Smakosze.pl Przepisy Zupa ogórkowa prosty przepis - będzie gotowa w chwilę
canva/Aneta_Gu

Zupa ogórkowa prosty przepis - będzie gotowa w chwilę

14 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa ogórkowa jest pożywną i niskokaloryczną zupą, która posmakuje wszystkim domownikom. Przygotowana na aromatycznym bulionie, z ziemniakami, koperkiem i kiszonymi ogórkami błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj prosty przepis na genialną zupę ogórkową.

Ogórki kiszone są moimi ulubionymi przetworami na zimę. Wykorzystuję je jako dodatek do obiadu, sałatek, kroję na kanapkę. Ogórki kiszone smakują również doskonale w zupie ogórkowej dając jej mocny smak i aromat.

Ogórki kiszone od lat znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wzmacniają układ odpornościowy, walczą z przeziębieniem i grypą. Ogórki kiszone sprzyjają utracie tkanki tłuszczowej, oczyszczają organizm z toksyn i przyspieszają odbudowę naturalnej flory bakteryjnej, co jest szczególnie istotne po antybiotykoterapii i przewlekłych problemach trawiennych.

Najlepszy smak zupy ogórkowej uzyskasz z domowych, kiszonych ogórków . Tu znajdziesz łatwy sposób na doskonałe ogórki kiszone jak u babci. Ogórki zachowają swoją świeżość i wartości odżywcze przez cały rok, aż do następnego sezonu na przetwory.

Prosty przepis na zupę ogórkową

Składniki na 4-6 porcji:

  • pół litrowy słoik ogórków kiszonych z sokiem

  • 4 ziemniaki

  • cebula

  • marchewka

  • kawałek selera

  • korzeń pietruszki

  • 2 łyżki masła

  • koperek lub natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • łyżka śmietany do zup 12 lub 18%

Jak przygotować zupę ogórkową?

Przygotuj bulion: marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler włóż do garnka, zalej 1,5 l wody. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzyj na tarce, śmietanę rozrób z odrobiną zimnej wody.

Ogórki kiszone zetrzyj na tarce i przesmaż je chwilę na maśle. Jak warzywa się ugotują, dodaj ogórki, wodę po ogórkach, śmietanę, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gotuj kolejne 15 minut. Podawaj z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy