Smakosze.pl
Kopytka / Gnocchi dyniowe

pixabay.com

Kopytka / Gnocchi dyniowe

28 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

kopytka, gnocchi, dynia, kluseczki, włoska kuchnia

Kopytka / Gnocchi dyniowe

Kopytka / Gnocchi dyniowe mogą być podawane zamiast ziemniaków, a także stanowić samodzielne danie. Kluseczki mają delikatny, dyniowy smak i wprost rozpływają się w ustach!

Gnocchi

Gnocchi to tradycyjne, włoskie kluseczki,których głównych składnikiem są ziemniaki i mąka pszenna. W smaku, wyglądzie i sposobie przygotowywania przypominają nasze kopytka.Gnocchi wyróżnia jednak ich kształt oraz charakterystyczne wgniecenia, nadające im wyjątkowości.

Przepis na kopytka/gnocchi dyniowe

Składniki  na 2 porcje:mała dynia,szklanka mąki pszennej,sól, pieprz.

Dynię pokrój na większe kawałki, dopraw solą, pieprzem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 20 minut.Miękką już dynię obierz ze skórki, wyciągnij miąższ i pestki. Następnie pokrój ją w drobną kostkę i zblenduj na gładką masę.

Na początku pół szklanki masy dyniowej wymieszaj z mąką pszenną. Nie wsypuj jej całej, tylko po kilku łyżkach. W razie potrzeby dodaj masę dyniową lub mąkę.Wyrabiaj do momentu uzyskania odpowiedniej do wałkowania konsystencji.

Ciasto wyłóż na posypaną mąką pszenną stolnicę. Podziel na mniejsze porcje.Każdy kawałek zroluj i pokrój na małe kawałeczki, dokładnie tak, jak przy robieniu kopytek.Następnie w każdy kawałek roluj ponownie za pomocą widelca, który pod koniec przyciśnij delikatnie, aby w cieście powstało charakterystyczne dla gnocchi wgniecenie.

Gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kluseczek na wierzch.

Gnocchi możesz podawać z dowolnymi dodatkami. Smakują wyśmienicie z sosem pomidorowym, śmietanowym, z podsmażonym boczkiem i rukolą.

Smacznego!

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >