Smakosze.pl
zupa dyniowa

canva/eduardolopezcoronadophoto

Rozgrzewająca zupa dyniowa z zachwycającym dodatkiem

3 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Dynię warto pokochać. Za jej smak, wartość odżywczą i możliwość przyrządzania z niej prostych, pysznych potraw. Takich jak na przykład zupa-krem. Zrobisz ją w 20 minut, a rodzina otrzyma zdrowy posiłek. Zobacz jak przygotować rozgrzewającą zupę dyniową z zachwycającym dodatkiem.

Zupa dyniowa składa się przede wszystkim z dyni, co w porównaniu do innych zup wcale nie jest takie oczywiste. Pomidorowa ma w sumie tylko dodatek pomidorów, podobnie jak ogórkowa. Dyniowa to samograj. Wystarczy dynia, trochę wody i dodatki, które zmieniają jej nutę smakową.

My wzbogaciliśmy ją o mleczko kokosowe. Dzięki temu dodatkowi zupa dyniowa staje się aksamitna w smaku, delikatniejsza, słodkawa, z tą wyjątkową, egzotyczną nutą. Zresztą sami spróbujcie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na rozgrzewającą zupę dyniową z zachwycającym dodatkiem

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni

  • 1 cebulka

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • szczypta kminku

  • szczypta chili

  • 1 l bulionu

  • 100 ml mleka kokosowego

  • sól, pieprz

Projekt bez tytułu - 2021-10-03T171745.710

Co oznacza biały kożuch na kiszonych ogórkach?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie zupy dyniowej

Miąższ dyni pokrój w kostkę. Cebulkę i czosnek posiekaj. W garnku rozpuść masło, wsyp cebulę, czosnek i przyprawy, przesmaż mieszając. Dodaj dynię, mieszając smaż całość ok. 7 minut.

Dodaj gorący bulion. Gotuj całość ok. 25 minut, aż kawałki dyni będą miękkie i zaczną się rozpadać. Zupę zmiksuj blenderem, dopraw do smaku.

Do garnka wlej mleczko kokosowe, wymieszaj, zupę rozlej do miseczek. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupę możesz dodatkowo posypać podprażonymi pestkami dyni. Smacznego!

mleczko kokosowe

mleczko kokosowe

Źródło zdjęcia: canva/iprachenko

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kukbuk

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >