Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.11.2021 01:00

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
canva/pixelshot

Zupa grzybowa z suszonych grzybów jest doskonałym pomysłem na zdrowy i rozgrzewający obiad. Podsmażone, następnie długo gotowane grzyby z włoszczyzną i przyprawami mają intensywny smak i doskonały aromat. Poznaj przepis na pyszną zupę grzybową z suszonych grzybów.

Suszone grzyby leśne zachowują swój kolor, intensywny smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze. Grzyby suszone są łatwo dostępne, ale możesz również ususzyć je w domu i cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy. Tu sprawdzisz, jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały.

Zupa z suszonych grzybów leśnych jest doskonałą zupą o znacznie intensywniejszym smaku i aromacie niż zupa z pieczarek. Zupa ma ciemny kolor i doskonale pachnie już podczas gotowania. Przed przygotowaniem grzybowej zawsze namocz suszone grzyby w zimnej wodzie, aby zmiękły. Wodę z grzybów dodaj do wywaru, aby jeszcze bardziej wzmocnić jej smak.

Z suszonych grzybów przygotujesz również doskonały sos do polędwiczek wieprzowych. Tu poznasz przepis na polędwiczki z grzybami leśnymi, czyli pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad.

Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów

Składniki na 4-5 porcji:

  • 100 g suszonych grzybów

  • ulubiony makaron

  • marchewka

  • korzeń i natka pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki masła

  • pieprz, sól

Jak ugotować zupę grzybową z suszonych grzybów?

Grzyby namocz w zimnej wodzie. Makaron ugotuj według instrukcji z opakowania.

Na maśle zeszklij cebulkę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, korzeń pietruszki, seler i smaż przez kilka minut. Odsącz z wody grzyby i dodaj je do warzyw, oprósz solą, pieprzem i ponownie smaż przez chwilę.

Do garnka wlej 3 litry wody, wlej również wodę po nasączaniu grzybów, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, aż warzywa będą miękkie, a zupa nabierze ciemnego, grzybowego koloru. Pod koniec gotowania oprósz posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.