Zupa ogórkowa z makaronem - pokochasz jej smak
Zupa ogórkowa z makaronem to prosty pomysł na szybki i sycący obiad. Zupa gotowana jest na warzywach z koprem, ogórki kiszone natomiast podsmażone na maśle, dzięki czemu ogórkowa zyskuje wyjątkowy, bardzo intensywny smak. Sprawdź, jak przygotować zupę ogórkową z makaronem.
Zupa ogórkowa z makaronem jest bardzo smaczną, kwaśną zupą, która rozgrzeje Cię w chłodny, jesienny dzień. Zupa przygotowana jest na wywarze warzywnym, przez co zyskuje wspaniały smak. Do zupy dodaj ogórki mocno ukiszone, najlepsze będą takie domowe, przygotowane w poprzednim sezonie.
Do zupy dodaj makaron jak do rosołu. Makaron ugotowany w wywarze zyska smak warzyw i ogórków i będzie o wiele smaczniejszy, niż nitki gotowane wyłącznie w osolonej wodzie. Zupę ogórkową z makaronem gotuj na niskim ogniu do momentu, aż marchewka i korzeń pietruszki będą idealnie miękkie.
Ugotowałeś za dużo rosołu i nie masz pomysłu na wykorzystanie wywaru? Przygotuj z niego pyszną zupę. Zupa ogórkowa gotowana na rosole jest bardzo smaczna, aromatyczna i ugotujesz ją w zaledwie kilka minut.
Przepis na zupę ogórkową z makaronem
Składniki na 4 porcje:
-
4 ogórki kiszone
-
marchewka
-
pietruszka
-
2 łyżki masła
-
koperek
-
kawałek selera
-
200 ml wody z ogórków kiszonych
-
2 garście makaronu nitki (jak do rosołu)
-
cebula
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
liść laurowy
-
sól, pieprz
Jak przygotować zupę ogórkową z makaronem?
Do garnka włóż pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, cały kawałek selera i cebulę. Zalej 1l wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj, aż warzywa zmiękną.
Ogórki zetrzyj na tarce i podsmaż je na maśle, następnie dodaj je razem z wodą z ogórków do wywaru, gotuj 10 minut, dopraw solą, pieprzem i koprem. Pod koniec gotowania wsyp makaron i gotuj 5-7 minut, aż nitki będą miękkie.
Smacznego.