Smakosze.pl
Zupa curry z cukinii: pikantna przyjemność

Pixabay.com

Zupa curry z cukinii: pikantna przyjemność

13 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Zupa curry z cukinii jest jak ostre meksykańskie słońce – jest żółta i piecze. To pyszne, zdrowe danie fit, które po prostych modyfikacjach nada się dla wegetarian. Poznaj prosty przepis na zupę curry z cukinii!

Zupa curry z cukinii: dla kogo?

Zupa curry z cukinii to posiłek dla każdego, także dla wegetarian (o ile bulion zrobimy na bazie warzyw, bez mięsa), zwłaszcza dla osób ceniących sobie zdrowie. Cukinia zawiera dużo fosforu, wapnia, potasu i sodu, witaminy z grupy B, dużo witaminy C. Ponadto cukinia jest niskokaloryczna, wspomaga trawienie, wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy, wzrok i pracę mózgu, może też wspomagać łagodzenie stresu.

Cukinia, zwana też kabaczkiem, to odmiana dyni, która trafiła do Polski z Meksyku przez Włochy, stąd jej nazwa – „zucchina” to po włosku „mała dynia”.

Jak Meksyk, to wiadomo, że ostre. Zupa curry z cukinii na pewno przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom ostrych potraw.

Zupa curry z cukinii: na jaką okazję?

Zupa curry z cukinii to smaczny i zdrowy obiad, który nie obciąża żołądka i pozostawia poczucia ciężkości, które przykuwa nas do krzesła. Fani ostrych dań mogą jeść zupę curry z cukinii także na lunch w pracy (po odgrzaniu) lub w ramach romantycznej kolacji.

Zupa curry z cukinii: ile kalorii?

Zupa curry z cukinii to smaczny i zdrowy posiłek. Jeśli śmietanę zamienimy na mleko kokosowe, otrzymamy dania fit, którym bez obawy mogą raczyć się osoby nawet na ścisłej diecie.

Zupa curry z cukinii: trudność

Zupa curry z cukinii to danie dość łatwe w przygotowaniu. Trzeba tylko naszykować sobie front robót: wybrać garnki, obrać i posiekać warzywa.

Zupa curry z cukinii: czas na przygotowanie

Zupa curry z cukinii wymaga ok. 30 minut pracy przy kuchni, ale bulion musi gotować się 2 godziny. Łącznie więc na przygotowanie danie trzeba poświęcić 2,5-3 godziny.

Zupa curry z cukinii: składniki (2 duże lub 4 małe porcje)

  • Cukinia – 300 g

  • Pasta curry – ½ łyżeczki (ewentualnie szczypta przyprawy chilli)

  • Bulion – 500 ml (zobacz niżej)

  • Pomidor – 1 sztuka

  • Cebula – 1 sztuka

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Marchewka – 1 sztuka

  • Papryka czerwona – ½ jednej

  • Śmietanka 30% lub mleko kokosowe – 1/3 szklanki

  • Olej roślinny – 1 łyżka

  • Liście natki pietruszki (opcjonalne)

  • Posiekane orzechy (opcjonalne)

Zupa curry z cukinii: składniki bulionu

  • Woda – 1 litr

  • Mięso drobiowe – ok. 300 g

  • Włoszczyzna poszatkowana – wedle gustu i uznania

  • Cebula – 1 sztuka

  • Natka pietruszki – gałązka

  • Laur – 1 liść

  • Ziele angielskie – 3 liście

  • Sól – 1/3 łyżeczki

  • Pieprz – 1/3 łyżeczki

  • Koperek – szczypta

Zupa curry z cukinii: potrzebne przybory

Do ugotowania zupy curry z cukinii potrzebujemy ostrego noża, łyżki do mieszania, dużego garnka na bulion i drugiego garnka na zupę. Mikser jest opcjonalny.

Zupa curry z cukinii: przygotowanie bulionu

Nieodłącznym składnikiem zupy curry z cukinii jest bulion drobiowy na bazie warzyw. Ponieważ bulion musi gotować się łącznie ok. 2 godzin, najlepiej przygotować go jeszcze zanim zajmiemy się samą zupą curry z cukinii.

By przygotować bulion z kurczaka, najpierw opłucz mięso (dowolna kombinacja udek, skrzydełek, czy piersi). Włóż je do garnka, wlej 1 litr wody i zagotuj. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmij je wybierakiem, a potem przykryj garnek pokrywką i gotuj mięso przez godzinę.

Po upływie godziny dodaj do bulionu przyprawy (sól, pieprz), warzywa (włoszczyzna, cebula natka pietruszki) i zioła (np. angielskie). Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez kolejną godzinę.

Po upływie łącznie dwóch godzin gotowania bulion jest gotowy. Wystarczy go odcedzić i dodać do zupy curry z cukinii. Obrane ze skóry i ugotowane w bulionie mięso kurczaka możemy wykorzystać w innych daniach.

W wariancie wegetariańskim możemy zrobić bulion tylko z warzyw, bez dodatku mięsa.

Zupa curry z cukinii: przygotowanie składników

Mamy już bulion, ale jeszcze nie czas na zupę!

By gotowanie zupy curry z cukinii szło nam sprawnie i bez problemów, najlepiej przygotować składniki jeszcze zanim złapiemy się za garnek i łyżkę. Możemy to zrobić, oczekując, aż bulion się ugotuje.

Najpierw kroimy cebulę i paprykę - w drobną kostkę. Siekamy też czosnek. Imbir obieramy i drobno ścieramy, tak samo marchewkę.

Cukinię musimy obrać z jej twardej skórki (najlepiej ściąć oba końce, a potem prowadzić dobrze naostrzony nóż od krawędzi do krawędzi i zdejmować skórkę pasami), a potem pokroić ją w drobną kostkę. Jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać, bo skórką jest miękka.

Aby obrać pomidor, odrywamy od niego szypułkę, robimy nacięcia w kształcie litery X na górze i dole warzywa, wrzucamy go do wrzątku na ok. 10 sekund, a potem dajemy pod zimną wodę. Skórka powinna zacząć sama odchodzić, łatwo ją teraz ściągniemy. Usuwamy z pomidora pestki i gniazdo szypuły, tniemy go w kostkę i jest już gotowy, by trafić do zupy.

Zupa curry z cukinii: wreszcie pora na zupę

Nadeszła pora gotowania samej zupy. Wybieramy szeroki garnek, wlewamy olej i wrzucamy cebulkę. Smażymy ją, aż się zeszkli. Gdy to nastąpi, dodajemy czosnek i imbir. Mieszamy porządnie i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy marchewkę i podsmażamy ją przez 2-3 minuty. Teraz kolej na paprykę, a po niej samą cukinię.

Smażymy wszystko przez 5 minut, ciągle mieszając, by warzywa się nie przypaliły. Dodajemy pastę curry (lub w zastępstwie szczyptę sproszkowanej papryczki chilli – ważne, żeby było ostre).

Po paście curry wlewamy do garnka bulion. Teraz już nie smażymy, tylko gotujemy, aż zawrze. Wtedy dodajemy obranego pomidora, szczyptę soli, mieszamy i gotujemy przez ok. 8 minut pod uchyloną pokrywką.

Po upływie 8 minut (warzywa powinny być już miękkie) 2 łyżki śmietanki lub mleka kokosowego. Zupę możemy teraz zmiksować lub przynajmniej dokładnie wymieszać.

Zupa curry z cukinii: podanie

Zupa curry z cukinii ma ładny, żółciutki kolor. Zwyczajowo przyozdabia się danie czymś zielonym – natką pietruszki lub kolendrą. Można też przyprószyć zupę posiekanymi drobno orzechami. Na wierzch dodajemy pozostałą nam po gotowaniu śmietanę lub wylewamy resztę mleka kokosowego.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >