Zupa czosnkowa na rosole
Zupa czosnkowa na rosole to zimowa propozycja na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Zupa mocno rozgrzewa i działa jak naturalne lekarstwo na przeziębienie i grypę. Czosnkowa na rosole ma mocny, mięsno-warzywny smak, jest gęsta i bardzo sycąca. Poznaj przepis na zupę czosnkową na rosole.
Zupa czosnkowa na rosole to nie tylko pożywne i smaczne danie, to również naturalny antybiotyk i lekarstwo na przeziębienie, grypę, anginę i wiele innych chorób sezonowych. Czosnek wykazuje silne działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, a rosół dodatkowo wzmacnia organizm i rozgrzewa.
Do zupy ugotuj mięsno-warzywny wywar, możesz ugotować również czosnkową na rosole , który został z obiadu z poprzedniego dnia, w ten sposób zupę przygotujesz błyskawicznie. Zupę czosnkową podawaj z grzankami lub bagietką.
Przygotuj równie aromatyczną i gęstą zupę z cebuli- tu poznasz przepis na francuską zupę cebulową z grzankami.
Przepis na zupę czosnkową na rosole
Składniki na 4 porcje:
-
2 udka z kurczaka
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
duża cebula
-
łyżeczka majeranku
-
8 ząbków czosnku
-
szczypta kminku
-
2 łyżki masła
-
sól, pieprz
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
jajko
-
100 ml śmietany
-
szczypiorek lub natka pietruszki
Jak przygotować zupę czosnkową na rosole?
Do garnka włóż oczyszczone udka z kurczaka i zalej 500 ml wody, gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, posiekaj cebulę, pokrój pietruszkę i seler. Do garnka dodaj pokrojone warzywa i całą marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj, aż powstanie aromatyczny wywar, a marchewka zmięknie.
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, następnie zeszklij na maśle i wlej odrobinę wywaru warzywnego, żeby czosnek dodatkowo się poddusił i zmiękł. Gdy wywar już będzie gotowy, dodaj czosnek, dopraw majerankiem, kminkiem, pieprzem i solą, gotujesz przez 10-15 minut.
Z garnka wyjmij mięso i marchewkę, śmietanę roztrzep z jajkiem, blenderem zmiksuj zupę na krem, dodając śmietanę. Całość dopraw do smaku i oprósz posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Smacznego.