Smakosze.pl Przepisy Zupa cebulowa z serkiem topionym
canva/Oleksandr Prokopenko

Zupa cebulowa z serkiem topionym

30 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa cebulowa z serkiem topionym to pomysł na smaczną, aromatyczną i wzmacniającą zupę dla całej rodziny. Danie jest idealne na lunch, obiad lub kolację, dobrze rozgrzewa, a serki dodają jej delikatnej, śmietankowej nuty. Poznaj sprawdzony przepis na zupę cebulową z serkiem topionym.

Zupa cebulowa to szybka i prosta zupa o niezwykłych właściwościach i doskonałym smaku. Dzięki dużej zawartości cebuli, danie rozgrzewa, wzmacnia organizm i działa jak naturalny antybiotyk. Zupę cebulową podaj z grzankami serowymi, ziołowymi lub krakersami.

Zupę cebulową ugotuj na rosole lub bulionie warzywnym , dzięki którym będzie jeszcze bardziej aromatyczna i pełna smaku. Cebulę podsmaż wcześniej z tymiankiem i majerankiem, które świetnie łączą się ze wszystkimi warzywami i bulionem. Do zupy dodaj również serki topione, które zagęszczą danie i złagodzą ostrą cebulę.

Jeśli masz więcej czasu i chcesz ugotować tradycyjną zupę cebulową- tu poznasz przepis na zupę z duszoną cebulą w białym winie , jak z francuskiej restauracji.

Przepis na zupę cebulową z serkiem topionym?

Składniki na 4 porcje:

  • 5 dużych cebuli

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 200 g sera topionego śmietankowego

  • pół łyżeczki majeranku

  • płaska łyżeczka suszonego tymianku

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

  • 1,5 l bulionu warzywnego

Jak zrobić zupę cebulową z serkiem topionym?

Cebule pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do większego garnka i smaż na oliwie z tymiankiem i majerankiem i smaż, aż cebula ładnie się zeszkli. W tym czasie zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę, seler, korzeń pietruszki.

Serki topione śmietankowe

Starte warzywa dodaj do cebuli, wymieszaj, podsmaż chwilę, następnie wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, aż cebula i reszta warzyw zmiękną. Do wywaru dodaj serki topione i gotuj przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy