Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa
pixabay.com

Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa

Korzeń pietruszki stanowi podstawę poniższego przepisu, wzbogaconego o słodko-korzenny aromat gruszki i orzechowe nuty. Oprócz prażonych orzechów włoskich, ważnymi dodatkami są kozi ser i pesto z natki pietruszki.

Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa

Korzeń pietruszki stanowi podstawę poniższego przepisu, wzbogaconego o słodko-korzenny aromat gruszki i orzechowe nuty. Oprócz prażonych orzechów włoskich, ważnymi dodatkami są kozi ser i pesto z natki pietruszki.

Warzywa korzeniowe, gruszki, orzechy - te składniki kojarzą się przede wszystkim z jesienią i wtedy też są powszechnie dostępne; ale w wersji wiosennej zupa krem z młodej pietruszki ma wspaniały, delikatny i kremowy charakter, a dodatkowo jest bombą witaminową! Warzyw i owoców nie trzeba obierać, bulion przygotowany na młodej włoszczyźnie stanowi doskonałą bazę dla kremu pietruszkowo-gruszkowego, a pesto ze świeżej natki pietruszki nadaje kremowi orzeźwiający, cytrusowy aromat.

Wygląd i smak pietruszki

Korzeń pietruszki ma podłużny kształt, kremowo białą skórkę i biały miąższ.

Pietruszkę można jeść na surowo, ale przeważnie jest pieczona, gotowana, smażona lub duszona. Podobnie jak marchew, przyrządza się ją na wiele sposobów, ale po upieczeniu jest najsłodsza.

Warto zwrócić uwagę, że pokrojona pietruszka utlenia się (brązowieje) pod wpływem kontaktu z powietrzem, podobnie jak jabłko. Można zmniejszyć ten efekt, umieszczając pokrojoną pietruszkę w misce z wodą ze świeżym sokiem z cytryny.

Pietruszka ma wyrazisty smak - ma słodycz podobną do marchewki, ale z ziemistym, orzechowym posmakiem. Po ugotowaniu lub upieczeniu staje się znacznie słodsza niż marchewka.

Pietruszka szczególnie dobrze komponuje się z innymi warzywami korzeniowymi, takimi jak ziemniaki, marchew, korzeń selera i rzepa. Często podaje się je również z czerwonym mięsem, takim jak pieczeń czy peklowana wołowina.

Wartości odżywcze pietruszki

Pietruszka jest bogata w błonnik - zawiera prawie 5 gramów w 100-gramowej porcji.

Podobnie jak inne warzywa korzeniowe jest niskotłuszczowa - dostarcza 75 kalorii i 18 gramów węglowodanów. Pietruszka jest bogata w witaminy i minerały, w tym witaminę C, witaminę K i mangan. Należy przy tym pamiętać, że poziom witaminy C obniża się podczas obróbki termicznej.

Wybór owoców do kremu pietruszkowo-gruszkowego

Do kremu pietruszkowo-gruszkowego polecam użyć dojrzałych, aromatycznych gruszek. Gruszki powinny rozpaść się podczas gotowania. Doskonale sprawdzą się gruszki odmiany Bonkreta Williamsa. Posiadają miąższ kremowobiały, masłowy, delikatny, o korzennym aromacie.


Przepis na zupę krem pietruszkowo-gruszkową

Gwarantuję, że poniższy przepis na zupę krem pietruszkowo-gruszkową rozgrzeje żołądek, dłonie i duszę.

Do zupy idealnie pasuje pieczony czosnek, jego łagodny aromat nie zdominuje innych smaków. Aby przełamać słodycz pieczonej pietruszki i gruszek, dodaję do każdej porcji solidną łyżkę pietruszkowo-cytrynowego pesto.

Danie proste, smaczne i satysfakcjonujące.


Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa

Gładka i jedwabista zupa pietruszkowo-gruszkowa doprawiona prażonymi orzechami włoskimi, pesto i kozim serem.

Składniki:

  • 1 główka czosnku przekrojona na pół, na płasko
  • 2 duże cebule drobno posiekane
  • 3 korzenie pietruszki, ok. 500 g, obrane
  • 2 ziemniaki, ok.500 g, obrane i posiekane
  • 2 gruszki, ok.300 g, pokrojone na kawałki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek.

Składniki na pesto z pietruszki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sok i otarta skórka z połowy cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz do smaku.

Dodatki:

  • 100 g orzechów włoskich, prażone
  • 100 g sera koziego twarogowego, w małych kawałkach.

Instrukcje przygotowania:

  1. Aby upiec czosnek, połóż obie połowy główki czosnku na kawałku folii, skrop odrobiną oliwy z oliwek i dopraw solą. Zawiń w folię, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C i piecz przez 45 minut, aż czosnek będzie miękki. Wyciśnij ząbki ze skórki i odłóż na bok.
  2. Weź duży garnek z grubym dnem, podsmaż w nim cebulę na oleju, aż będzie miękka i szklista.
  3. Dodaj pietruszkę (korzeń) i ziemniaki i smaż przez 10-20 minut.
  4. Do warzyw wlej bulion i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień/moc.
  5. Pozostaw zupę na wolnym ogniu na ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Po tym czasie dodaj pieczony czosnek i zmiksuj zupę na gładki krem.
  7. Dopraw, według uznania, solą i pieprzem.

Aby zrobić pesto z pietruszki:

  1. Pokrój na kilkucentymetrowe kawałki pędy natki pietruszki.
  2. Zblenduj na gładką masę wszystkie składniki razem: natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, oliwę, czosnek i orzechy włoskie.
  3. Dopraw solą i pieprzem.


Zupę krem pietruszkowo-gruszkową podawaj z dużą ilością pesto, prażonych orzechów włoskich i kilkoma kawałkami sera koziego w każdej porcji.

Smacznego!

Następny artykuł