Smakosze.pl Przepisy Zupa ogórkowa bez mięsa - wychodzi idealnie za każdym razem
canva/joannawnuk

Zupa ogórkowa bez mięsa - wychodzi idealnie za każdym razem

13 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa ogórkowa bez mięsa może być równie smaczna, jak z mięsną wkładką. Jest mało kaloryczna i niezwykle aromatyczna i pyszna, dzięki bulionowi z warzyw oraz delikatnej obróbce marchewki, ziemniaków i pietruszki. Sprawdź, jak przygotować doskonałą zupę ogórkową bez mięsa.

Zupa ogórkowa bez mięsa swój smak i aromat zawdzięcza dobrze ukiszonym, domowym ogórkom, opalanej cebulce i delikatnie podsmażonym warzywom. Bulion przygotowany w tradycyjny sposób sprawia, że zupa jest mocno warzywna, rozgrzewająca i niezwykle zdrowa.

Zupę zabielam odrobiną śmietany, aby nabrała ładnego koloru i była delikatniejsza w smaku. Dodaję do niej również posiekany koperek, ponieważ doskonale podbija aromat zupy i pachnie w całym domu. Zupa ogórkowa bez mięsa jest świetną alternatywą dla klasycznej ogórkowej, jest o wiele mniej kaloryczna, ale równie pożywna i rozgrzewająca.

Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewającą zupę na jesień- tu znajdziesz przepis na doskonałą zupę krem z dynii z mlekiem kokosowym.

Przepis na zupę ogórkową bez mięsa

Składniki na 6-8 porcji:

  • 4 ziemniaki

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • por

  • cebula biała

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 2 łyżki masła

  • posiekany koperek

  • łyżka śmietany 12 lub 18% do zup i sosów

  • 4 kiszone ogórki

  • 250 ml wody z ogórków kiszonych

  • sól, pieprz

Jak przygotować zupę ogórkową bez mięsa?

Cebulę obierz ze skóry i opal ją bezpośrednio nad palnikiem, aby zyskała intensywny aromat.

W garnku z grubym dnem rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wlej zimną wodę, dodaj cebulę, por, seler, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaj wodę z ogórków oraz starte na tarce ogórki. Dopraw solą, pieprzem, dodaj koperek i gotuj przez 10 minut.

Śmietanę rozprowadź dokładnie w zimnej wodzie z łyżką zupy. Wlej delikatnie do wywaru, mieszając, aby nie powstały grudki.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy