Smakosze.pl Przepisy Zupa krem szczawiowa - najlepszy przepis
canva/oksanashufrych

Zupa krem szczawiowa - najlepszy przepis

3 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na zupę krem szczawiową inaczej? Poznaj przepis na pyszny i zdrowy krem w nowej odsłonie z mlekiem kokosowym, a odkryjesz nowy, smak tej tradycyjnej zupy. Sprawdź, jak ugotować zupę krem szczawiową, czyli prostą, zdrową i smaczną zupę dla całej rodziny.

Szczaw jest rośliną, którą samodzielnie zbierzesz na każdej łące w maju. Zamiast kupować gotowy szczaw, wybierz się na spacer z dala od dróg i zanieczyszczeń i na leśnej polanie zbierz liście i nasiona tej niezwykłej rośliny. Nasiona ususz- są świetnym i przede wszystkim naturalnym sposobem na problemy z układem pokarmowym. Wystarczy łyżeczkę suszu zalać wrzątkiem i zaparzyć.

Z liści szczawiu ugotujesz zupę szczawiową, możesz je również dodać do sałatek. Młode liście to bogactwo potasu, żelaza i witaminy C . Dania z nich przygotowane są więc nie tylko smaczne- to prawdziwa bomba witaminowa. Szczawiu nie można jednak jeść zbyt często, ponieważ zawiera szczawiany, które przy regularnym, długotrwałym spożywaniu odkładają się w nerkach.

Zupa szczawiowa na mleku kokosowym to świetna alternatywa dla tradycyjnej zupy podawanej z jajkiem na twardo. Zupa jest lekka, delikatnie słodka, a por i korzeń pietruszki dodają jej wyraźnego smaku i aromatu. Zupę ugotuj na bulionie lub rosole zimowym z kurkumą i imbirem .

Kolejną smaczną zupą sezonową jest zupa krem ze szparagów . Wykorzystaj w pełni sezon na delikatne i zdrowe warzywa i ugotuj z nich wiele wyjątkowych dań.

Przepis na zupę krem szczawiową

Składniki na 4-5 porcji:

  • 300 g świeżego szczawiu

  • mały por

  • 2 ząbki czosnku

  • korzeń pietruszki

  • 3 młode ziemniaki

  • 1 l bulionu lub rosołu

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • pieprz, sól

  • 200 ml mleka kokosowego

  • łyżka oliwy

  • łyżka masła

Jak zrobić zupę krem szczawiową?

W większym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie czosnek, następnie dodaj posiekany por, po 2-3 minutach pokrojoną w kostkę pietruszkę i ziemniaki. Całość smaż kolejne 3-4 minuty.

Liście szzcawiu

Do warzyw dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dopraw solą, pieprzem, zalej bulionem i gotuj przez 20 minut od momentu zagotowania, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie umyj i posiekaj szczaw, następnie podsmaż go na maśle. Liście dodaj do zupy, gotuj 10 minut. Wlej mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj i zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy