Smakosze.pl Przepisy Zupa grzybowa wigilijna - najlepszy, tradycyjny przepis
canva/zi3000

Zupa grzybowa wigilijna - najlepszy, tradycyjny przepis

17 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa grzybowa, podobnie jak barszcz czerwony, jest tradycyjną zupą przygotowywaną na Wigilię. Zupa z suszonych grzybów jest bardzo aromatyczna i ma wyraźny, grzybowy smak. Jest doskonała. Zupa grzybowa gotowana jest na bulionie warzywnym, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Poznaj przepis na wigilijną zupę grzybową.

Wigilijna zupa grzybowa jest tradycyjną zupą pochodzącą z Mazowsza, jednak szybko rozpowszechniła się na cały kraj. Zupę grzybową przygotowuję co dwa lata, na zmianę z barszczem czerwonym z uszkami, ponieważ jedno i drugie danie smakuje wybornie i kojarzy mi się z Gwiazdką i uroczystą, rodzinną kolacją.

Zupę grzybową wigilijną podaję bez śmietany, aby smak grzybów był bardzo mocno wyczuwalny. Danie musi być mocno aromatyczne i mieć wyraźny kolor. Grzyby suszone zawsze namaczam w zimnej wodzie, aby zmiękły, wodę z grzybów również wlewam do zupy. Zupę grzybową podaję z makaronem do łazanek lub drobnymi kluskami muszelkami.

Suszone grzyby leśne dodaj do wigilijnej kapusty z grochem , a odkryjesz jej nowy, niepowtarzalny smak.

Przepis na świąteczną zupę grzybową

Składniki na 4-5 porcji:

  • 4 szklanki suszonych grzybów

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek selera

  • mały por

  • pieprz, sól

  • pół natki pietruszki i lubczyku

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • makaron do łazanek lub kluski muszelki

Jak ugotować zupę grzybową wigilijną?

Grzyby namocz w zimnej wodzie, ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Na maśle podsmaż drobno posiekany czosnek, cebulę, następnie dodaj pokrojony por, seler, marchewkę, korzeń pietruszki i smaż przez kilka minut. Dodaj grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, dopraw solą, pieprzem i zalej wodą.

Gałązki natki pietruszki i lubczyku zwiąż gumką recepturą i włóż do garnka gałązkami do góry, aby gumka nie była zamoczona w wywarze. Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, dopraw solą, pieprzem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy