Zupa ogórkowa na żeberkach - przepis krok po kroku
Zupa ogórkowa jest zdrowym i szybkim pomysłem na obiad. Przygotowana na żeberkach wieprzowych ma jeszcze głębszy smak i aromat. Zupa jest lekko kwaśna i doskonale doprawiona. Sprawdź, jak przygotować zupę ogórkową na żeberkach, która posmakuje nawet największym niejadkom.
Zupa ogórkowa na żeberkach jest jedną z najbardziej aromatycznych i smacznych zup. Doskonale sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny. Zupa mocno rozgrzewa i wzmacnia odporność, co jest niezwykle istotne w jesienne, chłodne i deszczowe dni. Danie możesz przygotować z kupnych ogórków, jednak szczerze polecam te domowe, ukiszone naturalnie. Zarówno warzywa, jak i woda będą miały doskonały, kwaśny smak.
Jeśli nie przepadasz za koperkiem, możesz dodać do zupy natkę pietruszki. Zupę przygotowuję tradycyjnie na ziemniakach, ale z ryżem i makaronem smakuje równie dobrze. Zupę ogórkową możesz dodatkowo zabielić łyżką śmietany 12% do zup i sosów.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszną, rozgrzewającą zupę - tu znajdziesz przepis na prostą i smaczną zupę pieczarkową.
Przepis na zupę ogórkową na żeberkach
Składniki na 6 porcji:
-
500 g żeberek wieprzowych
-
4 ogórki kiszone
-
200 ml wody z kiszonych ogórków
-
4 ziemniaki
-
marchewka
-
cebula
-
korzeń pietruszki
-
2 liście laurowe
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
łyżeczka majeranku
-
posiekany koperek
-
kilka ziaren pieprzu
-
sól
Jak przygotować zupę ogórkową na żeberkach?
Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj całą cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, dopraw majerankiem i gotuj, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Na tarce zetrzyj ogórki kiszone i dodaj je razem z wodą po ogórkach do gotującej się zupy, następnie dopraw solą, pieprzem i wsyp posiekany koperek. Gotuj przez 10 minut.
Smacznego.