Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa szparagowa - krem, który zachwyci wszystkich gości
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:45

Zupa szparagowa - krem, który zachwyci wszystkich gości

Zupa szparagowa krem
canva/Elena Katkova

Szparagi to wyjątkowo smaczne i zdrowe warzywa, które mają szerokie zastosowanie w kuchni. Ugotuj z nich pyszną zupę krem, która posmakuje wszystkim członkom rodziny. Zupa szparagowa to pomysł na lekki i aromatyczny obiad lub lunch. Poznaj przepis na zupę szparagową krem.

Sezon na szparagi trwa tylko dwa miesiące, dlatego też wykorzystajmy go jak najlepiej. Szparagi białe i zielone kupimy w maju i czerwcu, biała odmiana jest bardziej miękka i delikatna i doskonale nadaje się do zup, sosów i wielu dań mięsnych i ryb. Szparagi są źródłem wielu witamin i antyoksydantów, pozytywnie wpływają między innymi na układ nerwowy i opóźniają procesy starzenia.

Zupę szparagową ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia. Do zupy możesz przygotować również grzanki, chipsy z boczku wędzonego, możesz uprażyć dowolne pestki, dodać rukolę. Każda wersja ma doskonały, oryginalny smak.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny- tu poznasz przepis na łososia w kremowym sosie ze szparagami, pysznie i zdrowo.

Przepis na zupę szparagową krem

Składniki na 4 porcje:

  • 2 pęczki szparagów białych

  • 4 ziemniaki

  • biała cebula

  • 1,5 l bulionu

  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

  • pieprz, sól

  • 3 łyżki ml śmietany 18%

  • 3 łyżki masła

Jak zrobić zupę szparagową krem?

Szparagi umyj i pokrój miękką część na mniejsze kawałki, pokrój również ziemniaki i cebulę. W dużym garnku zeszklij na maśle cebulę, dodaj pokrojone ziemniaki i smaż przez kilka minut, następnie dodaj szparagi, oprósz delikatnie solą, pieprzem i smaż kolejne 5 minut.

Białe szparagi

Do garnka wlej bulion, odlej kilka łyżek do zahartowania śmietany, resztę gotuj z warzywami 20-30 minut na wolnym ogniu, aż szparagi i ziemniaki będą miękkie. Zupę dopraw gałką muszkatołową. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i całość zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tagi: Obiad Danie Zupa