Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wspaniała zupa krem z pieczonych pomidorów z dodatkami
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:50

Wspaniała zupa krem z pieczonych pomidorów z dodatkami

Wspaniała zupa krem z pieczonych pomidorów z dodatkami
pixabay.com

Zupa krem ze świeżych pomidorów - składniki

  • 2 łyżki puree z suszonych pomidorów lub 4 cząstki pomidorów suszonych - opcjonalnie,

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,

  • 2 łyżki oliwy extra vergine,

  • garść liści bazylii,

  • 1 posiekany ząbek czosnku,

  • 2 łyżki cukru pudru,

  • ok. 300 ml bulionu,

  • zielone pesto,

  • grzanki.

Zupa krem z pomidorów - przygotowanie

Na samym początku należy rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Pomidory przekrojone na połowę umieść w naczyniu odpowiednim do pieczenia. Wierzch pomidorów natrzyj mielonym czosnkiem oraz posyp cukrem pudrem, solą i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez godzinę.

Zdejmij skórkę z pomidorów, a następnie dodaj bazylię według uznania i suszone pomidory, a następnie wymieszaj z bulionem.

Zupę podgrzej przed podaniem, posyp grzankami i dodaj trochę zielonego pesto.

Wskazówki podczas przygotowywania zupy krem z pomidorów

Pomidorów nie należy rozcieńczać z bulionem, możemy je potem wykorzystać jako przyprawę do pizzy lub jako dodatek do różnych potraw takich jak grillowanej ryby, kluseczków lub kopytek.

Tagi: