Zupa krem szczawiowa - najlepszy przepis
Szukasz pomysłu na zupę krem szczawiową inaczej? Poznaj przepis na pyszny i zdrowy krem w nowej odsłonie z mlekiem kokosowym, a odkryjesz nowy, smak tej tradycyjnej zupy. Sprawdź, jak ugotować zupę krem szczawiową, czyli prostą, zdrową i smaczną zupę dla całej rodziny.
Szczaw jest rośliną, którą samodzielnie zbierzesz na każdej łące w maju. Zamiast kupować gotowy szczaw, wybierz się na spacer z dala od dróg i zanieczyszczeń i na leśnej polanie zbierz liście i nasiona tej niezwykłej rośliny. Nasiona ususz- są świetnym i przede wszystkim naturalnym sposobem na problemy z układem pokarmowym. Wystarczy łyżeczkę suszu zalać wrzątkiem i zaparzyć.
Z liści szczawiu ugotujesz zupę szczawiową, możesz je również dodać do sałatek. Młode liście to bogactwo potasu, żelaza i witaminy C . Dania z nich przygotowane są więc nie tylko smaczne- to prawdziwa bomba witaminowa. Szczawiu nie można jednak jeść zbyt często, ponieważ zawiera szczawiany, które przy regularnym, długotrwałym spożywaniu odkładają się w nerkach.
Zupa szczawiowa na mleku kokosowym to świetna alternatywa dla tradycyjnej zupy podawanej z jajkiem na twardo. Zupa jest lekka, delikatnie słodka, a por i korzeń pietruszki dodają jej wyraźnego smaku i aromatu. Zupę ugotuj na bulionie lub rosole zimowym z kurkumą i imbirem .
Kolejną smaczną zupą sezonową jest zupa krem ze szparagów . Wykorzystaj w pełni sezon na delikatne i zdrowe warzywa i ugotuj z nich wiele wyjątkowych dań.
Przepis na zupę krem szczawiową
Składniki na 4-5 porcji:
-
300 g świeżego szczawiu
-
mały por
-
2 ząbki czosnku
-
korzeń pietruszki
-
3 młode ziemniaki
-
1 l bulionu lub rosołu
-
liść laurowy
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
pieprz, sól
-
200 ml mleka kokosowego
-
łyżka oliwy
-
łyżka masła
Jak zrobić zupę krem szczawiową?
W większym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie czosnek, następnie dodaj posiekany por, po 2-3 minutach pokrojoną w kostkę pietruszkę i ziemniaki. Całość smaż kolejne 3-4 minuty.
Do warzyw dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dopraw solą, pieprzem, zalej bulionem i gotuj przez 20 minut od momentu zagotowania, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie umyj i posiekaj szczaw, następnie podsmaż go na maśle. Liście dodaj do zupy, gotuj 10 minut. Wlej mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj i zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.