Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Boska zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.02.2022 01:00

Boska zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami
canva/CCat82

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami to pożywna, kolorowa, aromatyczna i prosta zupa, idealna na obiad lub kolację na ciepło. Zupa meksykańska z czerwoną fasolą, kukurydzą, świeżą kolendrą i kminem rzymskim podbiła serca milionów na całym świecie, poznaj przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym i pieczarkami.

Kuchnia meksykańska słynie z prostych, ale doskonale doprawionych, pikantnych dań. Podstawą jest mięso, fasola czerwona, pomidory, ostre papryki i oczywiście zioła- kmin rzymski i świeża kolendra. Zupa meksykańska, podobnie jak tacos, to jedna z tych potraw, które możesz jeść codziennie i Ci się nie znudzi.

Mielony kmin rzymski, inaczej kumin, kupisz w każdym sklepie. Ma bardzo charakterystyczny smak, jest pikantny i lekko gorzkawy, idealnie doprawia mięso, pomidory, ryż i inne warzywa. Kmin rzymski jest główną przyprawą kuchni Ameryki Południowej, Łacińskiej, a także kuchni Bliskiego Wschodu i hinduskiej.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami jest pikantna, mocno pomidorowa, świeża i sycąca. Podaj ją z chlebem meksykańskim kukurydzianym, nachosami lub ryżem, a wszyscy będą zachwyceni jej niepowtarzalnym smakiem.

Jeśli również jesteś fanem meksykańskiej kuchni- tu poznasz przepis na zupę meksykańską z kukurydzą, jest prosta i przepyszna.

Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 400 g pieczarek

  • puszka fasoli czerwonej

  • puszka kukurydzy

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • 1-2 zielone papryczki jalapeno

  • cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • świeża kolendra

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • łyżeczka kminu rzymskiego

  • szczypta majeranku suszonego

  • sól, pieprz

  • łyżka oliwy lub oleju roślinnego

  • łyża masła

Jak zrobić zupę meksykańską z mięsem mielonym i pieczarkami?

W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, kminem rzymskim i usmaż. Następnie dodaj pomidory z puszki, oprósz majerankiem, wlej 1 l wody, wymieszaj i duś przez 15 minut pod przykryciem.

W tym czasie podsmaż na maśle pokrojone pieczarki, smaż je, aż puszczą wodę, a następnie odparuje. Posiekaj papryczki jalapeno, odsącz z wody kukurydzę i fasolę.

Zielona papryczka jalapeno

Źródło zdjęcia: canva/chorboon_photo Do wywaru dodaj fasolę, kukurydzę, przecier pomidorowy i papryczki jalapeno i gotuj jeszcze 30-40 minut na wolnym ogniu, żeby kukurydza i fasola zmiękły. Pod koniec gotowania dodaj pieczarki, całą zupę dopraw do smaku kminem rzymskim, solą, pieprzem, oprósz posiekaną kolendrą.