Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym
pixabay.com

Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym

Imbir jest znany i ceniony przede wszystkim ze względu na działanie rozgrzewające. Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym sprawdzi się świetnie szczególnie jesienią i zimą, kiedy jedzenie ma nie tylko nasycić, ale też poprawić samopoczucie. Przygotowanie jej nie zajmie dużo czasu, a niewysoki poziom trudności sprawi, że nawet osoba bez doświadczenia w kuchni poradzi sobie z przepisem na zupę krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym.

Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym: składniki

Do przyrządzenia tej sycącej, pożywnej zupy będziemy potrzebować następujących składników:

  • · Świeża marchew – 5 sztuk (dużych),
  • · Korzeń imbiru – kawałek o długości 5 centymetrów,
  • · Mleko kokosowe – 1 puszka o pojemności 400 mililitrów,
  • · Czosnek – 3 duże ząbki,
  • · Cebula – 1 sztuka (duża),
  • · Bulion warzywny – około 2 szklanek,
  • · Przyprawy do smaku – sól i pieprz,
  • · Oliwa z oliwek – 3 łyżki do pieczenia marchwi i 2 dodatkowe do usmażenia cebuli,
  • · Suszony tymianek – 1 łyżeczka,
  • · Curry w proszku – 1 łyżeczka,
  • · Pestki słonecznika lub dyni (mogą być jedne i drugie) – po 1 łyżce na porcję zupy.

Dodatkowo można przygotować kilka małych marchewek (razem z natką) do dekoracji zupy.

Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym: pieczenie marchwi

Zaczynamy od umycia i obrania marchwi. Duże sztuki kroimy na kawałki, dzięki czemu szybciej się upieką, małe zostawiamy w całości (wraz z natką). Przekładamy je do miski, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy całość dłońmi w taki sposób, aby warzywa zostały dobrze natłuszczone. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – umieszczamy tam również ząbki czosnku w łupinach. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i pieczemy marchewki tak długo, aż staną się miękkie, a w najgrubszy kawałek będzie dało się łatwo włożyć ostrze noża. Smak zupy kremu z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym zależy w głównej mierze od jakości warzyw, dlatego warto kupić marchew dobrej jakości, najlepiej pochodzącą z uprawy ekologicznej.

Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym: przygotowanie

Imbir ścieramy na papkę, a cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie obydwa składniki wrzucamy na rozgrzaną w garnku oliwę z oliwek i podsmażamy na średnim ogniu, aż się lekko zarumienią. Dolewamy niewielką ilość bulionu i dusimy całość pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Dodajemy upieczoną marchew (oprócz małej z natką), czosnek wyciśnięty z łupinek (po upieczeniu będzie miękki), resztę bulionu, curry, mleko kokosowe oraz suszony tymianek – i gotujemy wszystko pod przykryciem przez 10 minut. Następnie zestawiamy garnek z ognia i dokładnie blendujemy zupę na krem.

Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym: dodatki

Krem w intensywnie pomarańczowym kolorze wymaga dodatków, które udekorują danie, a jednocześnie wprowadzą kontrastujące nuty smakowe. Powierzchnię można ozdobić pestkami dyni i nasionami słonecznika, które warto przedtem zarumienić na suchej patelni, dzięki czemu będą bardziej wyraziste w smaku. Z boku układamy 1-2 małe marchewki z natkami (na każdą porcję), które wcześniej upiekliśmy w piekarniku. Alternatywnie sprawdzą się listki świeżej bazylii, czarnuszka rozsypana na pomarańczowym tle zupy lub warzywne chipsy.

Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym: chipsy warzywne

Ciekawym pomysłem na ozdobienie zupy kremu z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym może się też okazać jadalna dekoracja z marchewkowych chipsów, czyli cienkich plasterków marchwi upieczonych na chrupko w piekarniku. Dla urozmaicenia warto przygotować takie chipsy z różnych warzyw, a potem do każdej porcji dodać po jednym chipsie z marchwi, pietruszki, zwykłego ziemniaka, batata i buraka. Ważne! Chipsy należy umieścić w zupie tuż przed podaniem – bezpośredni kontakt z zupą sprawi, że szybko namokną i stracą swój walor dekoracyjny. Jeszcze łatwiej i szybciej przygotujemy chipsy z jarmużu. Wystarczy odciąć twarde ogonki, porwać liście na mniejsze kawałki, skropić oliwą z oliwek i krótko zapiec w temperaturze 200 stopni, aż końcówki staną się lekko brązowe. Układamy je na powierzchni zupy kremu z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym tuż przed podaniem.

Następny artykuł