Pesto z rukoli
canva/ Image Professionals GmbH

Pesto z rukoli i pestek dyni - obłędny przepis na wyjątkowy dodatek

Pesto jest dobrze znane w kuchni włoskiej, ale my także mamy do niego coraz większą słabość. W składzie tradycyjnego zielonego pesto jest bazylia i orzeszki piniowe – my proponujemy przygotować jego ostrzejszą wersję. Spróbuj pesto z rukoli i pestek dyni!

Tradycyjne zielone pesto a pesto z rukoli i pestek dyni

Pesto, czyli jeden z najbardziej znanych sosów w kuchni włoskiej występuje w wielu wariantach. Znane są m.in. czerwone pesto (pesto rosso) z suszonych pomidorów, pesto alla calabrese z czerwoną papryką i serem ricotta oraz najpopularniejsze, czyli zielone pesto z bazylii i orzeszków piniowych – pesto alla genovese. To ostatnie tradycyjnie przygotowuje się w moździerzach z dodatkiem oliwy, parmezanu, czosnku i soli. Oryginalnie pochodzi z włoskiej Genui. Możemy je z łatwością kupić; w słoiczku lub gotowe na wagę. My jednak nie polecamy tego rozwiązania z dwóch względów. Po pierwsze, gotowe pesto często zawiera szkodliwe dla naszego orgaznimu substancje konserwujące, substancje aromatyzujące i duże ilości cukru. Po drugie – zielone pesto możesz z łatwością przygotować w swoim domu i zmodyfikować jego skład wedle swoich kulinarnych upodobań. Ostrzejszą, choć równie zieloną i zdrową wersją tradycyjnego pesto z bazylii jest pesto z rukoli i pestek dyni. Zobacz, jak i dlaczego warto skusić się na taki dodatek!

Rukola i dynia, czyli dawka zdrowia w pesto

Podstawowymi składnikami naszego zielonego pesto są rukola, która zastępuje bazylię i pestki dyni, które dodajemy w miejsce orzeszków piniowych. Oprócz tego przepis nie różni się od pesto alla genovese. Dlaczego akurat warto dodać takie zamienniki? Nie chodzi tu tylko o zielony kolor i grudkowatą konsystencję naszego pesto. Ważniejsze są jego walory zdrowotne, a tymi zielone pesto z rukoli i pestek dyni może się jak najbardziej pochwalić. Rukola, czyli inaczej rokietta siewna, to roślina należąca do roślin kapustowatych. Tym, co ją wyróżnia, jest z pewnością charakterystyczny, ostry, a nawet lekko korzenny smak oraz postrzępione liście przypominające wygląd liści mniszka lekarskiego. W rukoli znajdziemy ogromną ilość witaminy K – już 100 gramów tej rośliny pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę! Podobnie jest z witaminami A, C i B; ich również jest dużo w liściach rukoli, przez co pozostałe sałaty pozostają za nią daleko w tyle. Rukola zawiera również sporą dawkę wapnia, magnezu i żelaza. Poprzez dużą zawartość błonnika i niską kaloryczność rukola idealnie nadaje się dla osób, ktore dbają nie tylko o swoje zdrowie, lecz także o linię.

Pestki dyni to drugi ważny skladnik naszego pesto. Dobrze zna je każdy, kto kiedykolwiek zmagał się z problemem niedoboru witaminy E. Oprócz tego w pestkach dyni znajdziemy cenne kwasy omega-3, które m.in. zapobiegają rozwojowi miażdżycy i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Co ciekawe, pestki dyni idealnie sprawdzą się na dolegliwości migrenowe i stany lękowe ze względu na obecność w składzie magnezu i potasu. Pesto powstałe z połączenia rukoli i dyni to zatem nie tylko smakowity sos, lecz także dawka zdrowia dla Twojego organizmu.

Z czym podawać pesto z rukoli i pestek dyni?

Pesto jest naprawdę wdzięcznym sosem nie tylko dlatego, że robi się je bardzo szybko i prosto. Ma on również szerokie zastosowanie. Możemy spożywać je np. na kanapce z dodatkiem cukinii i pomidorów, sałat i sałatek, jako dip do serów czy sos do makaronu.

Przepis na pesto z rukoli i pestek dyni

Domowe zielone pesto z rukoli i pestek dyni jest nieporównywalnie zdrowsze od gotowego pesto w słoiczku. Takie pesto możesz trzymać w lodówce do około tygodnia. Jeśli jest taka potrzeba, możesz również je zamrozić.


Składniki:


  • 100 g rukoli
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Przygotowanie:


Opłucz rukolę na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Osusz ją ręcznikiem papierowym lub odwiruj w suszarce do sałaty.
Wrzuć liście rukoli do blendera. Dodaj podprażone na patelni pestki dyni, tarty parmezan, oliwę lub olej i dwa obrane ząbki czosnku. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki sos z grudkami.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Następny artykuł