Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa serowa z mięsem mielonym
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.12.2021 01:00

Zupa serowa z mięsem mielonym

Zupa serowa z mięsem mielonym
canva/Dar1930

Masz ochotę na niecodzienną, ale smaczną i pożywną zupę? Ugotuj zupę serową z mięsem mielonym, porem i ziołami prowansalskimi, a danie będzie Twoim kulinarnym hitem. Zupa jest aromatyczna, sycąca, idealna w chłodne, zabiegane dni. Poznaj przepis na zupę serową z mięsem mielonym.

Zupa serowa z mięsem mielonym to pomysł na szybką i smaczną zupę dla całej rodziny. Mięso podsmażone z ziołami ma delikatny smak i świetnie łączy się z porem, cebulką, włoszczyzną i serami topionymi, tworząc wyjątkowo smaczne danie. Zupę ugotuj na rosole z kurkumą lub wywarze warzywnym.

Przed gotowaniem zupy podsmaż mięso i wszystkie warzywa z przyprawami na oleju, dzięki czemu zyskają bardziej wyraźny smak i aromat, niż bezpośrednio gotowane w wywarze. Serki topione i śmietanę dodaj do zupy pod sam koniec gotowania.

Na mięsie mielonym ugotujesz równie smaczną zupę, rodem ze słonecznego Meksyku. Tu dowiesz się, jak przygotować zupę meksykańską z czerwoną fasolą i kminem rzymskim.

Przepis na zupę serową z mięsem mielonym

Składniki na 4-5 porcji:

  • 400 g mięsa mielonego

  • cebula

  • biała część pora

  • korzeń pietruszki

  • marchewka

  • 100 g sera topionego

  • 100 ml śmietany kremówki

  • sól, pieprz

  • łyżka oleju roślinnego

  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1,5 bulionu warzywnego

Jak zrobić zupę serową z mięsem mielonym?

W większym garnku z grubym dnem podsmaż na oleju mięso mielone, oprósz je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż 3-4 minuty.

Posiekaj por, pokrój w kostkę marchewkę i pietruszkę, następnie dodaj je do mięsa i cebuli i smaż kolejne 5 minut. Do garnka wlej bulion i gotuj 20-30 minut na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Posiekany por

Do zupy dodaj serki topione, w łyżce bulionu wymieszaj dokładnie śmietanę. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.