Zupa szparagowa - krem, który zachwyci wszystkich gości
Szparagi to wyjątkowo smaczne i zdrowe warzywa, które mają szerokie zastosowanie w kuchni. Ugotuj z nich pyszną zupę krem, która posmakuje wszystkim członkom rodziny. Zupa szparagowa to pomysł na lekki i aromatyczny obiad lub lunch. Poznaj przepis na zupę szparagową krem.
Sezon na szparagi trwa tylko dwa miesiące, dlatego też wykorzystajmy go jak najlepiej. Szparagi białe i zielone kupimy w maju i czerwcu, biała odmiana jest bardziej miękka i delikatna i doskonale nadaje się do zup, sosów i wielu dań mięsnych i ryb. Szparagi są źródłem wielu witamin i antyoksydantów, pozytywnie wpływają między innymi na układ nerwowy i opóźniają procesy starzenia.
Zupę szparagową ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia. Do zupy możesz przygotować również grzanki, chipsy z boczku wędzonego, możesz uprażyć dowolne pestki, dodać rukolę. Każda wersja ma doskonały, oryginalny smak.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny- tu poznasz przepis na łososia w kremowym sosie ze szparagami, pysznie i zdrowo.
Przepis na zupę szparagową krem
Składniki na 4 porcje:
2 pęczki szparagów białych
4 ziemniaki
biała cebula
1,5 l bulionu
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
pieprz, sól
3 łyżki ml śmietany 18%
3 łyżki masła
Jak zrobić zupę szparagową krem?
Szparagi umyj i pokrój miękką część na mniejsze kawałki, pokrój również ziemniaki i cebulę. W dużym garnku zeszklij na maśle cebulę, dodaj pokrojone ziemniaki i smaż przez kilka minut, następnie dodaj szparagi, oprósz delikatnie solą, pieprzem i smaż kolejne 5 minut.
Do garnka wlej bulion, odlej kilka łyżek do zahartowania śmietany, resztę gotuj z warzywami 20-30 minut na wolnym ogniu, aż szparagi i ziemniaki będą miękkie. Zupę dopraw gałką muszkatołową. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i całość zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku solą i pieprzem.