Zupa cebulowa przepis w sam raz na jesienne chłody
Mocny smak, doskonały kolor i aromat. Taka właśnie jest zupa cebulowa gotowana na bulionie. Zupa jest prosta w przygotowaniu i tak pyszna, że nie można się jej oprzeć. Zupa cebulowa jest doskonałym pomysłem na rozgrzewający obiad w chłodne, jesienne dni. Poznaj przepis na doskonałą zupę cebulową.
Zupa cebulowa ma bardzo wyraźny smak i aromat. Posiada również rozgrzewające i antybakteryjne i przeciwwirusowe właściwości, jest więc doskonałą, jesienną zupą oraz domowym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Zupa jest dobrze doprawiona, a długo duszona cebulka miękka i genialna w smaku. Zupę podawaj z grzankami serowymi lub ziołowymi.
Zupę koniecznie przygotuj na prawdziwym bulionie wołowo- warzywnym. Dzień wcześniej ugotuj rosół z wołowiną i na nim ugotuj później zupę z cebuli. Przyprawy również mają kluczowe znaczenie dla doskonałego smaku. Majeranek, liście laurowe, zioła prowansalskie i ziele angielskie to zioła, które muszą znaleźć się w zupie cebulowej.
Przygotuj również zupę czosnkową . Zupa jest bardzo rozgrzewająca, ma lecznicze właściwości i jest przepyszna.
Przepis na zupę cebulową
Składniki na 4-5 porcji:
-
1,5 kg cebuli
-
5 ząbków czosnku
-
liść laurowy
-
2 łyżeczki majeranku
-
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
-
sól, pieprz
-
łyżka mąki pszennej
-
1,5 l bulionu wołowo-warzywnego
-
łyżka masła
Jak ugotować zupę cebulową?
W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle czosnek, następnie dodaj obrane i pokrojone cebule, dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi i duś pod przykryciem przez 30 minut. Następnie dodaj majeranek, zioła prowansalskie i duś kolejne 20 minut.
Z bulionu odlej pół szklanki i rozrób w nim mąkę. Resztę wlej do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, pod koniec dodaj rozrobioną w bulionie mąkę do zagęszczenia.
Smacznego.