Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszna zupa krem z pomidorów z mozzarellą
canva/Zoryanchik

Obłędnie pyszna zupa krem z pomidorów z mozzarellą

25 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa krem z pomidorów z mozzarellą do pomysł na wyśmienity obiad w prawdziwie włoskim stylu. Lekka, kremowa, gęsta zupa z dojrzałych pomidorów z dodatkiem oliwy, świeżej bazylii i mozzarelli to klasyka włoskiej kuchni. Poznaj przepis na zupę krem z pomidorów z mozzarellą.

Uwielbiam włoską kuchnię, jest lekka, świeża i bardzo aromatyczna. Jedną z zup, które gotuję naprawdę często jest zupa krem z pomidorów właśnie w włoskim stylu- z mozzarellą, świeżą bazylią i soczystymi pomidorami. Zupa jest idealna na obiad, lunch i kolację na ciepło.

Zupę gotuję na dojrzałych, świeżych pomidorach. Latem najlepsze są pomidorki polne, które mają lekko podłużny kształt i dostaniemy je na każdym miejskim targu i warzywniaku. Moim zdaniem to najsmaczniejsze pomidory, ponieważ są wygrzane w pełnym słońcu, są słodkie i soczyste.

Zimą zupę gotuję z pomidorów malinowych lub cherry. Pomidory mają podobny smak do tych polnych, mają również ładny kolor i są naprawdę soczyste. W zupie nie może zabraknąć czosnku, cebuli, oliwy z oliwek, bazylii i oregano, to one nadają aromatu całemu daniu.

Chcesz poznać włoską kuchnię? Zrób na obiad gnocchi , czyli włoskie kluseczki, to prawdziwa klasyka. Świetnym daniem jest również cannelloni z farszem z mięsa mielonego , jest idealne na obiad.

Przepis na zupę krem z pomidorów z mozzarellą

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 kg słodkich, dojrzałych, soczystych pomidorów

  • marchewka

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka suszonego oregano

  • świeża bazylia

  • oliwa do podania

  • szczypta cukru białego

  • świeżo mielony pieprz

  • sól

  • 2 kulki białej mozzarelli

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

Jak zrobić zupę krem z pomidorów z mozzarellą?

Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skóry, następnie pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekany drobno czosnek, cebulę i 2-3 posiekane listki bazylii. Smaż wszystko na wolnym ogniu przez chwilę, aż składniki zaczną pięknie pachnieć.

Do garnka dodaj pokrojoną w kostkę marchew, smaż chwilę, następnie dodaj pomidory, oprósz je cukrem i oregano i smaż przez kilka minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie wlej wodę, żeby delikatnie zakryła warzywa i gotuj około 30 minut, do miękkości marchwi.

Biała mozzarella w kulce do zupy kremu

Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov Całą zupę dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, pieprzem, solą i oregano, następnie zblenduj na gęsty krem. Mozzarellę odsącz z wody i pokrój w grube plastry. Do miseczek wlej zupę, włóż po 2-3 kawałki mozzarelli, liście bazylii, skrop oliwą, oprósz świeżo mielonym pieprzem i podaj, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy