Smakosze.pl Przepisy Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
canva/Natalia Lisovskaya

Zupa grzybowa z mrożonych grzybów

29 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa krem z mrożonych grzybów to doskonały pomysł na rodzinny obiad w chłodne, jesienne i zimowe dni. Zupa jest gęsta, bardzo aromatyczna o mocnym, wyraźnym smaku grzybów leśnych. Poznaj przepis na zupę grzybową z mrożonych grzybów, którą pokochają wszyscy domownicy.

Zupa grzybowa z mrożonych grzybów leśnych jest rozgrzewająca i bardzo aromatyczna, jest idealna na chłodne pory roku i zdrowa, ponieważ gotowana na bulionie, nie na kostce. Zupa ma wyraźny, grzybowy smak z wyczuwalną nutą białego, wytrawnego wina, tymianku i rozmarynu.

Grzyby koniecznie rozmroź dzień przed przygotowaniem zupy. Nie rozmrażaj grzybów w mikrofalówce, ponieważ stracą smak i aromat. W dniu, w którym przygotowujesz grzyby ugotuj również bulion. Do kremu polecam bulion wołowy, ponieważ ma najbardziej wyraźny smak i jest genialną bazą do zupy.

Doskonałą zupę przygotujesz również z suszonych grzybów. Tu poznasz przepis na aromatyczną grzybową z suszonych grzybów z makaronem.

Przepis na zupę grzybową z mrożonych grzybów

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g mrożonych grzybów, np. podgrzybków

  • 600 ml bulionu

  • 100 ml białego wina wytrawnego

  • ząbek czosnku

  • cebula

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • pół łyżeczki rozmarynu

  • 5 łyżek śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Jak przygotować zupę grzybową z mrożonych grzybów?

Dzień przed gotowaniem zupy rozmroź grzyby i przygotuj bulion drobiowy, wołowy lub warzywny. Grzyby przełóż do miski i wstaw do lodówki na całą noc, aby naturalnie się rozmroziły i puściły sok.

Na drugi dzień odcedź grzyby z wody, wodę zostaw do bulionu. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i podsmaż na nim posiekaną cebulkę i czosnek, następnie dodaj grzyby, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż grzyby zaczną pachnieć.

Wlej wino i duś przez kilka minut, aż wino odparuje. Z przygotowanego bulionu odlej pół szklanki i rozrób w nim śmietanę. Resztę bulionu wlej do grzybów, dodaj wodę, która została z rozmrażania, dopraw tymiankiem i rozmarynem i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Pod koniec gotowania wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i zblenduj zupę na gładki krem. W razie potrzeby dopraw ponownie solą i pieprzem. Jeśli krem jest za rzadki, rozrób łyżkę mąki w zimnej wodzie i dodaj do zupy, aby zgęstniała,

Smacznego.

Grzyby leśne

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy