Gnocchi
Canva.com margouillatphotos

Włoska klasyka, najszybszy przepis na kultowe gnocchi

Włoskie kopytka, czyli inaczej gnocchi, podawane z różnego rodzaju sosami będą miłą odskocznią od tradycyjnych makaronów. Ich zabawny kształt został stworzony po to, aby zbierać w nich sos. Przekonaj się czym różnią się polskie kopytka od włoskich gnocchi.

Grudki, czyli gnocchi

Dosłowne tłumaczenie słowa gnochi to właśnie grudki. Małe kulki z ciasta, które szturmem próbują wyprzeć z polskich stołów nasze tradycyjne kopytka. Najbardziej znane odmiany gnocchi to te zwykłe, najprostrsze robione z ziemniaków, a także zielone ze szpinaku i ricotty. Wypróbuj nasz przepis na gnocchi ziemniaczanej i sprawdź, czy faktycznie można je porównać do staropolskich kopytek.

Składniki na gnocchi

Do gnocchi ziemniaczanych, potrzebujesz ziemniaków bardzo mączystych, więc wybieraj te starsze, zamiast tych młodych.

Składniki:
- kilogram ziemniaków
- szklanka mąki
- jedno jajko
- sól
-pieprz

Przygotowanie gnocchi ziemniaczanych

Ziemniaki ugotować w tradycyjny sposób w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, przecisnąć przez tłuczek do ziemniaków i pozostawić do ostygnięcia.
Gdy ziemniaki już się ochłodzą dodaj do nich mąkę, sól, pieprz, jajko i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto przełożyć na stolnice i uformować z niego wałek, a następnie pokroić w poprzek na kształt małych grudek, czyli gnocchi. W powstałych kawałkach zrób widelcem niewielkie wgłębienia.
Przygotowane gnocchi ziemniaczane gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną, delikatnie je wtedy wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia.

Gnocchi ziemniacznane z czym jeść?

Do gnocchi najlepiej smakują różnego rodzaju sosy, głównie proste bez wymyślnych składników takie jak sos pomidorowy, czy pieczarkowy. Najlepiej podawać je też ciepłe, bo wtedy są najsmaczniejsze.

Sos pieczarkowy do gnocchi ziemniaczanych

Składniki:
- 8/10 dużych pieczarek
- cebula
- łyżka śmietany
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- masło

Przygotowanie:

Pieczarki obrać i pokroić na plastry różnej wielkości. W rondelku zeszklić na maśle obraną i pokorojoną drobno cebulę, dodać pieczarki oraz wszystkie przyprawy do smaku. Gotować cały czas mieszając, aby nic nie przywarło, gdy pieczarki zaczną się robić miękkie dodać łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać. Podawań na gnocchi ziemniaczane.

Sos pomidorowo – ziołowy do gnocchi ziemniaczanych

Składnik:

- puszka pomidorów krojonych
- cebula
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
- tymianek
- rozmaryn
- suszone pomidory w przyprawie

Przygotowanie:

W rondelku podsmażamy na maśle obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Następnie dodajemy pomidory z puszki, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami do smaku, około pół łyżeczki z każdej przyprawy, a także łyżeczkę przecieru. Gotujemy około 15 minut, jeśli sos jest za gęsty można dodać odrobinę wody.

Następny artykuł