Smakosze.pl
Jak zrobić pyszne ogórki kiszone?

Eucalyptys, Getty Images

Łatwy sposób na idealnie twarde i chrupiące ogórki kiszone

10 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ogórki kiszone są najbardziej uwielbianymi przetworami w Polsce - mogą jedynie konkurować z kiszoną kapustą. Przygotowanie ich samodzielnie w domu może być trudnym zadaniem, dlatego zdradzamy kilka porad, dzięki którym każda kiszonka się uda. Podstawą są ogórki najlepszej jakości oraz doskonały przepis.

Ogórki kiszone towarzyszą nam przy wielu posiłkach. Podajemy je jako dodatek do obiadów, stanowią bazę zup i chętnie są jedzone jak zwykła przekąska. Możemy kupować je w sklepach, jednak smak domowych znacznie je przebija.

Z tego powodu mnóstwo ludzi próbuje samodzielnie je przygotować - dzięki temu można dostosować pod swoje gusta dodatki aromatyzujące, długość fermentacji, czy rodzaj ogórków, jakie mamy zamiar ukisić. Aby zrobić to najlepiej, wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami.

Projekt bez tytułu - 2021-06-10T112241.998

Łatwy sposób na bajecznie puszyste kotlety mielone

CZYTAJ DALEJ

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej.

Ogórki kiszone w najlepszym wydaniu

Najważniejsze są dobrej jakości ogórki. Nie mogą być przenawożone i posiadać pustych przestrzeni po przekrojeniu. Do kiszenia świetnie sprawdzają się odmiany Julian F1, Śremianin F1, o prostym cylindrycznym kształcie.

Kolejnym aspektem są dobre słoiki - wyparzone, szczelne i czyste. Równie istotny jest doskonały przepis, w którym zawarte są najpotrzebniejsze składniki. Jeden z nich, w którym znajdziemy czosnek, koper i chrzan, prezentujemy niżej.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.

Przepis na ogórki kiszone

Składniki:

  • ogórki

  • czosnek

  • gałązki kopru

  • chrzan

  • litr przegotowanej wody

  • łyżka soli

Zacznij od dokładnego umycia i wyparzenia słoików, w których będą kiszone ogórki. Następnie umyj ogórki i ułóż je pionowo w słoikach. Ważne, aby były bardzo ciasno włożone - to uchroni je przed wypłynięciem na powierzchnie zalewy.

Do każdego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek obranego chrzanu i jeden baldach kopru. Jeśli masz ochotę, opcjonalnymi dodatkami są także liście wiśni lub czarnej porzeczki. Teraz należy przygotować solankę.

Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Na 1 litr wody, wsyp 1 łyżkę soli kamiennej niejodowanej. Zalej słoiki gorącą zalewą, zakręć i odstaw na 5-6 dni do ukiszenia. Po tym czasie możesz zapasteryzować kiszonki, aby wydłużyć ich przydatność do spożycia. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-06-10T142548.135

Ogórki kiszone

Źródło: eyup zengin, Getty Images


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ogrodekdziadunia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bezmięsna, niezawodna receptura na gołąbki według Magdy Gessler

Czytaj więcej >
rogaliki maślane

Przepisy

Prosty przepis na rogaliki maślane lepsze niż u babci

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >