Smakosze.pl Przepisy Zupa gulaszowa z mięsem mielonym. Przepis krok po kroku
canva/Svetlana Monyakova

Zupa gulaszowa z mięsem mielonym. Przepis krok po kroku

14 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa gulaszowa z mięsem mielonym to pomysł na pożywne, mięsno- warzywne danie jednogarnkowe, które ugotujesz w godzinę. Zupa ma wyraźny, paprykowy smak, jest bardzo sycąca i esencjonalna, a oprószona natką pietruszki nabiera świeżego akcentu. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę gulaszową z mięsem mielonym.

Zupa gulaszowa z mięsem mielonym to jedna z szybszych, mięsnych zup, które wychodzą za każdym razem i każdy prosi o dokładkę. Gęsta, aromatyczna, pożywna jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Do zupy możesz dodać również papryczkę chili, a zamiast natki pietruszki- świeżą kolendrę, baw się smakami i poznaj swój ulubiony.

Zupa gulaszowa z ziemniakami, pomidorami, mięsem i papryką dopraw papryką mieloną słodką i ostrą, danie musi mieć wyraźny smak. Jeśli danie będzie cierpkie po dodaniu koncentratu pomidorowego, wsyp pół łyżeczki białego cukru do wywaru i dokładnie wymieszaj- cukier błyskawicznie usunie cierpkość pomidorów.

Z mięsem mielonym ugotujesz również kilka innych zup, które będą prawdziwym hitem na Twoim stole- tu poznasz przepis na zupę serowo- porową z mięsem mielonym . W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić tradycyjną zupę meksykańską

Przepis na zupę gulaszową z mięsem mielonym

Składniki na 4-5 porcji:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego

  • duża cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • puszka fasoli czerwonej

  • duża marchewka

  • papryka czerwona

  • 3 ziemniaki

  • puszka pomidorów krojonych bez skóry

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki mielonej

  • sól, pieprz do smaku

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

jak zrobić zupę gulaszową z mięsem mielonym?

W większym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie cebulę z czosnkiem, dodaj mięso mielone, oprósz solą, pieprzem, dodaj paprykę słodką i ostrą i smaż, aż mięso zmieni kolor. Fasolę odsącz z zalewy, obierz i pokrój ziemniaki, pokrój również paprykę.

Do mięsa dodaj pomidory z puszki, wlej 1 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i duś na wolnym ogniu przez 10 minut, następnie dodaj fasolę, paprykę, koncentrat pomidorowy i gotuj 20 minut.

Smażenie mięsa mielonego

Źródło zdjęcia: canva/Mikhail Dmitriev Po tym czasie do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości, zupę dopraw do smaku papryką mieloną, solą i pieprzem , oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i podaj.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy