Smakosze.pl Przepisy Wielkanocna zupa chrzanowa z grzankami. Klasyka w nowym wydaniu
canva/Lisovskaya

Wielkanocna zupa chrzanowa z grzankami. Klasyka w nowym wydaniu

22 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa chrzanowa z grzankami i jajkiem to prosta, ale pełna smaku zupa, która obowiązkowo musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Zupa będzie świetnym pomysłem zarówno na świąteczne śniadanie, jak i obiad. Poznaj przepis na zupę chrzanową z grzankami.

Zupa chrzanowa jest pyszną, wiosenną zupą, którą ugotujesz błyskawicznie. Zupa, podobnie jak żurek, czy barszcz biały, jest już tradycyjną potrawą wielkanocną. Do dania podaj grzanki i jajka ugotowane na twardo, a zupa będzie nie tylko smaczna, ale i bardzo pożywna.

Zupę chrzanową koniecznie dopraw suszonym majerankiem, możesz wzbogacić jej smak również o szczypiorek, koperek, natkę pietruszki. Ostry chrzan jest świetnie łagodzony przez słodką śmietankę i razem tworzą fenomenalny zestaw. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym , żeby była jeszcze bardziej aromatyczna.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszną zupę wielkanocną- tu poznasz przepis na żurek z ziemniakami z boczkiem wędzonym i kiełbaską , smakuje wyśmienicie.

Przepis na zupę chrzanową z grzankami

Składniki na 4-5 porcji:

  • 200 g chrzanu

  • 1 l bulionu warzywnego

  • duża cebula biała

  • 200 ml słodkiej śmietanki

  • łyżka majeranku

  • łyżka mąki

  • 5 łyżek masła

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 4 kromki chleba

  • sól, pieprz

Jak ugotować zupę chrzanową z grzankami?

Na maśle zeszklij drobno posiekane cebule, następnie przełóż do garnka, wlej bulion, dodaj majeranek i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę wymieszaj z odrobiną wywaru, mąką i chrzanem, wlej do zupy.

Tarty chrzan

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Zupę chrzanową gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut. W tym czasie ugotuj jajka na twardo, kromki chleba posmaruj masłem i podsmaż na patelni grillowej, następnie pokrój w kostkę. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, podaj z jajkiem i grzankami, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy