Smakosze.pl Przepisy Zupa cebulowa na winie. Przepis krok po kroku
canva/joannawnuk

Zupa cebulowa na winie. Przepis krok po kroku

10 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa cebulowa na winie wytrawnym z grzankami i serem pleśniowym to pomysł na wykwintny, prosty obiad dla całej rodziny. Zupa jest sycąca i pełna smaku. Poznaj przepis na zupę cebulową na winie, jest lepsza niż w restauracji.

Zupa cebulowa jest tradycyjną zupą francuską, która podawana jest w różnych formach. Dzisiaj przygotowałam zupę z grzankami i camembertem. Ser pleśniowy ma wyraźny smak, doskonale zagęszcza danie i wzmacnia jego aromat.

Zupa cebulowa składa się z kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu, jeśli nie masz pomysłu na obiad, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zupę cebulową ugotuj na bulionie warzywnym , będzie jeszcze smaczniejsza, rozgrzewająca i bardziej aromatyczna.

Aby uzyskać jak najlepszy smak, cebulę podsmaż z zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, a następnie duś w białym winie z gałązkami tymianku. Zioła i wytrawne wino genialnie doprawiają słupki cebulki i sprawiają, że danie będzie doskonałe.

Pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupą jest również zupa czosnkowa- tu poznasz przepis na zupę czosnkową z jajkiem , majerankiem i tymiankiem.

Przepis na zupę cebulową na winie

Składniki na 4 porce:

  • 5 dużych cebuli

  • 3 ząbki czosnku

  • 1,5 l wywaru warzywnego

  • 200 ml wina białego wytrawnego

  • liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • szczypta majeranku suszonego

  • 2-3 gałązki świeżego tymianku

  • 2 kromki chleba na grzanki

  • natka pietruszki

  • 2 sery pleśniowe

  • łyżka oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

Jak zrobić zupę cebulową na winie?

Cebulę obierz i pokrój w piórka, posiekaj czosnek. W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie czosnek, następnie dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i smaż przez kilka minut.

Do garnka wlej wino,2-3 gałązki tymianku i duś na małym ogniu, aż wino odparuje, następnie wlej gorący bulion i gotuj 45-50 minut na wolnym ogniu. Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na patelni grillowej na rumiany kolor, przełóż na talerz i podsmaż ser pleśniowy w całości, następnie pokrój w grube plastry.

Cebula

Źródło zdjęcia: canva/Lebensmittelfotos Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, następnie wlej do miseczek, dodaj grzanki, ser pleśniowy, oprósz posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy