Smakosze.pl
Kapusta z grochem Magdy Gessler

joannawnuk, Getty Images

Najdoskonalszy przepis na wigilijną kapustę z grochem Magdy Gessler. Dzięki niemu święta będą symfonią smaku

29 Listopada 2020

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kapusta z grochem jest klasycznym daniem, bez którego żadna wigilia nie może się odbyć. Magda Gessler jest wielką fanką polskiej kuchni, stąd i w jej repertuarze dań pojawia się podsmażana kapusta z pysznymi dodatkami. Jej przepis jest banalnie pro

Kapusta na Wigilię może być przyrządzana na wiele sposobów, lecz to właśnie wersja z grochem jest najbardziej znana i lubiana. Przepis Magdy Gessler jest najdoskonalszy - już podczas gotowania w całym domu będzie roznosił się świąteczny aromat. Jeśli, tak jak ona, uwielbiasz kapustę z grochem, spróbuj wykonać ją wedle poniższej receptury. 

Kapusta na święta od Magdy Gessler

Kapusta z grochem jest klasyką, która dla wielu jest równie ważna co wigilijny karp oraz sałatka warzywna. Jej delikatna, kremowa faktura i kwaśność potrafi sprawić, że na samą myśl ślinianki zaczynają pracować z wytężeniem. Jej przygotowanie nie jest wcale takie trudne, więc warto przyrządzać ja nie tylko na święta.

Magda Gessler zamiast kminku wykorzystuje majeranek. Obie przyprawy są kluczowe, ponieważ danie to jest bardzo ciężkostrawne - niewielka ilość kminku czy majeranku ułatwi trawienie i zmniejszy możliwe dolegliwości takie jak wzdęcia czy rozstrój żołądka.

Choć sam proces gotowania nie trwa zbyt długo, najlepszy smak uzyskuje się, gdy danie odstoi w lodówce około 2-3 dni. Smaki dobrze się przegryzają i tworzą harmonię, która zwyczajnie nie pojawia się od samego początku. 

Przepis na kapustę z grochem Magdy Gessler

Składniki: 

  • 1,5 kg kiszonej kapusty

  • 0,5 kg grochu

  • 2 cebule

  • 2 łyżki smalcu

  • szczypta pieprzu

  • szczypta soli

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • szczypta majeranku

Zacznij od przemycia wodą kapusty. Nadmiar soku może sprawić, że finalne danie będzie zbyt kwaśne. Po przemyciu odsącz kapustę z wody na zwykłym sitku. Przełóż ją do dużego garnka, zalej odrobiną wody i zacznij gotować. 

Do kapusty dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj ją do miękkości na wolnym ogniu. Około 30 minut powinno wystarczyć. Do kapusty dodaj namoczony przez noc groch. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. 

Cebule podsmaż na smalcu w osobnym naczyniu. Po usmażeniu, dodaj ją do kapusty i grochu. Dopraw całość majerankiem, pieprzem i solą. Odstaw ją do ostudzenia i schowaj do lodówki na co najmniej 1 dzień, lecz im dłużej będzie "dojrzewać" tym smaczniejsza wyjdzie.

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >