Wspaniała zupa krem z pieczonych pomidorów z dodatkami
Zupa krem ze świeżych pomidorów - składniki
2 łyżki puree z suszonych pomidorów lub 4 cząstki pomidorów suszonych - opcjonalnie,
1 kg dojrzałych pomidorów,
2 łyżki oliwy extra vergine,
garść liści bazylii,
1 posiekany ząbek czosnku,
2 łyżki cukru pudru,
ok. 300 ml bulionu,
zielone pesto,
grzanki.
Zupa krem z pomidorów - przygotowanie
Na samym początku należy rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Pomidory przekrojone na połowę umieść w naczyniu odpowiednim do pieczenia. Wierzch pomidorów natrzyj mielonym czosnkiem oraz posyp cukrem pudrem, solą i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez godzinę.
Zdejmij skórkę z pomidorów, a następnie dodaj bazylię według uznania i suszone pomidory, a następnie wymieszaj z bulionem.
Zupę podgrzej przed podaniem, posyp grzankami i dodaj trochę zielonego pesto.
Wskazówki podczas przygotowywania zupy krem z pomidorów
Pomidorów nie należy rozcieńczać z bulionem, możemy je potem wykorzystać jako przyprawę do pizzy lub jako dodatek do różnych potraw takich jak grillowanej ryby, kluseczków lub kopytek.