Zupa ogórkowa na rosole - najprostszy przepis
Zupa ogórkowa na rosole jest pyszną, aromatyczną i bardzo pożywną zupą. Rosół jest doskonałą bazą wielu zup. Dodane ogórki kiszone i zioła sprawią, że zupa ogórkowa na rosole będzie często przygotowywaną zupą w Twoim domu. Sprawdź, jak ją ugotować.
Zupę ogórkową na rosole możesz przygotować na drugi dzień po ugotowaniu na obiad bulionu lub zrobić ją od początku. Zupa ogórkowa na rosole zawsze smakuje wyśmienicie, a rosół drobiowy z bogactwem warzyw silnie rozgrzewa i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą.
Zupa ogórkowa na rosole nie wymaga zabielania śmietaną. Mocno aromatyczny bulion i świeża natka pietruszki sprawią, że zupa błyskawicznie zniknie z talerzy. Zupa ogórkowa na rosole wymaga dość długiego czasu gotowania, jednak jest on niezbędny, aby zupa zyskała pełnię smaku i aromatu.
Zupę ogórkową możesz przygotować na wiele sposobów. Tu znajdziesz pomysł na szybką i wyjątkowo smaczną zupę ogórkową na żeberkach.
Przepis na zupę ogórkową na rosole
Składniki na 6-8 porcji:
2 całe udka z kurczaka
duża cebula
korzeń pietruszki
2 marchewki
pół małego selera
por
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
pieprz, sól
4 ziemniaki
4 ogórki kiszone
natka pietruszki
Jak przygotować zupę ogórkową na rosole?
Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gotuj na wolnym ogniu, aż na wierzchu pojawią się szumowiny. Wyciągnij je i dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kawałek selera i por. Cebulę obierz ze skóry, opal na ogniu i dodaj w całości do wywaru. Gotuj 1,5 godziny.
Po tym czasie zetrzyj ogórki na tarce, posiekaj pietruszkę i dodaj do rosołu. Dopraw solą, pieprzem i gotuj kolejne pół godziny.
Smacznego.