Zupa cebulowa na winie. Przepis krok po kroku
Zupa cebulowa na winie wytrawnym z grzankami i serem pleśniowym to pomysł na wykwintny, prosty obiad dla całej rodziny. Zupa jest sycąca i pełna smaku. Poznaj przepis na zupę cebulową na winie, jest lepsza niż w restauracji.
Zupa cebulowa jest tradycyjną zupą francuską, która podawana jest w różnych formach. Dzisiaj przygotowałam zupę z grzankami i camembertem. Ser pleśniowy ma wyraźny smak, doskonale zagęszcza danie i wzmacnia jego aromat.
Zupa cebulowa składa się z kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu, jeśli nie masz pomysłu na obiad, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zupę cebulową ugotuj na bulionie warzywnym , będzie jeszcze smaczniejsza, rozgrzewająca i bardziej aromatyczna.
Aby uzyskać jak najlepszy smak, cebulę podsmaż z zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, a następnie duś w białym winie z gałązkami tymianku. Zioła i wytrawne wino genialnie doprawiają słupki cebulki i sprawiają, że danie będzie doskonałe.
Pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupą jest również zupa czosnkowa- tu poznasz przepis na zupę czosnkową z jajkiem , majerankiem i tymiankiem.
Przepis na zupę cebulową na winie
Składniki na 4 porce:
-
5 dużych cebuli
-
3 ząbki czosnku
-
1,5 l wywaru warzywnego
-
200 ml wina białego wytrawnego
-
liść laurowy
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
szczypta majeranku suszonego
-
2-3 gałązki świeżego tymianku
-
2 kromki chleba na grzanki
-
natka pietruszki
-
2 sery pleśniowe
-
łyżka oliwy z oliwek
-
sól, pieprz
Jak zrobić zupę cebulową na winie?
Cebulę obierz i pokrój w piórka, posiekaj czosnek. W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie czosnek, następnie dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i smaż przez kilka minut.
Do garnka wlej wino,2-3 gałązki tymianku i duś na małym ogniu, aż wino odparuje, następnie wlej gorący bulion i gotuj 45-50 minut na wolnym ogniu. Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na patelni grillowej na rumiany kolor, przełóż na talerz i podsmaż ser pleśniowy w całości, następnie pokrój w grube plastry.
Źródło zdjęcia: canva/Lebensmittelfotos Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, następnie wlej do miseczek, dodaj grzanki, ser pleśniowy, oprósz posiekaną natką pietruszki. Smacznego.