go wypróbujesz, już zawsze będziesz go stosować.
Eksperci przewidują podwyżki cen w grudniu. Według udostępnionych danych w górę najbardziej pójdzie cena masła, która już teraz utrzymuje się na wysokim poziomie. Wzrost cen obejmie także inne podstawowe produkty spożywcze. Czy to oznacza, że tegoroczne Boże Narodzenie będzie jednym z najdroższych?
Skórka z pomarańczy jest cenniejsza, niż mogłoby się wydawać. Odpad można w łatwy sposób przetworzyć i przygotować z niego środki czystości, a nawet kosmetyczne. Koniecznie dowiedz się, jak wykorzystać skórki z pomarańczy zgodnie z filozofią zero waste. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a ty zaoszczędzisz kilka złotych.
Chcesz lepiej spać i jednocześnie zadbać o zdrowie? Sięgnij po wartościowy i smaczny produkt. Być może masz go w swojej kuchni. Przed snem schrup go, a rano wstaniesz wypoczęty.
Dynia jest składnikiem wielu jesiennych dań. Jednak tu pojawia się pytanie, jak obrać dynie? Podpowiadamy, co zrobić, żeby obieranie dyni było proste.
Mamy najnowszy komunikat Sanepidu. Tym razem chodzi o jajka. Partia tego właśnie produktu została skażona groźną dla zdrowia bakterią. Koniecznie sprawdź, czy przypadkiem nie masz ich w domu.
Sanepid zwraca się do konsumentów i ostrzega przed spożyciem mąki żytniej razowej. Produkt zanieczyszczony jest toksyną i wycofywany ze sprzedaży. Ponad tydzień temu Sanepid też ostrzegał przed mąką z toksynami. Jak się okazuje, te dwie sprawy mają wspólny mianownik.
Do Wigilii jeszcze sporo czasu, ale już teraz niektórzy myślą o wypiekach na święta Bożego Narodzenia. Ja upiekę ciasto z przepisu mojej babci. Dzięki jej radom pięknie wyrasta i smakuje tak, że znika do ostatniego okruszka.
Zbierasz maskotki Biedronki i masz kartę Moja Biedronka? Skorzystaj z korzystnej oferty, a potrzebne do zakupu zabawek naklejki, zbierzesz jeszcze szybciej. Spiesz się, bo funkcja udostępniona przez sieć sklepów jest ograniczona czasowo. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.