Smakosze.pl
Czosnek gra główną rolę w tej zupie

Pixabay / ivabalk

Rozgrzewająca zupa czosnkowa na przeziębienie

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Czosnek odgrywa istotną rolę w kulinariach. Dodajemy go do wielu potraw, to dzięki niemu zyskują one wyrazisty smak. Często sięgamy po czosnek, kiedy czujemy, że łapie nas choroba. Wówczas najlepiej przygotować z niego fantastyczną zupę.

Czosnek niejednokrotnie pomagał nam wyjść z przeziębienia. Niektórzy smakosze w trakcie infekcji posiekany ząbek dodają do kanapki lub innego prostego posiłku. Najlepiej w takiej sytuacji sprawdzi się wyborna zupa, która na długo pozostaje w pamięci.

Jak czosnek wpływa na nasze zdrowie?

Nie od dziś wiadomo, że czosnek jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Jego właściwości doceniano już wieki temu. Niedawno wspominaliśmy o pieczonej wersji tej rośliny. Tym razem skupimy się na zupie, w której czosnek gra pierwsze skrzypce.

Smakowita zupa, w której króluje czosnek, jest uznawana za domowy sposób na przeziębienie. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Interia Porady, roślina wspiera naszą odporność i pomaga uporać się z infekcjami, za sprawą związku siarki, który określa się mianem allicyny

Czosnek jest bogaty w allicynę. Substancja ta cechuje się działaniem antybakteryjnym. Właśnie z tego powodu czosnek łagodzi między innymi stany zapalne gardła. Oprócz tego allicyna reguluje ciśnienie tętnicze i zmniejsza krzepliwość krwi.

 Zupa, w której główną rolę odgrywa czosnek, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Z pewnością warto po nią sięgnąć, w czasie kiedy łatwo o różnego rodzaju infekcje. Oczywiście zupa nie zastąpi wizyty u lekarza, który zawsze jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli doskwierają nam problemy zdrowotne. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1,5 główki czosnku

  • 4 ziemniaki

  • 4 kromki chleba

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • masło

  • pieprz biały

  • kurkuma

  • sól

  • woda

(Pixabay / Counselling)

Czosnek w wyjątkowej odsłonie

Na początku obieramy czosnek z łupin i drobno go siekamy. Możemy również skorzystać z wyciskarki. Warto go odstawić na 5 minut. Wówczas będzie miał bardziej intensywny aromat. Ziemniaki również obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Oba składniki podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym maśle. Najlepiej zrobić to od razu w garnku.

Kiedy czosnek się lekko zeszkli, wszystko zalewamy wodą. Oczywiście możemy wykorzystać bulion. Mieszankę wzbogacamy o przyprawy i gotujemy przez kilkanaście minut. Ziemniaki muszą zmięknąć. W tym czasie kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

Zupę należy podawać z dodatkiem grzanek. Wiele osób doceni jej walory smakowe i pozytywny wpływ na zdrowie. Rzecz jasna czosnek nie jest dla każdego. Niedawno wspominaliśmy o tym, jakie są przeciwskazania do jego jedzenia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Interia Porady

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >