Rozgrzewająca zupa dyniowa z zachwycającym dodatkiem
Dynię warto pokochać. Za jej smak, wartość odżywczą i możliwość przyrządzania z niej prostych, pysznych potraw. Takich jak na przykład zupa-krem. Zrobisz ją w 20 minut, a rodzina otrzyma zdrowy posiłek. Zobacz jak przygotować rozgrzewającą zupę dyniową z zachwycającym dodatkiem.
Zupa dyniowa składa się przede wszystkim z dyni, co w porównaniu do innych zup wcale nie jest takie oczywiste. Pomidorowa ma w sumie tylko dodatek pomidorów, podobnie jak ogórkowa. Dyniowa to samograj. Wystarczy dynia, trochę wody i dodatki, które zmieniają jej nutę smakową.
My wzbogaciliśmy ją o mleczko kokosowe. Dzięki temu dodatkowi zupa dyniowa staje się aksamitna w smaku, delikatniejsza, słodkawa, z tą wyjątkową, egzotyczną nutą. Zresztą sami spróbujcie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na rozgrzewającą zupę dyniową z zachwycającym dodatkiem
Składniki:
1 kg miąższu dyni
1 cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
szczypta kminku
szczypta chili
1 l bulionu
100 ml mleka kokosowego
sól, pieprz
Przygotowanie zupy dyniowej
Miąższ dyni pokrój w kostkę. Cebulkę i czosnek posiekaj. W garnku rozpuść masło, wsyp cebulę, czosnek i przyprawy, przesmaż mieszając. Dodaj dynię, mieszając smaż całość ok. 7 minut.
Dodaj gorący bulion. Gotuj całość ok. 25 minut, aż kawałki dyni będą miękkie i zaczną się rozpadać. Zupę zmiksuj blenderem, dopraw do smaku.
Do garnka wlej mleczko kokosowe, wymieszaj, zupę rozlej do miseczek. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupę możesz dodatkowo posypać podprażonymi pestkami dyni. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/iprachenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: