Smakosze.pl Przepisy Zupa dyniowo-pomidorowa - ideał na jesień
canva/DianaDomin

Zupa dyniowo-pomidorowa - ideał na jesień

21 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jesień jest porą roku, w której szczególnie potrzebujemy rozgrzewających i pożywnych zup. Wykorzystaj sezon na dynie i przygotuj aksamitną zupę-krem z pieczonej dyni i pomidorów. Zupa jest niezwykle sycąca, rozgrzewające i przede wszystkim wyjątkowo smaczna. Zupę podawaj z prażonymi pestkami dyni. Poznaj prosty przepis na zupę dyniowo-pomidorową.

Pieczona dynia ma doskonały smak. Połączona z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i pietruszką tworzy pyszną zupę-krem o rozgrzewających właściwościach. Zupa dyniowo-pomidorowa jest bardzo aromatyczna, a prażone pestki dyni dodatkowo wzmacniają jej smak.

Krem dyniowo-pomidorowy jest jedną z moich ulubionych zup. Jest gęsty, aksamitny i doskonale doprawiony. Krem możesz przygotować również z grzankami czosnkowymi lub pieczywem czosnkowym, ponieważ świetnie łączą się z pomidorami i całą zupą.

Połączenie pomidorów i dyni nie ogranicza się wyłącznie do zupy. Przygotuj również aromatyczne i rozgrzewające leczo oraz fenomenalne danie kuchni włoskiej- gnocchi dyniowe z sosem pomidorowym.

Przepis na zupę dyniowo-pomidorową

Składniki na 4 porcje:

  • mała dynia

  • marchewka

  • 200 g pomidorów koktajlowych

  • łyżka masła

  • czerwona cebula

  • ząbek czosnku

  • pół łyżeczki suszonej bazylii

  • przyprawa chili lub pieprz

  • kostka rosołowa warzywna lub drobiowa

  • prażone pestki dyni

Jak przygotować zupę dyniowo-pomidorową?

Na początku przygotuj dynię. Pokrój ją na mniejsze kawałki, pozbądź się pestek i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 30 minut. Po tym czasie twarda skóra bez trudu odejdzie od dyni.

W garnku o grubym dnie podsmaż na maśle posiekaną cebulę i czosnek, dodaj marchewkę, pomidory, oprósz bazylią smaż, aż pomidorki puszczą sok. Do garnka włóż dynię, zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę rosołową, gotuj 20 minut. Zupę zblenduj na gładki krem, dopraw chili lub pieprzem

Pestki dyni podsmaż na suchej patelni, aż ładnie się zarumienią i będą intensywnie pachnieć. Do miseczek wlej krem, oprósz pestkami.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy