Zupa krem z groszku - szybki, zdrowy i pożywny obiad
Zupa krem z groszku to pomysł na szybki, zdrowy i pożywny obiad lub kolację. Krem jest wyjątkowo aromatyczny, rozgrzewający i mocno warzywny. Rzodkiewka, śmietana i grzanki natomiast stanowią świetne uzupełnienie dania, sprawiając, że krem smakuje i wygląda rewelacyjnie. Sprawdź, jak przygotować zupę krem z groszku, która będzie hitem w Twojej kuchni.
Krem z groszku jest pożywną, zdrową zupą, która często gości na moim stole. Podawana z rzodkiewką jest świeża, lekka i wygląda jak z najlepszej restauracji. Do kremu przygotowuję również grzanki czosnkowe, ponieważ świetnie pasują do zielonego groszku i są bardzo sycące.
Groszek powinniśmy włączyć do codziennej diety, ponieważ jest bogatym źródłem witaminy K i witamin z grupy B. Groszek wzmacnia więc układ kostny, nerwowy, zapobiega zawałom serca, miażdżycy i osteoporozie. Zawarty w groszku błonnik reguluje procesy przemiany materii, flawonoidy natomiast zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Z zielonego groszku możesz przygotować wiele smacznych potraw, między innymi krem, potrawkę z groszku i marchewki, sałatkę, risotto. Możesz również zrobić niezwykle smaczne pesto , które będzie doskonałym dodatkiem do makaronów, mięsa i ryb.
Przepis na zupę krem z groszku
Składniki na 4 porcje:
-
500 g groszku zielonego
-
cebula
-
średnia marchewka
-
korzeń pietruszki
-
śmietana 18% do zup i sosów
-
kilka dużych rzodkiewek
-
łyżka masła
Krem z groszku podaj z grzankami czosnkowymi. Aby je przygotować, potrzebujesz:
-
bagietkę pszenną
-
masło do posmarowania kromek
-
czosnek granulowany
-
zioła prowansalskie
Jak przygotować zupę krem z groszku?
Przygotuj garnek z grubym dnem. Zeszklij w nim posiekaną cebulkę z masłem, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę i smaż 2-3 minuty. Dodaj groszek, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż 5 minut. Wlej wodę tak, aby przykrywała warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż marchewka będzie miękka .
W tym czasie zetrzyj na tarce rzodkiewki i przygotuj grzanki: bagietkę pokrój na małe kromeczki, posmaruj je masłem, posyp czosnkiem i ziołami, następnie podsmaż z dwóch stron na suchej patelni, aż bagietka delikatnie się zarumieni .
Wykorzystaj blender, aby zmiksować zupę na gładki, jednolity krem. Każdą porcję polej delikatnie śmietaną, oprósz rzodkiewką i podaj z grzankami czosnkowymi.
Smacznego.