Zupa krem z żółtych warzyw. Przepis krok po kroku
Zupa krem z żółtych warzyw to pyszna, słodka zupa o bogatym smaku, jest idealna na lekki, ale pożywny obiad, lunch lun kolację. Zupę krem podaj z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika i solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki, podana w ten sposób będzie smakować najlepiej. Poznaj przepis na zupę krem z żółtych warzyw.
Krem z żółtych warzyw to przepyszna, gęsta zupa o rozgrzewających właściwościach. Zupa z pieczoną dynią, marchewką, papryką, pomidorami i czosnkiem będzie prawdziwym hitem, każdy będzie prosił Cię o przepis. Warzywa przed pieczeniem skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem.
Całe danie dopraw rozmarynem dopiero po ugotowaniu i zblendowaniu, ponieważ suszony rozmaryn może zgorzknieć podczas pieczenia, co zepsuje smak warzyw i zupy. Krem podaję z posiekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami, które doskonale komponują się z zupami tego typu.
Nie wyrzucaj pestek z dyni, możesz je wysuszyć, a następnie przygotować z nich wyśmienite pesto z dodatkiem rukoli, idealne do zup, mięs, makaronów.
Pieczone warzywa to sekret każdej zupy krem o pełnym, doskonałym smaku- tu poznasz przepis na obłędny krem z pieczonym pomidorów , idealny na rodzinny posiłek.
Przepis na zupę krem z żółtych warzyw
Składniki na 5-6 porcji:
-
4 pomidory żółte
-
400 g dyni
-
4 ząbki czosnku
-
marchewka
-
2 papryki żółte
-
suszony rozmaryn
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
-
pestki słonecznika lub dyni
Jak zrobić zupę krem z żółtych warzyw?
Dynię pokrój ze skórką, kawałki przełóż na blachę z papierem do pieczenia, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 15 minut. W tym czasie pokrój w kostkę papryki, pokrój pomidory, marchewkę, obierz z łupinek czosnek.
Gdy dynia już zmięknie, zdejmij z niej skórę, wyjmij pestki i miąższ, dynię pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa przełóż na dużą blachę z papierem do pieczenia, skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i piecz 30 minut w 180 stopniach C.
Warzywa przełóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania. W tym czasie upraż pestki dyni lub słonecznika, posiekaj natkę pietruszki.
Źródło zdjęcia: canva/Szakaly Zupę zblenduj, dopraw do smaku solą, pieprzem, rozmarynem. Krem wlej na talerze, oprósz pestkami i posiekaną pietruszką.