Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgrzewająca zupa czosnkowa na przeziębienie
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 09.03.2021 01:00

Rozgrzewająca zupa czosnkowa na przeziębienie

Czosnek gra główną rolę w tej zupie
Pixabay / ivabalk

Czosnek niejednokrotnie pomagał nam wyjść z przeziębienia. Niektórzy smakosze w trakcie infekcji posiekany ząbek dodają do kanapki lub innego prostego posiłku. Najlepiej w takiej sytuacji sprawdzi się wyborna zupa, która na długo pozostaje w pamięci.

Jak czosnek wpływa na nasze zdrowie?

Nie od dziś wiadomo, że czosnek jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Jego właściwości doceniano już wieki temu. Niedawno wspominaliśmy o pieczonej wersji tej rośliny. Tym razem skupimy się na zupie, w której czosnek gra pierwsze skrzypce.

Smakowita zupa, w której króluje czosnek, jest uznawana za domowy sposób na przeziębienie. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Interia Porady, roślina wspiera naszą odporność i pomaga uporać się z infekcjami, za sprawą związku siarki, który określa się mianem allicyny

Czosnek jest bogaty w allicynę. Substancja ta cechuje się działaniem antybakteryjnym. Właśnie z tego powodu czosnek łagodzi między innymi stany zapalne gardła. Oprócz tego allicyna reguluje ciśnienie tętnicze i zmniejsza krzepliwość krwi.

 Zupa, w której główną rolę odgrywa czosnek, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Z pewnością warto po nią sięgnąć, w czasie kiedy łatwo o różnego rodzaju infekcje. Oczywiście zupa nie zastąpi wizyty u lekarza, który zawsze jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli doskwierają nam problemy zdrowotne. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1,5 główki czosnku

  • 4 ziemniaki

  • 4 kromki chleba

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • masło

  • pieprz biały

  • kurkuma

  • sól

  • woda

(Pixabay / Counselling)

Czosnek w wyjątkowej odsłonie

Na początku obieramy czosnek z łupin i drobno go siekamy. Możemy również skorzystać z wyciskarki. Warto go odstawić na 5 minut. Wówczas będzie miał bardziej intensywny aromat. Ziemniaki również obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Oba składniki podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym maśle. Najlepiej zrobić to od razu w garnku.

Kiedy czosnek się lekko zeszkli, wszystko zalewamy wodą. Oczywiście możemy wykorzystać bulion. Mieszankę wzbogacamy o przyprawy i gotujemy przez kilkanaście minut. Ziemniaki muszą zmięknąć. W tym czasie kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

Zupę należy podawać z dodatkiem grzanek. Wiele osób doceni jej walory smakowe i pozytywny wpływ na zdrowie. Rzecz jasna czosnek nie jest dla każdego. Niedawno wspominaliśmy o tym, jakie są przeciwskazania do jego jedzenia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Interia Porady

Zapraszamy na nasz Instagram