Zupa ogórkowa bez mięsa - wychodzi idealnie za każdym razem
Zupa ogórkowa bez mięsa może być równie smaczna, jak z mięsną wkładką. Jest mało kaloryczna i niezwykle aromatyczna i pyszna, dzięki bulionowi z warzyw oraz delikatnej obróbce marchewki, ziemniaków i pietruszki. Sprawdź, jak przygotować doskonałą zupę ogórkową bez mięsa.
Zupa ogórkowa bez mięsa swój smak i aromat zawdzięcza dobrze ukiszonym, domowym ogórkom, opalanej cebulce i delikatnie podsmażonym warzywom. Bulion przygotowany w tradycyjny sposób sprawia, że zupa jest mocno warzywna, rozgrzewająca i niezwykle zdrowa.
Zupę zabielam odrobiną śmietany, aby nabrała ładnego koloru i była delikatniejsza w smaku. Dodaję do niej również posiekany koperek, ponieważ doskonale podbija aromat zupy i pachnie w całym domu. Zupa ogórkowa bez mięsa jest świetną alternatywą dla klasycznej ogórkowej, jest o wiele mniej kaloryczna, ale równie pożywna i rozgrzewająca.
Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewającą zupę na jesień- tu znajdziesz przepis na doskonałą zupę krem z dynii z mlekiem kokosowym.
Przepis na zupę ogórkową bez mięsa
Składniki na 6-8 porcji:
-
4 ziemniaki
-
marchewka
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
por
-
cebula biała
-
4 ziarenka ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
2 łyżki masła
-
posiekany koperek
-
łyżka śmietany 12 lub 18% do zup i sosów
-
4 kiszone ogórki
-
250 ml wody z ogórków kiszonych
-
sól, pieprz
Jak przygotować zupę ogórkową bez mięsa?
Cebulę obierz ze skóry i opal ją bezpośrednio nad palnikiem, aby zyskała intensywny aromat.
W garnku z grubym dnem rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wlej zimną wodę, dodaj cebulę, por, seler, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaj wodę z ogórków oraz starte na tarce ogórki. Dopraw solą, pieprzem, dodaj koperek i gotuj przez 10 minut.
Śmietanę rozprowadź dokładnie w zimnej wodzie z łyżką zupy. Wlej delikatnie do wywaru, mieszając, aby nie powstały grudki.
Smacznego.