Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym: składniki
Do przyrządzenia tej sycącej, pożywnej zupy będziemy potrzebować następujących składników:
· Świeża marchew – 5 sztuk (dużych),
· Korzeń imbiru – kawałek o długości 5 centymetrów,
· Mleko kokosowe – 1 puszka o pojemności 400 mililitrów,
· Czosnek – 3 duże ząbki,
· Cebula – 1 sztuka (duża),
· Bulion warzywny – około 2 szklanek,
· Przyprawy do smaku – sól i pieprz,
· Oliwa z oliwek – 3 łyżki do pieczenia marchwi i 2 dodatkowe do usmażenia cebuli,
· Suszony tymianek – 1 łyżeczka,
· Curry w proszku – 1 łyżeczka,
· Pestki słonecznika lub dyni (mogą być jedne i drugie) – po 1 łyżce na porcję zupy.
Dodatkowo można przygotować kilka małych marchewek (razem z natką) do dekoracji zupy.
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym: pieczenie marchwi
Zaczynamy od umycia i obrania marchwi. Duże sztuki kroimy na kawałki, dzięki czemu szybciej się upieką, małe zostawiamy w całości (wraz z natką). Przekładamy je do miski, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy całość dłońmi w taki sposób, aby warzywa zostały dobrze natłuszczone. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – umieszczamy tam również ząbki czosnku w łupinach. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i pieczemy marchewki tak długo, aż staną się miękkie, a w najgrubszy kawałek będzie dało się łatwo włożyć ostrze noża. Smak zupy kremu z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym zależy w głównej mierze od jakości warzyw, dlatego warto kupić marchew dobrej jakości, najlepiej pochodzącą z uprawy ekologicznej.
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym: przygotowanie
Imbir ścieramy na papkę, a cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie obydwa składniki wrzucamy na rozgrzaną w garnku oliwę z oliwek i podsmażamy na średnim ogniu, aż się lekko zarumienią. Dolewamy niewielką ilość bulionu i dusimy całość pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Dodajemy upieczoną marchew (oprócz małej z natką), czosnek wyciśnięty z łupinek (po upieczeniu będzie miękki), resztę bulionu, curry, mleko kokosowe oraz suszony tymianek – i gotujemy wszystko pod przykryciem przez 10 minut. Następnie zestawiamy garnek z ognia i dokładnie blendujemy zupę na krem.
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym: dodatki
Krem w intensywnie pomarańczowym kolorze wymaga dodatków, które udekorują danie, a jednocześnie wprowadzą kontrastujące nuty smakowe. Powierzchnię można ozdobić pestkami dyni i nasionami słonecznika, które warto przedtem zarumienić na suchej patelni, dzięki czemu będą bardziej wyraziste w smaku. Z boku układamy 1-2 małe marchewki z natkami (na każdą porcję), które wcześniej upiekliśmy w piekarniku. Alternatywnie sprawdzą się listki świeżej bazylii, czarnuszka rozsypana na pomarańczowym tle zupy lub warzywne chipsy.