Prosta i smaczna zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa jest zupą, którą gotuję bardzo często. Mocno grzybowy wywar w połączeniu z makaronem, aromatyczną natką pietruszki i lekką śmietanką smakuje rewelacyjnie. Zupa pieczarkowa jest prostą zupą, a jej przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut. Sprawdź, jak przygotować smaczną zupę pieczarkową.
Pieczarki możemy kupić przez cały rok, jednak jesienią wywar z grzybów smakuje jakoś inaczej. Zupa grzybowa jest intensywna, niezwykle aromatyczna, smaczna i rozgrzewająca. Idealnie sprawdzi się więc w chłodniejsze dni.
Zupę pieczarkową możesz przygotować z ulubionym makaronem, jednak najlepszy będzie makaron typu wstążki lub muszelki, ponieważ jest delikatny i doskonale nadaje się do zup. Zupę dopraw wyłącznie solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. Wywar na bazie kostki rosołowej będzie zawierał konserwanty i sztuczne składniki.
Przepis na prostą i smaczną zupę pieczarkową
Składniki:
4 marchewki
500 gram pieczarek
2 korzenie pietruszki
natka pietruszki
2 czerwone cebule
400 g makaronu
śmietana 18% do zup i sosów
sól, pieprz
4 liście laurowe
masło
3 l wody
Jak przygotować prostą i smaczną zupę pieczarkową?
Cebule drobno posiekaj i zeszklij na maśle, w garnku o grubym spodzie, następnie dodaj startą na tarce lub drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę i całość podsmaż przez kilka minut.
Pieczarki umyj, obierz, pokrój w cienkie plastry i dodaj do warzyw. Dopraw solą, pieprzem i podsmażaj do momentu, w którym grzyby puszczą sok i zaczną intensywnie pachnieć. Całość zalej 3 l wody, dodaj liście laurowe, posiekaną natkę pietruszki i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, w którym warzywa będą miękkie.
Przygotuj ulubiony makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, następnie odcedź go i dodaj do zupy. W razie konieczności dopraw ponownie solą i pieprzem.
Do kubka włóż dużą łyżkę śmietany, rozprowadź ją dokładnie z zimną wodą i odrobiną zupy, następnie wlej do garnka, mieszając, aby nie powstały grudki.
Smacznego.