Zupa czosnkowa przepis
Zupa czosnkowa krem to pomysł na niezwykle aromatyczne i smaczne danie dla całej rodziny. Zupę ugotujesz błyskawicznie, najlepiej na rosole albo wywarze warzywnym, aby miała jeszcze pełniejszy smak. Poznaj przepis na szybką i prostą zupę czosnkową krem, która znika z talerzy w mgnieniu oka.
Zupa czosnkowa krem jest zupą, która posmakuje każdemu, jest gęsta, aromatyczna i bardzo smaczna, a dzięki dużej zawartości czosnku wzmacnia także naszą odporność i zapobiega przeziębieniom. Czosnek działa jak naturalny antybiotyk, dlatego też powinniśmy na stałe wprowadzić warzywo do naszej diety.
Zupę ugotujesz z podstawowym składników, które z pewnością masz w domu. Danie smakuje najlepiej, kiedy przygotujesz je na wywarze warzywnym lub rosole z poprzedniego obiadu. Zupę oprósz żółtym serem i podaj z grzankami ziołowymi, świeżą bagietką lub chipsami z boczku. Baw się smakami i wybierz swoją ulubioną wersję zupy.
Zupa czosnkowa, podobnie jak cebulowa, słynie z wyraźnego smaku. Tu poznasz przepis na tradycyjną zupę francuską cebulową z grzankami serowymi, idealną na obiad i kolację.
Przepis na zupę czosnkową
Składniki na 4-5 porcji:
-
3 główki czosnku
-
1/4 kostki sera żółtego do podania
-
3 duże ziemniaki
-
łyżka tymianku suszonego
-
200 ml śmietany kremówki
-
2 łyżki masła
-
sól, pieprz
-
1 l bulionu
Jak ugotować zupę czosnkową?
Obierz i posiekaj czosnek, następnie zeszklij go w większym garnku na maśle, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, wsyp tymianek i smaż przez 4-5 minut. Do garnka wlej bulion, odlej kilka łyżek do szklanki, resztę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut od momentu zagotowania.
W tym czasie zetrzyj żółty ser, a śmietanę wymieszaj z odlanym bulionem i wlej ją do garnka pod koniec gotowania. Zupę zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na każdy talerz wlej zupę i oprósz żółtym serem. Smacznego.