Zupa curry z cukinii: pikantna przyjemność
Zupa curry z cukinii: dla kogo?
Zupa curry z cukinii to posiłek dla każdego, także dla wegetarian (o ile bulion zrobimy na bazie warzyw, bez mięsa), zwłaszcza dla osób ceniących sobie zdrowie. Cukinia zawiera dużo fosforu, wapnia, potasu i sodu, witaminy z grupy B, dużo witaminy C. Ponadto cukinia jest niskokaloryczna, wspomaga trawienie, wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy, wzrok i pracę mózgu, może też wspomagać łagodzenie stresu.
Cukinia, zwana też kabaczkiem, to odmiana dyni, która trafiła do Polski z Meksyku przez Włochy, stąd jej nazwa – „zucchina” to po włosku „mała dynia”.
Jak Meksyk, to wiadomo, że ostre. Zupa curry z cukinii na pewno przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom ostrych potraw.
Zupa curry z cukinii: na jaką okazję?
Zupa curry z cukinii to smaczny i zdrowy obiad, który nie obciąża żołądka i pozostawia poczucia ciężkości, które przykuwa nas do krzesła. Fani ostrych dań mogą jeść zupę curry z cukinii także na lunch w pracy (po odgrzaniu) lub w ramach romantycznej kolacji.
Zupa curry z cukinii: ile kalorii?
Zupa curry z cukinii to smaczny i zdrowy posiłek. Jeśli śmietanę zamienimy na mleko kokosowe, otrzymamy dania fit, którym bez obawy mogą raczyć się osoby nawet na ścisłej diecie.
Zupa curry z cukinii: trudność
Zupa curry z cukinii to danie dość łatwe w przygotowaniu. Trzeba tylko naszykować sobie front robót: wybrać garnki, obrać i posiekać warzywa.