Zupa krem z pieczonej papryki
pixabay.com

Zupa krem z pieczonej papryki, prosty i przyjemny przepis

Nic tak nie poprawia humoru, jak miska dobrej i treściwej zupy. Nie ma chyba prostszej zupy niż krem z pieczonej papryki. Na jej temat powstało mnóstwo wariacji, co nie zmienia faktu, że podstawą kremu są dobrej jakości papryki oraz bulion. Zupę krem z papryki można podawać na zimno, ale będzie też smakować na zimno. Warto do niej przygotować np. grzanki czy bagietki czosnkowe.

Zupa krem z pieczonej papryki z kleksem śmietany

Zupa krem z pieczonej papryki z kleksem śmietany

Klasyczna zupa krem z kleksem kwaśnej śmietany. Połączenie słodkawej pieczonej papryki i śmietany to para idealna.

SKŁADNIKI

1 kg czerwonej papryki (około 3-4 sztuk)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy extra
1 cebula (najlepiej czerwona, ma intensywniejszy smak)
1 por
1 łyżka masła
litr bulionu warzywnego
100 g serka topionego (śmietankowego)
60 ml śmietanki 18% do zup i sosów
do podania np. kleksy śmietany 18% gęstej, grzanki z serem
przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej lub płatków chili, 1 łyżeczka suszonego tymianku

PRZYGOTOWANIE

Sparz paprykę wrzątkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Nie stresuj się, gdy skórka papryki może poczernieć. Po upływie czasu pieczenia wyjmij paprykę i odstaw na 15 minut. Przykryj ją np. folia aluminiową. Po tym czasie obierz paprykę ze skóry oraz wydłub z niej nasiona i szypułki. Tak przygotowane warzywo odłóż na bok. Przygotuj głęboki garnek. Na oliwie przysmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dodaj masło oraz pokrojonego w krążki pora. Smaż około 5 minut. Wlej do pora wcześniej przygotowany bulion warzywny i gotuj 5 minut. Czas na dodanie papryki, przypraw i rozdrobionego serka topionego. Całość chwilę gotuj, cały czas mieszając. Teraz wszystko zmiksuj. Podawaj z kleksem śmietany.

Krem z papryki oraz marchewki

Połączenie papryki i marchewki może pobudzić kubki smakowe. Dodając do tej pary szczyptę ostrej i wędzonej papryki, zadowoli niejednego. Oto przepis na wegański krem z pieczonej papryki i marchewki.

SKŁADNIKI

Składniki
2 duże marchewki
2 duże papryki czerwone
500 g pomidorów najlepiej malinowych, ale może tez być puszka pomidorów z zalewą
3 ząbki czosnku
1 cebula najlepiej czerwona
700 ml wody
1 łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka bazylii suszonej
1/4 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj warzywa. Obierz marchewkę i pokój na dosyć cienkie plastry. Sparz i obierz pomidory ze skórki. Pokój je na ćwiartki. Paprykę oczyść z nasion i szypułki i też pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i pozostaw go w całości. Na dużej blaszce połóż warzywa i piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 35 min. Warzywa muszą być miękkie. Po tym czasie skórka z papryki powinna gładko zejść. W dosyć głębokim garnku podgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę. Lekko podsmaż i dodaj wszystkie warzywa, przywary oraz wodę. Jeśli widzisz, że wody jest za dużo to gotuj na małym ogniu całość, aby lekko ją zredukować. Wystudź lekko zupę, a następnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą. Krem podaj z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Zupa krem z pieczonej papryki z dodatkiem mleka kokosowego

Krem z papryki nie musi smakować zawsze tak samo. Warto zainspirować się smakiem Azji i dodać do niej mleczko kokosowe. Gwarantujemy, że goście oszaleją na punkcie tego wariantu kremu z papryki.

SKŁADNIKI

2 duże czerwone papryki
Puszka całych pomidorów najlepiej pelati
Puszka cieciorki
Puszka mleka kokosowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oleju roślinnego
70 g przecieru pomidorowego
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 suszona papryczka chili lub ½ łyżeczki płatków chili
2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Odsącz cieciorkę i przepłucz ją w wodzie. Dodaj do niej oliwę i wymieszaj z oregano i słodką papryką. Rozłóż na blaszce. Cieciorkę piecz w piekarniku 15 minut. Umyj paprykę, oczyść ją z nasion i szypułek oraz pokrój na ćwiartki. Przełóż ją na blaszkę i piecz 20 minut do dużego zaciemnienia skórki. Resztę składników włóż do dużego garnka przykryj, zagotuj i duś na wolnym ogniu. Wyjmij cieciorkę i paprykę z piekarnika, odstaw na 10 do ostygnięcia. Dodaj paprykę do garnka z pomidorowym płynem. Zmiksuj wszystko. Ponownie zagotuj i duś około 10 minut. Im dłużej będziesz gotować tym krem nabierze głębokiego smaku. Dodaj teraz resztę przypraw. Podawaj zupę z grzankami z cieciorki oraz polaną mlekiem kokosowym.

Zupa krem z pieczonej papryki to szybki sposób na danie obiadowe, ale także jako ciepła kolacja. To treściwa i rozgrzewająca zupa na każdą porę roku. Przyda się także w okresie przeziębienia ponieważ świetnie rozgrzeje organizm.

Następny artykuł