Zupa groszkowa po florencku, czyli zdrowie na talerzu
Zupa groszkowa po florencku to pełna witamin prosta zupa, która w mgnieniu oka przeniesie Cię do słonecznych Włoch. Warto dorzucić do niej inne warzywa, aby była bardziej pożywna. Zupy to najlepsze danie lunchowe na czas nieco wyższych temperatur. Ich fenomen polega na paradoksie, w którym chodzi o to, by w ciepłe dni jeść ciepłe posiłki - wówczas ciało lepiej znosi upalne dni.
Co to jest groszek po florencku?
To dobrze znane we Włoszech połączenie groszku z boczkiem (piselli alla fiorentina). Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek (może być wędzony), a kiedy tłuszcz się wytopi, dodaj posiekany ząbek czosnku. Następnie dosyp szklankę zielonego groszku i przez chwilę podgrzewaj. Taka mieszanka mięsa i groszku może posłużyć jako składnik pasty, przystawka lub dodatek do dania głównego.
Zupa groszkowa — składniki
Groszek po florencku funkcjonuje jako samodzielna potrawa, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby na jego bazie przygotować zupę na lato. Ciepłe miesiące są idealne na włączenie dań warzywnych do jadłospisu i powoli budować odporność na jesień.
Składniki na zupę :
-
1 opakowanie świeżego (lub mrożonego) groszku.
-
250 g boczku wędzonego.
-
1 ząbek czosnku.
-
Jarzyna na bulion.
-
Pół opalanej cebuli.
-
Natka pietruszki.
-
3 łyżki stołowe śmietany 18%.
-
Kilka ziemniaków.
-
Sól, czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Opcjonalnie: fasolka szparagowa, papryka, pomidorki cherry pieczone.
Składniki są wyliczone na pierwsze danie dla 5 osób.
Warto pamiętać, że mrożone warzywa wcale nie są złym produktem. Idealnie byłoby zawsze korzystać z produktów świeżych i sezonowych, ale z prostych przyczyn nie są zawsze dostępne. Warzywa natomiast mrozi się wtedy, gdy są najbardziej dojrzałe i soczyste, zatem wystarczy wyszukać firmę, która specjalizuje się w dobrych mrożonkach. Dla własnego komfortu możesz też zadecydować o tym, by osobiście zamrozić kilka warzyw i owoców. Wszystko po to, by mieć pewność, że Twoje produkty są najwyższej jakości.
Letnia zupa włoska — przygotowanie
Wywar przygotuj tradycyjnie, na mięsie z wędzonego boczku (200 g). Po ok. 20 min dodaj obrane warzywa i gotuj przez 1,5h. Dodaj cebulę i przyprawy do wywaru. Pozostałe 50 g boczku usmaż na patelni razem z czosnkiem i groszkiem, czyli dokładnie tak, jak przygotowuje się groszek po florencku. Smażone składniki ułóż w głębokim talerzu, a gdy bulion będzie gotowy, zalej nim potrawę. Dodaj świeżą natkę pietruszki i ciesz się włoskim smakiem lata.
Opcjonalnie, możesz dodać do gotującego się wywaru inne warzywa, tj. czerwona i żółta papryka, fasolka szparagowa. Do dekoracji zupy groszkowej po florencku przydadzą się pieczone pomidorki cherry na gałązce.
Zupa groszkowa po florencku i jej warianty
Krem z groszku i warzyw oraz chipsem z boczku. To idealna wariacja na temat włoskiej zupy groszkowej. Przygotowuje się go bardzo podobnie, z tą różnicą, że wszystkie warzywa, których użyłeś do ugotowania wywaru zmiksuj wraz z groszkiem. Zwróć szczególną uwagę na proporcje groszku, ponieważ krem po florencku powinien wyjść soczyście zielony.
Chipsy z boczku (bardzo trendujące w naszej kuchni) przygotuj w piekarniku. Rozkładając gotowe plastry na papierze do pieczenia, rozgrzej piekarnik na 180°C i wstaw boczek na 15 min bez termoobiegu. Jeśli liczysz na nietypowy smak, przyprósz boczek brązowym cukrem, który pod wpływem temperatury, skarmelizuje się. Do kremu opcjonalnie możesz dorzucić grzanki na bazie bagietki z masłem czosnkowym. Pycha!
Nie wszyscy są fanami zup-kremów i zdajemy sobie z tego sprawę. Jeśli szukasz innego wariantu zupy groszkowej po florencku, możesz wrócić do jej bardziej płynnej formy. Aby urozmaicić smak, dodaj łyżkę śmietany 18%, kiedy zupa będzie już na talerzu. Odczekaj chwilę, aż temperatura opadnie, aby śmietana nie zważyła się.
Włoskie inspiracje
Interesuje Cię prosta, ale smaczna kuchnia włoska? Nic dziwnego - to smak bez wyrzeczeń. Po więcej inspiracji i sposobów podawania włoskich potraw, sięgnij na profile:
@lagrandepiccolacuoca@ludziehuby@pola_w_toskanii