Leczo z soczewicą i dynią – pomysł na zdrowy obiad
1. Leczo z soczewicą i dynią. – opis potrawy
2. Jakich składników potrzebujesz? – dokładna lista zakupów.
3. Jak przygotować pyszne leczo z soczewicą i dynią?
4. Jakich dodatków możesz użyć, aby wzbogacić smak pysznego leczo?
Leczo z soczewicą i dynią – opis potrawy
Leczo to szybka potrawa, której przygotowanie polega na dodawaniu kolejnych składników do garnka. Warzywa się podsmażają i gotują, żeby na koniec osiągnąć konsystencję gęstego „sosu” z kawałkami zdrowych i pysznych składników.
Dlaczego leczo z soczewicą i dynią jest takie zdrowe?
Po pierwsze, soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, zawiera potas i kwas foliowy. Dynia zaś ma działanie antynowotworowe, jest bogata w witaminę c oraz cynk, pomaga utrzymać zdrową cerę, ponieważ ma w swoim składzie witaminy A i E. Zawiera również błonnik, który wspomaga pracę jelit.
Leczo z warzywami sezonowymi prosto z ogródka jest wyśmienite, zawiera dużo smaku i walorów prozdrowotnych.
Jeżeli nie masz pomysłu na dania z dynią lub nie masz czasu, aby gotować zdrowo to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Przyrządzenie potrawy nie zajmuje dużo czasu.
Jakich składników potrzebujesz? – dokładna lista zakupów
Do przygotowania pysznego leczo z soczewicą i dynią dla 4 osób potrzebujemy:
· 600 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
· 2 cukinie
· 1 duża cebula
· 2 ząbki czosnku
· 2 duże czerwone papryki
· 2 puszki pomidorów krojonych
· Sól, pieprz
· Ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
· Oliwa
· Natka pietruszki
· 150 g czerwonej soczewicy
· 4 kromki chleba pełnoziarnistego (opcjonalnie)
Składniki są powszechnie dostępnie, a przepis bardzo prosty. Leczo może zrobić każdy. Poniżej znajduje się dokładna instrukcja – krok po kroku, jak przyrządzić tę potrawę.
Jak przygotować pyszne leczo z soczewicą i dynią?
Przepis na leczo z soczewicą i dynią jest banalnie prosty.
1. Cebulkę i czosnek obierz i posiekaj w bardzo drobno kostkę.
2. Rozgrzej patelnię, a na niej łyżkę oliwy. Zeszklij cebulkę i czosnek.
3. Do cebuli dorzuć pokrojoną w kostkę papryki i cukinie. Smaż chwilę.
4. Do warzyw dodaj suchą soczewicę oraz pokrojoną w kostkę dynię.
5. Następnie wlej pomidory z puszki i wodę.
6. Leczo dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką, dokładnie wymieszaj. Jeżeli uznasz, że jest za mało wody, dolej.
7. Gotuj leczo około 20 minut, możesz skontrolować w międzyczasie czy warzywa są już miękkie.
8. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Pyszne leczo z soczewicą i dynią pełne witamin jest już gotowe. Podawaj je z kromką chleba. Podczas smażenia uważaj, aby nie przypalić składników. Nawet część przypalonych warzyw będzie rzutować na całość smakową potrawy.
undefined
Jakich dodatków możesz użyć, aby wzbogacić smak pysznego leczo?
Leczo z soczewicą i dynią w takiej postaci, jaka jest zaprezentowana wyżej jest przepyszne i zdrowe. Jednak jeżeli chcesz urozmaicić potrawę, dorzuć na sam koniec wędzone tofu pokrojone w kostkę.
Jeśli chcesz, aby twoje danie było mniej ostre, pomiń ostrą paprykę albo zamień ją na przykład na oregano.
Bardzo często leczo robi się także z mięsem, dodają się podsmażaną i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jeśli lubisz mięsne potrawy takie szybkie leczo z kiełbasą i warzywami będzie idealne.
undefined
Szybkie leczo z soczewicą i dynią to bardzo proste i smaczne danie. To obiad w trzydzieści minut, który dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jak i zaspokoi głód nawet największych głodomorków.
undefined