Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa czosnkowa z jajkiem - pożywna i zdrowa przekąska
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.01.2022 01:00

Zupa czosnkowa z jajkiem - pożywna i zdrowa przekąska

Zupa czosnkowa z jajkiem
canva/yasuhiroamano

Zupa czosnkowa z jajkiem, grzankami i parmezanem to doskonały pomysł na rozgrzewającą i wzmacniającą zupę dla całej rodziny. Danie jest niezwykle aromatyczne, smaczne i niezwykle pożywne za sprawą jajek, grzanek i sera. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę czosnkową z jajkiem.

Zupa czosnkowa z jajkiem to rewelacyjna zupa w chłodne, zimowe dni. Duża ilość czosnku działa jak naturalny antybiotyk, wzmacnia organizm i wspiera walkę z przeziębieniem i grypą. Zupę ugotuj na bulionie lub rosole. Esencjonalny wywar na bazie mięsa i warzyw dodatkowo rozgrzewa i nadaje zupie czosnkowej aromatu.

Zupa czosnkowa najlepiej smakuje w towarzystwie wina, majeranku i tymianku. Jeśli poddusisz czosnek w winie z ziołami, zyska on rewelacyjny smak i będzie doskonałą bazą do całego dania. Nie zapomnij również o grzankach, jajku i parmezanie, których nie może zabraknąć w zupie.

Jeśli lubisz pożywne i aromatyczne zupy- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę cebulową z grzankami, jak z francuskiej restauracji.

Przepis na zupę czosnkową z jajkiem

Składniki na 5 porcji:

  • cała główka czosnku

  • 700 ml bulionu lub rosołu

  • kieliszek wina białego wytrawnego

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • pół łyżeczki suszonego majeranku

  • 3 jajka

  • 2 liście laurowe

  • 5 kromek bagietki

  • 4 łyżki startego parmezanu

  • łyżka masła

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić zupę czosnkową z jajkiem?

Jajka ugotuj na twardo, pokrój w plastry. W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekane ząbki czosnku, następnie wlej wino wytrawne, dodaj majeranek i tymianek i duś, aż wino częściowo wyparuje.

Do garnka wlej bulion, dodaj liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. W tym czasie przygotuj grzanki: nagrzej piekarnik do 180 stopni C, blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej kromki skropione oliwą, piecz 10 minut.

Suszony tymianek

Źródło zdjęcia: canva/nectarina Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Na talerz wyłóż grzankę, kilka plastrów jajka, wlej wrzącą zupę i posyp startym parmezanem, ser zacznie się rozpuszczać pod wpływem wysokiej temperatury, tworząc serowa chmurkę.

Tagi: Danie Jajka Zupa