Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta i smaczna zupa pieczarkowa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.09.2021 02:00

Prosta i smaczna zupa pieczarkowa

Prosta i smaczna zupa pieczarkowa
canva/Oleksandr Prokopenko

Zupa pieczarkowa jest zupą, którą gotuję bardzo często. Mocno grzybowy wywar w połączeniu z makaronem, aromatyczną natką pietruszki i lekką śmietanką smakuje rewelacyjnie. Zupa pieczarkowa jest prostą zupą, a jej przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut. Sprawdź, jak przygotować smaczną zupę pieczarkową.

Pieczarki możemy kupić przez cały rok, jednak jesienią wywar z grzybów smakuje jakoś inaczej. Zupa grzybowa jest intensywna, niezwykle aromatyczna, smaczna i rozgrzewająca. Idealnie sprawdzi się więc w chłodniejsze dni.

Zupę pieczarkową możesz przygotować z ulubionym makaronem, jednak najlepszy będzie makaron typu wstążki lub muszelki, ponieważ jest delikatny i doskonale nadaje się do zup. Zupę dopraw wyłącznie solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. Wywar na bazie kostki rosołowej będzie zawierał konserwanty i sztuczne składniki.

Przepis na prostą i smaczną zupę pieczarkową

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 500 gram pieczarek

  • 2 korzenie pietruszki

  • natka pietruszki

  • 2 czerwone cebule

  • 400 g makaronu

  • śmietana 18% do zup i sosów

  • sól, pieprz

  • 4 liście laurowe

  • masło

  • 3 l wody

Jak przygotować prostą i smaczną zupę pieczarkową?

Cebule drobno posiekaj i zeszklij na maśle, w garnku o grubym spodzie, następnie dodaj startą na tarce lub drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę i całość podsmaż przez kilka minut.

Pieczarki umyj, obierz, pokrój w cienkie plastry i dodaj do warzyw. Dopraw solą, pieprzem i podsmażaj do momentu, w którym grzyby puszczą sok i zaczną intensywnie pachnieć. Całość zalej 3 l wody, dodaj liście laurowe, posiekaną natkę pietruszki i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, w którym warzywa będą miękkie.

Przygotuj ulubiony makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, następnie odcedź go i dodaj do zupy. W razie konieczności dopraw ponownie solą i pieprzem.

Do kubka włóż dużą łyżkę śmietany, rozprowadź ją dokładnie z zimną wodą i odrobiną zupy, następnie wlej do garnka, mieszając, aby nie powstały grudki.

Smacznego.

Tagi: Makaron Zupa