Gulasz z indyka z kurkami
pixabay

Gulasz z indyka z kurkami — delikatna potrawa dla całej rodziny

Gęsty gulasz możesz podać w formie zupy lub na talerzu, z ziemniakami lub ryżem. Indyk jest idealnym wyborem na obiad dla całej rodziny, ponieważ dzieci go uwielbiają. Do smaku indyka są przyzwyczajane od najmłodszych lat, zatem teraz pora na zintensyfikowanie jego smaku.

Gęsty gulasz możesz podać w formie zupy lub na talerzu, z ziemniakami lub ryżem. Indyk jest idealnym wyborem na obiad dla całej rodziny, ponieważ dzieci go uwielbiają. Do smaku indyka są przyzwyczajane od najmłodszych lat, zatem teraz pora na zintensyfikowanie jego smaku. Indyk nie ma wielu żyłek, nie jest twardym mięsem, po prostu… rozpływa się w ustach i za to kochają go dzieciaki.

Gulasz z indyka z grzybami (kurkami) - przygotowanie

Główne składniki:

  • 500 g piersi z indyka.
  • 1 szyja indycza.
  • Jarzyny na bulion.
  • Połówka cebuli.
  • 400 g ziemniaków.
  • 450 g kurek.
  • Zielona część pora.
  • Śmietanka 30%.
  • Masło.
  • Połówka cebuli.
  • Marchewka, pietruszka, cukinia.
  • Sól, biały pieprz, kurkuma.


Niezbędne składniki ciemnego sosu:

  • Oliwa z oliwek.
  • 2 ząbki czosnku.
  • 1 mała cebula.
  • Połowa czerwonej papryki.
  • Marchewka.
  • Świeża gałązka rozmarynu.
  • Sól, czarny pieprz, suszona wędzona papryka, kminek.


Składniki dania są obliczone na lunch dla 4 osobowej rodziny (2 dorosłych i 2 dzieci).

Jak ugotować gulasz z indyka?


Przede wszystkim mięso dobrze umyj i usuń wszelkie białe elementy, żyłki oraz tłuszczyk (dzieciaki bardzo go nie lubią). Pierś z indyka pokrój w kostkę, w tym samym czasie wrzucić szyję (czyli część rosołowa) do gotującej się wody. Warzywa obierz i po ok. 20 min wrzuć do garnka, w którym powstaje bulion.


Biały sos. Do garnka wrzuć odrobinę masła, aby podsmażyć na nim cebulkę i por. Na marchewkę musisz nieco poczekać, ponieważ zgodnie z filozofią zero waste, najlepiej użyć jest tej, która współtworzy bulion. Gulasz z indykiem i kurkami będzie pyszny, otulony słodką śmietanką 30%, której kolor podbije szczypta kurkumy. Nada jej także rozgrzewającej ostrości, którą gulasz powinien się charakteryzować. Na sam koniec do bulgoczącego sosu dodaj cukinię, mięso indyka pokrojone w kostkę i przede wszystkim doprawione kurki. Gotuj aż indyk w całości się nie zetnie. Gdy woda będzie odparowywać, dodawaj powoli bulion mięsny. Pamiętaj! Drobiu nie można jeść na wpół-surowego. Jedynym wyjątkiem jest kaczka.


Ciemny sos. 2 łyżki oliwy z oliwek wlać do garnka, dodać czosnek, cebulę, paprykę, marchew i przykryć pokrywką. Uważaj, aby czosnek się nie przypalił, ponieważ nada całej potrawie gorzki smak. Dołożyć indyka pokrojonego w kosteczkę i powoli dolewać bulionu, aby utworzył się sos. To bardzo ważne, aby mięso się ugotowało w składnikach, a nie smażyło na oliwie. Dodać przyprawy i świeżą gałązkę rozmarynu. Na koniec dołóż kurki pokrojone w kostkę i przyprawione do smaku. Nadadzą gulaszowi jesienny posmak. Jeżeli sos nie jest wystarczająco gęsty dodaj do niego odrobinę mąki.


W tym samym czasie obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.

Jak podawać gulasz z indyka?


Gulasz jest tradycyjnym daniem, dlatego podajemy go zwyczajnie, z ziemniakami. Dobrą alternatywą są także: ryż, kluski śląskie lub kopytka. Warto także pamiętać o sałatce, bogatej w zioła, ponieważ pomaga w trawieniu zawiesitego sosu.


Zioła, które poprawiają trawienie to m.in: miętowa herbata, cząber, dziurawiec, ostropest plamisty. Bardzo dobrze przed jedzeniem wypić siemię lniane, które rewelacyjnie wpływa na perystaltykę jelit.


Ze świeżych zielonych dodatków, pasujących do gulaszu z indyka i kurek, sprawdzą się natomiast pietruszka i koperek.

Gulasz z indykiem i kurkami - inne przepisy


Innym sposobem na gotowanie gulaszu z indyka jest zupa gulaszowa. Aby ją przyrządzić, przygotuj składniki:

  • 1 udziec z indyka.
  • Jarzyny na bulion.
  • Masło.
  • 1 puszkę pomidorów.
  • Koncentrat pomidorowy.
  • 450 g kurek.
  • 250 g ziemniaków.
  • 1 cebulę.
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 czerwoną paprykę.
  • Liść laurowy, ziele angielskie, sól, czarny pieprz, świeży rozmaryn.


Udziec z indyka dopraw solidnie solą oraz pieprzem i usmaż na maśle. Mięso na gulasz z indyka wrzuć do rozgrzanego garnka, aby je nieco zamknąć przed rozgotowanym. W osobnym garnku przygotuj intensywny wywar warzywny.

Paprykę, marchew, cebulę, czosnek i kurki pokrój w kawałeczki i dodaj do smażącego się mięsa, a kiedy lekko zmiękną, dołóż pomidory z puszki. Wszystko razem podgotuj, dodając przyprawy i powoli dodawaj bulionu. Jeśli zupa gulasz z indyka z kurkami będzie zbyt leista, dodaj mąki owsianej, dzięki której ją zagęścisz.

Następny artykuł