Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kopytka / Gnocchi dyniowe
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.04.2021 02:00

Kopytka / Gnocchi dyniowe

Kopytka / Gnocchi dyniowe
pixabay.com

Kopytka / Gnocchi dyniowe

Kopytka / Gnocchi dyniowe mogą być podawane zamiast ziemniaków, a także stanowić samodzielne danie. Kluseczki mają delikatny, dyniowy smak i wprost rozpływają się w ustach!

Gnocchi

Gnocchi to tradycyjne, włoskie kluseczki,których głównych składnikiem są ziemniaki i mąka pszenna. W smaku, wyglądzie i sposobie przygotowywania przypominają nasze kopytka.Gnocchi wyróżnia jednak ich kształt oraz charakterystyczne wgniecenia, nadające im wyjątkowości.

Przepis na kopytka/gnocchi dyniowe

Składniki  na 2 porcje:mała dynia,szklanka mąki pszennej,sól, pieprz.

Dynię pokrój na większe kawałki, dopraw solą, pieprzem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 20 minut.Miękką już dynię obierz ze skórki, wyciągnij miąższ i pestki. Następnie pokrój ją w drobną kostkę i zblenduj na gładką masę.

Na początku pół szklanki masy dyniowej wymieszaj z mąką pszenną. Nie wsypuj jej całej, tylko po kilku łyżkach. W razie potrzeby dodaj masę dyniową lub mąkę.Wyrabiaj do momentu uzyskania odpowiedniej do wałkowania konsystencji.

Ciasto wyłóż na posypaną mąką pszenną stolnicę. Podziel na mniejsze porcje.Każdy kawałek zroluj i pokrój na małe kawałeczki, dokładnie tak, jak przy robieniu kopytek.Następnie w każdy kawałek roluj ponownie za pomocą widelca, który pod koniec przyciśnij delikatnie, aby w cieście powstało charakterystyczne dla gnocchi wgniecenie.

Gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kluseczek na wierzch.

Gnocchi możesz podawać z dowolnymi dodatkami. Smakują wyśmienicie z sosem pomidorowym, śmietanowym, z podsmażonym boczkiem i rukolą.

Smacznego!

Tagi: