Zupa paprykowa krem - lekka i smaczna propozycja obiadowa
Krem z papryki jest lekką i wyjątkowo smaczną propozycją obiadową dla wszystkim miłośników gęstych zup. Podsmażona na oliwie papryka z cebulką i czosnkiem zyskuje wyraźny, intensywny smak i doskonały aromat. Sprawdź jak ugotować zupę paprykową krem.
Krem z papryki jest świetnym pomysłem na zdrowy, lekki, ale bardzo pożywny obiad. Zupa paprykowa ma wyjątkowy, intensywny smak, który przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Krem z papryki jest bardzo zdrowy, ponieważ warzywo zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminy C, K oraz beta-karoten.
Pod koniec gotowania krem wymieszaj z odrobiną śmietany, ponieważ jej delikatny, kremowy smak doskonale łączy się z aromatyczną papryką. Krem możesz dodatkowo oprószyć bazylią, kolendrą lub natką pietruszki, a także przygotować do niej grzanki czosnkowo-ziołowe. Krem z papryki doskonale smakuje również z kawałkiem startego parmezanu.
Przygotuj też krem z pieczonej papryki i odkryj nowy smak zupy z pieczonych warzyw.
Przepis na zupę paprykową krem
Składniki na 4-5 porcji:
-
4 duże czerwone papryki
-
5 ząbków czosnku
-
czerwona cebula
-
marchewka
-
sól, pieprz
-
600 ml bulionu warzywnego
-
100 ml śmietany 18%
-
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak ugotować zupę paprykową krem?
Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę, oprósz solą, pieprzem i smaż przez 5-6 minut. Wlej bulion warzywny i gotuj pod przykryciem przez 30 minut, co jakiś czas sprawdzając poziom wody, w razie potrzeby dolej odrobinę.
Jak warzywa będą już miękkie, zblenduj zupę na gładki krem, dodaj śmietanę, wymieszaj i podawaj.
Smacznego.