Kopytka / Gnocchi dyniowe
Kopytka / Gnocchi dyniowe
Kopytka / Gnocchi dyniowe mogą być podawane zamiast ziemniaków, a także stanowić samodzielne danie. Kluseczki mają delikatny, dyniowy smak i wprost rozpływają się w ustach!
Gnocchi
Gnocchi to tradycyjne, włoskie kluseczki,których głównych składnikiem są ziemniaki i mąka pszenna. W smaku, wyglądzie i sposobie przygotowywania przypominają nasze kopytka.Gnocchi wyróżnia jednak ich kształt oraz charakterystyczne wgniecenia, nadające im wyjątkowości.
Przepis na kopytka/gnocchi dyniowe
Składniki na 2 porcje:mała dynia,szklanka mąki pszennej,sól, pieprz.
Dynię pokrój na większe kawałki, dopraw solą, pieprzem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 20 minut.Miękką już dynię obierz ze skórki, wyciągnij miąższ i pestki. Następnie pokrój ją w drobną kostkę i zblenduj na gładką masę.
Na początku pół szklanki masy dyniowej wymieszaj z mąką pszenną. Nie wsypuj jej całej, tylko po kilku łyżkach. W razie potrzeby dodaj masę dyniową lub mąkę.Wyrabiaj do momentu uzyskania odpowiedniej do wałkowania konsystencji.
Ciasto wyłóż na posypaną mąką pszenną stolnicę. Podziel na mniejsze porcje.Każdy kawałek zroluj i pokrój na małe kawałeczki, dokładnie tak, jak przy robieniu kopytek.Następnie w każdy kawałek roluj ponownie za pomocą widelca, który pod koniec przyciśnij delikatnie, aby w cieście powstało charakterystyczne dla gnocchi wgniecenie.
Gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kluseczek na wierzch.
Gnocchi możesz podawać z dowolnymi dodatkami. Smakują wyśmienicie z sosem pomidorowym, śmietanowym, z podsmażonym boczkiem i rukolą.
Smacznego!