Termin „kuchnia” można rozumieć dwojako. Pierwsza z definicji dotyczyć będzie kuchni jako miejsca, w którym przygotowywane są posiłki. Często kuchnia połączona jest z jadalnią, umożliwiającą grupie ludzi (na przykład rodzinie) wspólne spożycie uprzednio przygotowanych dań.
Drugi z terminów ujmuje kuchnię jako ogół potraw i zwyczajów kulinarnych właściwych dla danego państwa, narodu, kręgu kulturowego, religijnego, czy osób związanych ze sobą określonym światopoglądem.
W przypadku kuchni rozumianej jako sztuka kulinarna, wyróżniać może jeszcze kilka dodatkowych kuchni, cechujących się pewną dozą nowoczesności. Przykład może stanowić widowiskowa kuchnia molekularna, albo zdobywająca na popularności kuchnia Fusion, polegająca na łączeniu rozmaitych smaków i tradycji pochodzących z różnych stron świata i okresów historycznych.
Kuchnia jako pomieszczenie służące przyrządzaniu potraw, przede wszystkim powinna cechować się dostępem do ciepłej i zimnej wody. Jeśli zaś chodzi o sprzęt AGD jaki będzie niezbędny we współczesnej kuchni, to wymienić można przede wszystkim takie urządzenia jak lodówka, piekarnik czy kuchenka gazowa. Opcjonalnie kuchnię wyposażyć można w okap czy zmywarkę do naczyń.
Warto zadbać także o walory estetyczne kuchni (zgodnie z osobistym poczuciem smaku), szczególnie wówczas, gdy kuchnia jest połączona z jadalnią. Idealnie do tego celu nadadzą się odpowiednie meble kuchenne. Naturalnie, kuchnia musi być wyposażona również we właściwe przybory kuchenne i sztućce.
Sztuka kulinarna na świecie cechuje się ogromną różnorodnością, wynikającą z zarówno z tradycji właściwej dla danego regionu, jak i dostępności w naturze określonych produktów. Kuchnia polska cieszy się wyjątkowością i bogactwem rozpoznawalnym na całym świecie, słynąc z wielu rodzajów zup i potraw – głównie mącznych i mięsnych.
Do najistotniejszych potraw kuchni polskiej zaliczymy kotlet schabowy, bigos, pierogi, kotlet mielony, gołąbki czy zrazy. Wśród zup z kolei wymienione powinny zostać takie, jak żurek, rosół, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony czy zupa grzybowa.
Charakterystyczne dla kuchni polskiej są również takie produkty jak maślanka, kefir, ogórki kiszone, kapusta kiszona czy flaki. Wśród ciast i deserów na uwagę zasługuje makowiec, sernik, czy pączek, jednak do najbardziej charakterystycznych wypieków należą faworki (znane również jako chruściki).
Pokaż więcej
Nie od dziś wiadomo, że gołębie to ptaki, które często uprzykrzają nam życie. Wszystko przez to, że bardzo lubią przesiadywać na balkonach. Swoimi odchodami brudzą parapety, a ich gruchanie bywa często dość irytujące. Na szczęście jest na to sposób, a w dodatku domowy i prosty.
Nie od dziś wiadomo, ze spożywanie ryb bardzo dobrze wpływa na zdrowie. Dlatego też zdecydowanie warto wprowadzić je swojej diety, ponieważ dzięki temu wesprzemy pracę naszego organizmu. Jeden gatunek jest szczególnie korzystny dla naszego organizmu. Niestety ma też wadę, przed co w Polsce niewiele osób decyduje się na jej zakup.
Popularna w Polsce sieć sklepów wydała komunikat, w którym informuje, że w serii pewnego produktu możliwe jest wystąpienie bakterii salmonelli. W związku z tym artykuł spożywczy został wycofany ze sprzedaż, a klienci poproszeni o niespożywanie go, jeśli został wcześniej zakupiony. O jaki produkt chodzi?
Produkty, które mają dużą zawartość białka, stają się coraz bardziej popularne. Szczególnie są one powszechne wśród osób mocno dbających o swoją dietę. Jednak czy są one warte swojej ceny? A przede wszystkim czy są zdrowe? Dietetyk rozwiał wszelkie wątpliwości.
Mrówki to stworzenia, które potrafią być naprawdę nieznośne i uporczywie. Oczywiście istnieją łatwo dostępne w sklepach chemikalia, które powinny sobie poradzić z tymi insektami. Jednak nigdy nie ma 100% pewności. Warto więc sięgnąć po domowy sposób, który z pewnością będzie bardzo skuteczny.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielki krokami. Co za tym idzie, już niedługo zaczną się ogromne przygotowania do tego ważnego dla Kościoła Święta. Jak zatem będzie wyglądać pogoda w tym czasie? Warunki pogodowe mogą nas zaskoczyć.
W Polsce pojawiła się nowa sieć dyskontów spożywczych. Wystarczyło jednak, by otworzył się pierwszy sklep, a już widać, że coś jest nie tak. Chodzi o powiązania własnościowe.
Poprawia nie tylko smak wielu potraw, lecz także nasze zdrowie. Za częstsze wykorzystywanie jej w kuchni podziękują nam między innymi nasz wzrok, a także układ krążenia. Śpieszmy się ją kochać, bo sezon powoli przemija.
Bratki to wspaniałe rośliny. Mój balkon jest ich pełen. Co roku jednak martwię się, że nie zakwitną - mam bowiem mało światła w swoim mieszkaniu. Poznałem na szczęście świetną metodę, aby pobudzić je do pracy.Nie wymaga ona żadnych specjalistycznych produktów ani narzędzi. Większość z nas ma już wszystko, co potrzebne w domu, więc nie trzeba nawet wybierać się do sklepu. Mój domowy nawóz do bratków sprawia, że obsypują się kwiatami. Sekret zdradzam poniżej,
Chorizo to hiszpańska kiełbasa, którą zajada się cały świat. Trzeba jednak pamiętać o pewnych przestrogach zdrowotnych. Dotyczą one zresztą bardzo wielu wędlin.
Kiedyś był w praktycznie każdej kuchni, dzisiaj nadal można go spotkać w wielu domach, jednak jest to troszkę zapomniana, a jakże pożyteczna rzecz. Taki drewniany pojemnik odpowiada za właściwą cyrkulację powietrza. Jednak wiele osób zapomina o tym, aby o niego dbać. Sprawdźcie, jak pielęgnować chlebak
Wielkanoc bez jaj? No bez… żartów. Trudno wyobrazić sobie taki scenariusz, ale nie jest on całkowicie wykluczony.
Mamy już wiosnę, a to oznacza, że będzie się robić coraz cieplej, dzień powoli staje się dłuższy. To wszystko zbiera się na to, że już niedługo będziemy mogli się cieszyć pysznymi owocami prosto z krzaka. Jednak w tym roku nie będzie niestety tak kolorowo. Wszystko przez suszę.
Ogród to miejsce, o które stale trzeba dbać. Niestety często pojawiają się różne przeciwności losu, które nam to utrudniają. Między innymi różne szkodniki, które niszczą nasze rośliny. Ale nie tylko one. Na trawniku pojawia się także mech, którego czasami ciężko się pozbyć. Na szczęście jest na to bardzo skuteczny sposób, a do tego domowy.
Grzybobranie to zazwyczaj oznaka jesieni. Jednak okazuje się, że nie tylko. Już teraz w marcu można napotkać w lasach piękne okazy i to niemało. Ostatnie warunki pogodowe pozwoliły niektórym grzybom ujrzeć światło dzienne, a to świetna informacja dla miłośników grzybobrania. Jeden gatunek szczególnie zwraca na siebie uwagę.
Niedawno dotarła do opinii publicznej informacja o tym, że w pewnym bardzo powszechnym produkcie wykryto bakterię. Główny Inspektorat Sanitarny przekazał informację o tym ,że w jednym z produktów sezamu łuskanego wykryto bakterię salmonelli. Jednocześnie Inspektorat postanowił odświeżyć nasza pamięć i przekazał, jakie mogą być objawy zatrucia. O jaki produkt dokładnie chodzi? Koniecznie musicie się z tym zapoznać.
Już w Wielką Sobotę będziemy święcić pokarmy. W koszyczkach znajdą się produkty, które mają bogatą wielkanocną symbolikę. Jednak nieopatrznie mogą też trafić artykuły spożywcze, które pod żadnym pozorem nie powinny znaleźć się w święconce. Przypominamy, czego nie wkładać do wielkanocnego koszyczka.
Koperek to fantastyczny i zdrowy produkt, który może być składnikiem wielu potraw. Między innymi często posypywane są nim ziemniaki, skutecznie podbijając smak i dodając im aromatu. Z kolei można również przygotować zupę koperkową, która zachwyca swoim smakiem. Nie wszyscy jednak wiedzą, jaki jest najlepszy sposób na mrożony koperek.
Kawa jest napojem, który jest nieodłącznym elementem życia wielu osób. Dużo ludzi ma swoją rutynę, przez którą codziennie o poranku piją kawę, która ma dodać im energii. Istnieje wiele rodzajów tego produktu. Między innymi rozpuszczalna i mielona. Którą wybrać? Dietetyk nie ma wątpliwości.
Pół internetu nabija się z tekstów zaczynających się od „Całe życie robiłeś to źle!”. Jednak nie bez powodu najwybitniejsi szefowie kuchni udzielają rad dotyczących krojenia cebuli, a słynne akademie kulinarne robią z tego osobny przedmiot. Jak więc robić to poprawnie?
Choć na pierwszy rzut oka w rozmrażaniu mielonego mięsa, nie ma nic trudnego, wiele kucharek i kucharzy popełnia jeden błąd. Jest o na tyle rażący, że może przyczynić się do dolegliwości trawiennych. Dlatego poznaj dwa sposoby na szybkie rozmrażanie mięsa mielonego , a za każdym razem będziesz robić to we właściwy sposób.
O łączeniu goździków z pomarańczą słyszał każdy, ale o łączeniu przyprawy z cebulą zapewne nikt. Tymczasem okazuje się, że to zestawienie ma co najmniej dwa zastosowania. Poznaj szczegóły, a dowiesz się, co dają oba składniki.
Rybiki zaatakowały twoją łazienkę lub, co gorsza, kuchnię? Zamiast się przejmować, sięgnij po przyprawę, która rozwiąże problem. Istotne jest jednak to, aby wiedzieć, dlaczego szkodniki szukają schronienia w naszych domach, a także jak się przed nimi bronić. Skuteczne okażą się dwa domowe sposoby.
Popularność gotowych dań rośnie wraz ze zmieniającymi się trendami konsumenckimi. Naprzeciw tym potrzebom wychodzi Żabka, oferując unikalne i innowacyjne produkty pod swoimi markami własnymi takimi jak Szamamm. Potwierdzają to wyniki sprzedaży – co miesiąc klienci sieci kupują około 4 milionów dań obiadowych. Jednocześnie Żabka aktywnie wspiera rozwój zdrowego żywienia, czego przykładem jest program „Porcja DobreGO!”.Klienci chętnie sięgają po dania obiadowe marki Szamamm, które są zbilansowane i sycące. Każde danie jest starannie dopracowywane przez specjalistów, którzy degustują i udoskonalają poszczególne elementy, aby trafiały prosto w kulinarne serca konsumentów. Wśród dostępnych produktów znajdują się dania o wysokiej zawartości białka oraz obniżonej zawartości cukru. Na wielu z nich widnieje oznaczenie „Porcja DobreGO!”, co stanowi gwarancję dobrze zbilansowanego posiłku. Dbając o najwyższą jakość, do dań nie są dodawane substancje konserwujące. Większość posiłków można łatwo podgrzać w mikrofalówce i zjeść bezpośrednio z opakowania.– Jakość produktów marek własnych to dla nas absolutny priorytet. Robimy wszystko, by nasze dania gotowe były smaczne i zdrowe. Każde z nich jest starannie zbilansowane i zgodne z najnowszymi trendami żywieniowymi. Chcemy, aby klienci czuli, że nasze posiłki są jak te przygotowane w domu, czyli równie wartościowe, ale bez wysiłku związanego z gotowaniem. Dzięki temu mogą zaoszczędzić czas i wykorzystać go tak, jak lubią najbardziej – mówi Jakub Malec, Sustainable Food Manager w Grupie Żabka.
Nadchodząca wiosna przyniesie rozwój nie tylko roślin, ale i o dziwo, grzybów. Niestety, podczas spacerów w lesie będzie można natknąć się na okaz, który wygląda na gatunek jadalny, a w rzeczywistości wcale taki nie jest. Ten grzyb jest trujący, dlatego koniecznie dowiedz się, jak go odróżnić, a nie narazisz się na niebezpieczeństwo.
Liście laurowe i cytryna mają wiele zastosowań. Oczywiście najbardziej znane są te kulinarne, w kuchni, czyli między innymi w różnorodnych potrawach. Tego typu składniki podbijają smak dania i sprawiają, że staje się bardziej wyrazisty. Okazuje się jednak, że cytryna i liść laurowy razem mogą stworzyć bardzo przydatny patent, który ułatwi nam funkcjonowanie.
Problemy z trawieniem, czy również zatrucia pokarmowe mogą przydarzyć się w każdej chwili i dotknąć każdego z nas. Ciężko temu zapobiec wcześniej, ponieważ pojawiają się one w momencie, kiedy się tego najmniej spodziewamy. Zrozumienie przyczyn tych dolegliwości oraz znajomość skutecznych metod radzenia sobie z zatruciem pozwala na szybszy powrót do zdrowia i możliwość uniknięcia bardziej poważnych problemów ze zdrowiem.
Choć za porę grzybobrań uważamy normalnie jesień, także wczesna wiosna oznacza wysyp leśnych przysmaków. Należy do nich czarka – pyszny grzyb o niezwykłym, warzywnym posmaku.