Wielkanocna zupa chrzanowa z grzankami. Klasyka w nowym wydaniu
Zupa chrzanowa z grzankami i jajkiem to prosta, ale pełna smaku zupa, która obowiązkowo musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Zupa będzie świetnym pomysłem zarówno na świąteczne śniadanie, jak i obiad. Poznaj przepis na zupę chrzanową z grzankami.
Zupa chrzanowa jest pyszną, wiosenną zupą, którą ugotujesz błyskawicznie. Zupa, podobnie jak żurek, czy barszcz biały, jest już tradycyjną potrawą wielkanocną. Do dania podaj grzanki i jajka ugotowane na twardo, a zupa będzie nie tylko smaczna, ale i bardzo pożywna.
Zupę chrzanową koniecznie dopraw suszonym majerankiem, możesz wzbogacić jej smak również o szczypiorek, koperek, natkę pietruszki. Ostry chrzan jest świetnie łagodzony przez słodką śmietankę i razem tworzą fenomenalny zestaw. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym , żeby była jeszcze bardziej aromatyczna.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszną zupę wielkanocną- tu poznasz przepis na żurek z ziemniakami z boczkiem wędzonym i kiełbaską , smakuje wyśmienicie.
Przepis na zupę chrzanową z grzankami
Składniki na 4-5 porcji:
-
200 g chrzanu
-
1 l bulionu warzywnego
-
duża cebula biała
-
200 ml słodkiej śmietanki
-
łyżka majeranku
-
łyżka mąki
-
5 łyżek masła
-
4 jajka ugotowane na twardo
-
4 kromki chleba
-
sól, pieprz
Jak ugotować zupę chrzanową z grzankami?
Na maśle zeszklij drobno posiekane cebule, następnie przełóż do garnka, wlej bulion, dodaj majeranek i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę wymieszaj z odrobiną wywaru, mąką i chrzanem, wlej do zupy.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Zupę chrzanową gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut. W tym czasie ugotuj jajka na twardo, kromki chleba posmaruj masłem i podsmaż na patelni grillowej, następnie pokrój w kostkę. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, podaj z jajkiem i grzankami, smacznego.