Smakosze.pl
Kapusta z grochem Magdy Gessler

joannawnuk, Getty Images

Najdoskonalszy przepis na wigilijną kapustę z grochem Magdy Gessler. Dzięki niemu święta będą symfonią smaku

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kapusta z grochem jest klasycznym daniem, bez którego żadna wigilia nie może się odbyć. Magda Gessler jest wielką fanką polskiej kuchni, stąd i w jej repertuarze dań pojawia się podsmażana kapusta z pysznymi dodatkami. Jej przepis jest banalnie pro

Kapusta na Wigilię może być przyrządzana na wiele sposobów, lecz to właśnie wersja z grochem jest najbardziej znana i lubiana. Przepis Magdy Gessler jest najdoskonalszy - już podczas gotowania w całym domu będzie roznosił się świąteczny aromat. Jeśli, tak jak ona, uwielbiasz kapustę z grochem, spróbuj wykonać ją wedle poniższej receptury. 

Kapusta na święta od Magdy Gessler

Kapusta z grochem jest klasyką, która dla wielu jest równie ważna co wigilijny karp oraz sałatka warzywna. Jej delikatna, kremowa faktura i kwaśność potrafi sprawić, że na samą myśl ślinianki zaczynają pracować z wytężeniem. Jej przygotowanie nie jest wcale takie trudne, więc warto przyrządzać ja nie tylko na święta.

Magda Gessler zamiast kminku wykorzystuje majeranek. Obie przyprawy są kluczowe, ponieważ danie to jest bardzo ciężkostrawne - niewielka ilość kminku czy majeranku ułatwi trawienie i zmniejszy możliwe dolegliwości takie jak wzdęcia czy rozstrój żołądka.

Choć sam proces gotowania nie trwa zbyt długo, najlepszy smak uzyskuje się, gdy danie odstoi w lodówce około 2-3 dni. Smaki dobrze się przegryzają i tworzą harmonię, która zwyczajnie nie pojawia się od samego początku. 

Przepis na kapustę z grochem Magdy Gessler

Składniki: 

  • 1,5 kg kiszonej kapusty

  • 0,5 kg grochu

  • 2 cebule

  • 2 łyżki smalcu

  • szczypta pieprzu

  • szczypta soli

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • szczypta majeranku

Zacznij od przemycia wodą kapusty. Nadmiar soku może sprawić, że finalne danie będzie zbyt kwaśne. Po przemyciu odsącz kapustę z wody na zwykłym sitku. Przełóż ją do dużego garnka, zalej odrobiną wody i zacznij gotować. 

Do kapusty dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj ją do miękkości na wolnym ogniu. Około 30 minut powinno wystarczyć. Do kapusty dodaj namoczony przez noc groch. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. 

Cebule podsmaż na smalcu w osobnym naczyniu. Po usmażeniu, dodaj ją do kapusty i grochu. Dopraw całość majerankiem, pieprzem i solą. Odstaw ją do ostudzenia i schowaj do lodówki na co najmniej 1 dzień, lecz im dłużej będzie "dojrzewać" tym smaczniejsza wyjdzie.

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę

Czytaj więcej >
Zachwycające ogórki po kaszubsku

Przepisy

Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę

Czytaj więcej >
zapiekanka

Przepisy

Sycąca na długie godziny zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Prosty pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
spaghetti bolognese

Przepisy

Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda

Czytaj więcej >