Wspaniała zupa krem z pieczonych pomidorów z dodatkami
pixabay.com

Wspaniała zupa krem z pieczonych pomidorów z dodatkami

Pieczone świeże pomidory z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami - to podstawa sosu pomidorowego lub gęstej zupy pomidorowej. Sekretnym składnikiem zupy krem z pomidorów jest dodanie małej ilości zielonego pesto przed podaniem. Jak przygotować zupę krem z pieczonych pomidorów?

Zupa krem ze świeżych pomidorów - składniki

  • 2 łyżki puree z suszonych pomidorów lub 4 cząstki pomidorów suszonych - opcjonalnie,
  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine,
  • garść liści bazylii,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • ok. 300 ml bulionu,
  • zielone pesto,
  • grzanki.


Zupa krem z pomidorów - przygotowanie

Na samym początku należy rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Pomidory przekrojone na połowę umieść w naczyniu odpowiednim do pieczenia. Wierzch pomidorów natrzyj mielonym czosnkiem oraz posyp cukrem pudrem, solą i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez godzinę.

Zdejmij skórkę z pomidorów, a następnie dodaj bazylię według uznania i suszone pomidory, a następnie wymieszaj z bulionem.

Zupę podgrzej przed podaniem, posyp grzankami i dodaj trochę zielonego pesto.


Wskazówki podczas przygotowywania zupy krem z pomidorów

Pomidorów nie należy rozcieńczać z bulionem, możemy je potem wykorzystać jako przyprawę do pizzy lub jako dodatek do różnych potraw takich jak grillowanej ryby, kluseczków lub kopytek.

Następny artykuł