Zupa krem z topinamburu
unsplash

Zupa krem z topinamburu, czyli jesienna podróż po staropolskich smakach

Topinambur to bardzo prosta w uprawie, silna bulwa. Jest wyjątkowo zdrowa, ponieważ do jej hodowli nie używa się żadnych chemikaliów. Zdrowsza od ziemniaka, podarowana Europie przez Krzysztofa Kolumba jest prawdziwą gratką dla zwolenników eko żywności.

Topinambur to bardzo prosta w uprawie, silna bulwa. Jest wyjątkowo zdrowa, ponieważ do jej hodowli nie używa się żadnych chemikaliów. Zdrowsza od ziemniaka, podarowana Europie przez Krzysztofa Kolumba jest prawdziwą gratką dla zwolenników eko żywności. Topinambur (lub inaczej bulwa słonecznikowa, bulwa staropolska) w dawnych czasach była królową śląskich stołów. Dziś zupa krem z topinamburu zaprasza na rozgrzewającą podróż po smakach jesieni.

Zupa krem z topinamburu — składniki do przepisu


Zupy kremy to najbardziej pożywne i proste w wykonaniu posiłki. Dosłownie kilka składników, doprawionych do smaku może sprawić, że lunch nabierze charakteru. Przepisów na krem z topinamburu jest wiele, my jednak chcemy, aby posiłek był szybki oraz pełnowartościowy. Nasz przepis przewiduje także małe drugie danie w postaci leśnej sałatki.

Składniki, których potrzebujesz:


Zupa krem z topinamburu:

  • 500 g bulwy (topinamburu),
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 150 ml przegotowanej wody,
  • 3 łyżki śmietany 18% (lub w wersji light mleko kokosowe),
  • Pół czerwonej papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • Pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • Szczypta chilli (lub połówka małej, świeżej papryczki oczyszczonej z ziaren),
  • Szczypta soli,
  • 1 woreczek kaszy gryczanej.

Jesienna sałatka:

  • 200 g podgrzybków (suszonych lub świeżych),
  • 4 pomidorki cherry,
  • Garść jarmużu,
  • Olej słonecznikowy,
  • Grzanki pokrojone w kostkę.


Podane składniki są obliczone na 4 porcje kremu. Pamiętaj, że im zupa-krem jest gęstsza, tym lepiej. Zwłaszcza jeśli na górze ma znaleźć się jesienna sałatka z podgrzybkami. Przegotowaną wodę dodawaj do gotującej się zupy tylko w przypadku, gdy będzie zbyt zawiesista.

Przygotowanie kremu


Na oleju słonecznikowym podsmaż czosnek, cebulkę oraz paprykę, pokrojone w kostkę. Pamiętaj, im dłużej będziesz podgrzewał olej i podsmażał aromatyczny czosnek, tym więcej wydobędziesz z niego smaku. Równolegle obierz warzywa na bulion i gotuj je przez 35 min (aż zmiękną). Dodaj sól i chilli do smaku (w tym przepisie zastępujemy pieprz papryczką).

Posolone bulwy pokrojone w kostkę piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 °C (bez termoobiegu) przez 35 min. Miękki topinambur dodaj do bulionu warzywnego razem z podsmażonymi warzywami. Dodaj wymienione w składnikach przyprawy. Gotuj 10 min dla wymieszania się smaków. Po tym czasie odczekaj chwilę, aż zupa nieco przestygnie i zblenduj ją. Możesz to zrobić na dwa sposoby: wyjmując wcześniej warzywa, z których uzyskałeś bulion lub razem z nimi. Jesienne potrawy lubią słodycz marchewki i smak selera.

Mleko kokosowe lub śmietanę 18% dodaj dopiero wtedy, gdy zupa-krem będzie już gotowa i lekko przestudzona. W ten sposób unikniesz zważenia się produktów. A co z kaszą gryczaną? W przepisie jest podana jako wkładka" do mniej gęstego kremu. Dzięki niej potrawa będzie jeszcze bardziej syta, a kasza zadba o Twój układ immunologiczny w czasie zimnych i deszczowej szarugi.

Obiad dwudaniowy, czyli sałatka, która wzbogaci zupę krem z topinamburu


Przygotowanie sałatki jest banalnie proste. Podsmaż podgrzybki i przekrojone na pół pomidorki cherry (aby nie mieszać tłuszczów, użyj oleju słonecznikowego), a jarmuż zblanszuj. Dopraw do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Dodaj grzaneczki dla przyjemnego chrupania, które urozmaici teksturę zupy. Całość skrop olejem dla apetycznego wyglądu. Jeśli uda Ci się osiągnąć idealną konsystencję kremu (czyli przypominającą budyń), ułóż sałatkę na samej górze potrawy. W przeciwnym wypadku nie ryzykuj i przygotuj na jesienną sałatkę osobny talerzyk.

Zupa krem z topinamburu — inne przepisy


Blogi kulinarne oferują różne wariacje na temat podania kremu z topinamburu. Sekretem tej potrawy jest jednak aksamitna konsystencja i... prostota. Dlatego w pierwszej kolejności warto zadbać właśnie o tę bogatą w smak bazę. Dobranie dodatków, które możesz dowolnie zmieniać w zależności od nastroju, to kwestia gustu.

Osobiście polecamy wersję 100% wege, która zawiera mnóstwo warzyw strączkowych. Bób, fasolka, groszek — wszystkie pasują wręcz idealnie jako towarzystwo bulwy słonecznikowej. Ukoronować tę wersję zupy może sławny chips z topinamburu. Swego czasu ulubiony dodatek dekoracyjny wielu talent show kulinarnych.

Podniebienia mięsożerców warto połechtać bulionem na bazie skrzydełek z kurczaka. A kilka jego kawałków dodać do wspomnianej sałatki. Co Ty na to?

Następny artykuł