Zupa gulaszowa - przepis krok po kroku
Gęsta, mięsna, aromatyczna i bardzo sycąca, taka właśnie jest zupa gulaszowa. Wyraźny, mięsno-warzywny smak z bogactwem przypraw i pomidorami zachwyci wszystkich domowników. Gulasz jest mocno rozgrzewającą potrawą, po którą chętnie sięgam w zimowe dni. Poznaj przepis na doskonałą zupę gulaszową.
Zupa gulaszowa jest dobrym pomysłem na rodzinny obiad lub kolację, a także na ciepły posiłek podczas większej uroczystości lub świąt. Zupa gulaszowa nie wymaga dodatkowego, mącznego zagęszczenia, jest gęsta, dzięki czemu bardzo pożywna. Zupę gulaszową przygotujesz w godzinę i jest to danie jednogarnkowe, czyli proste, ale bardzo smaczne.
Podstawą dobre zupy gulaszowej jest odpowiedni kawałek schabu bez kości . Mięso musi być świeże i być pozbawione przerostów i tłuszczu. Schab podsmażony na cebuli, czosnku, następnie duszony z warzywami i przyprawami wprost rozpływa się w ustach. Jest miękki, soczysty, delikatny i oddaje zupie cały swój aromat.
Gulasz możesz przygotować również z mięsa drobiowego- tu poznasz przepis na wyśmienity gulasz z indyka z kurkami.
Przepis na zupę gulaszową
Składniki na 4-5 porcji:
-
800 g schabu bez kości
-
4 ząbki czosnku
-
4 ziemniaki
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
2 cebule
-
puszka pomidorów krojonych
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
po łyżce: oregano, wędzonej papryki i ostrej papryki
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Jak zrobić zupę gulaszową?
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i cebulę, mięso umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na oleju cebulę z czosnkiem, następnie dodaj mięso, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. Do garnka dodaj pokrojone warzywa, oregano, wędzoną i ostrą paprykę i ponownie smaż przez 5-6 minut.
Wlej 800 ml wody, dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez 40-45 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie, a woda delikatnie odparuje.
Danie dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.
Smacznego.