Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych grzybów jest doskonałym pomysłem na zdrowy i rozgrzewający obiad. Podsmażone, następnie długo gotowane grzyby z włoszczyzną i przyprawami mają intensywny smak i doskonały aromat. Poznaj przepis na pyszną zupę grzybową z suszonych grzybów.
Suszone grzyby leśne zachowują swój kolor, intensywny smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze. Grzyby suszone są łatwo dostępne, ale możesz również ususzyć je w domu i cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy. Tu sprawdzisz, jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały.
Zupa z suszonych grzybów leśnych jest doskonałą zupą o znacznie intensywniejszym smaku i aromacie niż zupa z pieczarek. Zupa ma ciemny kolor i doskonale pachnie już podczas gotowania. Przed przygotowaniem grzybowej zawsze namocz suszone grzyby w zimnej wodzie, aby zmiękły. Wodę z grzybów dodaj do wywaru, aby jeszcze bardziej wzmocnić jej smak.
Z suszonych grzybów przygotujesz również doskonały sos do polędwiczek wieprzowych. Tu poznasz przepis na polędwiczki z grzybami leśnymi, czyli pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad.
Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów
Składniki na 4-5 porcji:
100 g suszonych grzybów
ulubiony makaron
marchewka
korzeń i natka pietruszki
kawałek selera
cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki masła
pieprz, sól
Jak ugotować zupę grzybową z suszonych grzybów?
Grzyby namocz w zimnej wodzie. Makaron ugotuj według instrukcji z opakowania.
Na maśle zeszklij cebulkę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, korzeń pietruszki, seler i smaż przez kilka minut. Odsącz z wody grzyby i dodaj je do warzyw, oprósz solą, pieprzem i ponownie smaż przez chwilę.
Do garnka wlej 3 litry wody, wlej również wodę po nasączaniu grzybów, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, aż warzywa będą miękkie, a zupa nabierze ciemnego, grzybowego koloru. Pod koniec gotowania oprósz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.