Smakosze.pl

canva/gbh007

Wyrazisty rosół z dodatkiem imbiru i kurkumy

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rosół z dodatkiem imbiru i kurkumy doskonale rozgrzewa w chłodne wieczory. Klasyczna zupa dzięki dodatkowi dwóch, charakterystycznych dla kuchni azjatyckich przypraw nabiera wyjątkowego aromatu. Zaopatrzcie się w nie przy najbliższej okazji i przekonajcie się sami, jak pysznie smakuje rosół w tej odsłonie.

Sposobów na rosół jest tyle, ilu znajdzie się kucharzy. Jedni przygotowują go z dodatkiem wołowiny , inni wybierają równie pyszną wersję bezmięsną . Imbir i kurkuma zamienią tę zupę w bogatą i przyjemnie dogrzewającą kompozycję, pozwalającą w przyjemny sposób wzmocnić odporność. Dajcie się skusić, a zakochacie się w tym smaku.

Przepis na rozgrzewający rosół z kurkumą i imbirem

Składniki:

  • 4 litry wody

  • 300 g mięsa wołowego z kością

  • 1 średnie skrzydełko z indyka

  • 1 nieduża marchewka

  • 1/2 średniego korzenia pietruszki

  • mały kawałek selera

  • 1 niewielki por

  • 1 średnia cebula

  • po 5 plasterków imbiru i kurkumy

  • po 2 gałązki natki lubczyku i pietruszki

  • sól, pieprz i pieprz cayenne w ilości do smaku

  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Mięso zalewamy zimną wodą i podgrzewamy. Kiedy zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejszamy ogniem i zbieramy szumy z powierzchni przy pomocy łyżki cedzakowej.

Po godzinie wrzucamy opaloną nad palnikiem cebulę oraz obrane i umyte warzywa. Dodajemy również wszystkie przyprawy, a następnie gotujemy zupę na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny.

Po zakończeniu gotowania wyjmujemy warzywa i mięso. Rosół przelewamy przez sitko. Doprawiamy go solą i pieprzem wedle uznania. Podajemy z ugotowanym makaronem jajecznym, posypany natką pietruszki.

Jeśli lubimy, możemy dodać kawałki mięsa i pokrojoną marchewkę. Składniki te warto też zachować do przyrządzenia pasztetu lub pasty kanapkowej .

Kurkuma i imbir
Z imbirem i kurkumą przyrządzisz aromatyczny i rozgrzewający rosół

Źródło: canva/hanieriani

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >